RETT FRA LEVRA: Forfatter Jon Michelet var selv på sjøen i flere år som ung. Til VG forteller han hva slags forhold sjøfolkene hadde til prostituerte. Her på innspilling av NRK-programmet «Lindmo» våren 2013.  Foto: Stella Pictures
RETT FRA LEVRA: Forfatter Jon Michelet var selv på sjøen i flere år som ung. Til VG forteller han hva slags forhold sjøfolkene hadde til prostituerte. Her på innspilling av NRK-programmet «Lindmo» våren 2013. Foto: Stella PicturesVis mer

- Det gjeveste var hvis man slapp å betale

Forfatter Jon Michelet minnes hvordan sjøfolkene «lettet på trykket» da han var på sjøen som ung.

SEOGHØR.NO: Jon Michelet (70) gjør stor suksess med romanserien sin om krigsseilerne, og på 1960-tallet gjorde han selv mange erfaringer fra livet til sjøs.

Tidligere har Michelet blant annet fortalt at han angrer på at han besøkte prostituerte mens han drev som sjømann.

Overfor VG påpeker han at det at mange sjøfolk gikk til prostituerte, er det mest tabu- og skambelagte ved «førstereisguttene» som hjalp landet med å bli en stor sjøfartsnasjon etter annen verdenskrig.

Både han og skuespiller Helge Jordal (68) vil sette fokus på de unge sjøfolkenes historie, og neste uke reiser Jordal ut på Riksteatret-turné med enmannsforestillingen «Førstereis».

Duoen synes det er merkelig at det fortsatt råder taushet rundt de unge guttene, og jentene, som reiste til sjøs etter krigen. Michelet snakker i hvert fall åpent med VG:

- Det var alle slags jenter (...) Ofte hadde sjøfolkene en respekt og en æreskodeks overfor dem. Det ble både varige forhold og ekteskap av det, sier forfatteren til avisen i dag.

GODE VENNER: Helge Jordal hadde hovedrollen i filmatiseringen av Michelets roman «Orions belte» i 1985. De to er begge opptatt av å få mer åpenhet rundt norske sjøfolks erfaringer etter annen verdenskrig.  Foto: Stella Pictures
GODE VENNER: Helge Jordal hadde hovedrollen i filmatiseringen av Michelets roman «Orions belte» i 1985. De to er begge opptatt av å få mer åpenhet rundt norske sjøfolks erfaringer etter annen verdenskrig. Foto: Stella Pictures Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Sympati-sex og dramatikk

Både han og Jordal påpeker overfor VG at synet på de prostituerte var ganske ulikt hjemme i Norge og ute på verdenshavene og i ulike havnebyer. Michelet understreker at noen sjøfolk levde «ryddig» og hadde faste forhold hjemme, men forfatteren forteller at det var vanlig å være til sjøs i 18 måneder i strekk.

- For mange andre var jentene viktige; Det aller gjeveste var hvis du kunne «få deg» på «sympati» - det vil si: uten å betale. Jeg opplevde det bare én gang, hos Marja Leena i Kotka i Finland. Vi møttes i minus 30 i en kinokø, og kunen tilby varme under min gode frakk, forteller en ærlig Jon Michelet til VG.

Mens Helge Jordal kun jobbet en periode som bryggesjauer, var Michelet på sjøen i flere år. Til Se og Hør har «Orions belte»-forfatteren fortalt om et av de mest dramatiske og uhyggelige øyeblikkene i livet sitt - som inntraff på et lasteskip i Østersjøen i 1966.

Skipet han var annenstyrmann på kolliderte inn i det tyske trelastskipet «Leelort».

-«Leerort» ligger der med en enorm flenge. Jeg tenker: «Faen, hva har vi gjort?» De begynner å evakuere trelastskipet. Til alt hell går ingen menneskeliv tapt. De tyske sjøfolkene berges, og «Leerort» kan taues inn til Kiel, fortalte Michelet til Se og Hør i sommer.

«Førstereis» spilles rundt omkring i Norge utover høsten. Første forestilling spilles i Oslo 14. oktober, ifølge Riksteatrets hjemmeside.

LES OGSÅ: - Det stakk i hjertet da han fortalte det