Har fått sexforbud av legen på grunn av vaginisme:

- Det gjør altfor vondt å bli penetrert, for å si det rett ut

«Paradise»-venninnene Sofie Nilsen og Andrea Sveinsdottir hylles for å snakke om den tabubelagt tilstanden vaginisme.

FIKK PÅVIST VAGINISME: Både Sofie Nilsen og Andrea Sveinsdottir påpeker at de visste lite om tilstanden vaginisme, før de fikk det påvist. Nettopp derfor ønsker de å opplyse leserne sine om et tema som mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om. Foto: Privat
FIKK PÅVIST VAGINISME: Både Sofie Nilsen og Andrea Sveinsdottir påpeker at de visste lite om tilstanden vaginisme, før de fikk det påvist. Nettopp derfor ønsker de å opplyse leserne sine om et tema som mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Fjorårets «Paradise Hotel»-deltaker Sofie Nilsen (22) har det siste året fått mye oppmerksomhet med bloggen sin, blant annet da hun skrev at hun aldri har kjent behovet for å ha et veldig aktivt sexliv.

Over en lengre periode har hun nemlig slitt med sterke smerter under samleie.

Overfor Se og Hør forklarer 22-åringen at hun har hatt disse plagene i flere år, og at hun nå har fått påvist tilstanden vaginisme.

Ifølge NHI er vaginisme ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen som lukker vagina. I svært ekstreme tilfeller er det ikke mulig å føre inn en finger eller en bomullspinne i skjeden.

- Smertene under sex startet for omtrent tre år siden, men av forskjellige årsaker trodde jeg at dette skulle være helt normalt. Jeg har aldri sett på det som unormalt frem til Andrea kom hjem og fortalte om vaginisme, sier Nilsen til Se og Hør.

Hun er nemlig romkamerat med «Paradise Hotel»-kollega Andrea Sveinsdottir (23), som for en stund tilbake delte på bloggen at hun har blitt påvist vaginisme.

- Nesten alle blir bra

Gynekolog Jørn-Hugo Karlsen forteller at vaginisme kommer av kroppens refleks for beskyttelse, og kan komme av forskjellige årsaker, blant annet psykiske lidelser og medisinske årsaker.

- Dette kan føre til ufrivillige sammentrekninger i ytre del av vagina, og det vil da bli vanskelig å gjennomføre samleie. Det kan føles som om det er for trangt, eller at noe stenger for. Man forsøker å penetrere og man føler det blir for trangt og at man støter mot noe, forteller han.

Saken fortsetter nedenfor.

REALITYSTJERNER: Andrea Sveinsdottir (t.v.), Kevin René Gustavsson og Sofie Nilsen var alle deltakere i fjorårets sesong av «Paradise Hotel». Foto: Sølve Hindhamar
REALITYSTJERNER: Andrea Sveinsdottir (t.v.), Kevin René Gustavsson og Sofie Nilsen var alle deltakere i fjorårets sesong av «Paradise Hotel». Foto: Sølve Hindhamar Vis mer

Diagnosen stilles ved en underlivsundersøkelse, og behandling som kan hjelpe er blant annet massasje, fysioterapi og samleiepauser.

Karlsen påpeker at nesten alle blir helt bra etter korrekt behandling, men at det er viktig å finne riktig årsak til tilstanden.

Noen ganger kan det være vonde, psykiske opplevelser som ligger bak.

- Det kan være veldig komplisert eller det kan være enkelt. Sakte, men sikkert må man bryte refleksene. Nesten alle blir bra. Ofte er det snakk om yngre kvinner i sin tidligere seksuelle karriere. Man blir mer moden og mer trygg, og barnefødsel kan også endre hele bildet, sier han.

Støtte fra kjæresten

Sofie har nå, i likhet med Andrea, fått midlertidig sexforbud av legen. Årsaken er at samleie kan sinke behandlingen, og gjøre at det kan ta lengre tid å bli kvitt problemet.

- Jeg går nå til en fysio/osteopat som jobber daglig med vaginisme og underlivssmerter. Hun tøyer i bekkenbunnsmuskulaturen og pustemusklene. Problemet er at bekkenbunnsmuskulaturen min er for stram, og det skaper problemer for meg under sex, forklarer hun.

Nilsen ble kjæreste med Morten Botten da de begge deltok i fjorårets «Paradise Hotel».

- Vi har snart vært sammen i ett år, og dette problemet har vi hatt siden dag én. Noen ganger har smertene vært så sterke at det ikke har vært mulig å gjennomføre samleie, noe som har vært frustrerende for oss begge. Han vil at jeg skal bli frisk, og er derfor veldig støttende, påpeker Nilsen.

Saken fortsetter under bildet.

MØTTES PÅ HOTELLET: Sofie Nilsen og Morten Botten ble kjærester etter at de kom hjem fra oppholdet på «Paradise Hotel». Foto: Ole Johannes Ferkingstad
MØTTES PÅ HOTELLET: Sofie Nilsen og Morten Botten ble kjærester etter at de kom hjem fra oppholdet på «Paradise Hotel». Foto: Ole Johannes Ferkingstad Vis mer

Klarer ikke å ha samleie

Andrea Sveinsdottir har et enda mer ekstremt tilfelle av vaginisme enn Sofie.

«Jeg har ikke klart å ha sex. Det har gjort utrolig vondt, og virkelig ikke vært mulig de gangene jeg har prøvd. Det har vært helt lukket der nede, totalt stengt», skrev Sveinsdottir på bloggen sin i fjor.

I motsetning til Sofie, som klarer å gjennomføre samleie, er dette for øyeblikket nærmest umulig for Andrea å få til.

- Det gjør altfor vondt å bli penetrert, for å si det rett ut. I tillegg har jeg slitt med både kramper i underlivet og i bekkenbunnsmuskulaturen, hatt mye verk og vondt i korsryggen og magen, sier Sveinsdottir til Se og Hør.

Det var først i fjor sommer hun innså at noe var galt, men i dag innser hun at problemet har vært der over en mye lengre periode.

Hun har lenge slitt med symptomer som hyppig vannlating, smerter i korsryggen og nederst i magen.

- Mye feildiagnostisering

Sveinsdottir og Nilsen får samme behandling hos en osteopat, der behandlingen hovedsakelig går ut på å tøye og massere bekkenbunnsmuskulaturen.

- Det har hjulpet masse. Nå har jeg kommet dit at jeg må jobbe med det å bli trygg på at jeg faktisk er bedre og gå over til å bruke et dilatorsett for å tøye innenfra, forklarer Sveinsdottir.

ÅRETS ANSIKT: Disse ti personene sjekker inn første uka på luksushotellet i Mexico. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Se og Hør Vis mer

Både Sofie og Andrea påpeker at de visste lite om tilstanden før de fikk det påvist, og det er nettopp derfor de ønsker å opplyse leserne sine om temaet mange kanskje anser som tabubelagt å snakke om.

- Ut ifra hva jeg har hørt fra både lesere og kjente er det mange leger som så vidt vet hva dette er, og pasienten blir sendt hjem med resept på antibiotika for soppinfeksjon gang på gang før de kommer til noen som kan det de holder på med, og som finner ut at det har vært vaginisme hele tiden, sier Sveinsdottir.

Hun forklarer at tilbakemeldingene fra leserne nesten bare har vært positive.

- Jeg har fått lange meldinger som rører meg helt utrolig mye, så det er fantastisk. Jeg har også fått høre fra osteopaten min at hun har fått tilbakemeldinger fra folk som setter pris på at jeg snakker om det, så det er veldig hyggelig. De aller fleste er veldig glade for at noen snakker om vaginisme, nettopp fordi nesten ingen vet hva det er, noe som er skikkelig frustrerende. Folk tror også ofte at det bare er psykisk, men det stemmer jo ikke, slår hun fast.

Vil du holde deg oppdatert på «Paradise Hotel»? Meld deg inn her.

LES OGSÅ: «Paradise»-paret har funnet lykken på nytt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer