FRISK OG RASK: I 2012 gikk skihelten Oddvar Brå gjennom en hjerteoperasjon. I dag er han kvitt hjerteproblemene.  Foto: Andreas Fadum
FRISK OG RASK: I 2012 gikk skihelten Oddvar Brå gjennom en hjerteoperasjon. I dag er han kvitt hjerteproblemene. Foto: Andreas FadumVis mer

- Det gikk så langt at jeg byttet lege

Den tidligere skihelten Oddvar Brå trodde han var hypokonder da han brått følte seg sliten. At det kunne være noe galt med hjertet, tenkte han aldri over.

SEOGHØR.NO: Skilegenden Oddvar Brå (65) var den første idrettsutøveren i Norge som ble påvist astma, noe som førte til at han i 1984 nesten måtte gi opp skikarrieren.

Brå klarte å fortsette i skiløypa, men måtte starte en mer strukturert hverdag for at sykdommen ikke skulle ta knekken på ham.

I 2012 begynte han imidlertid å føle seg slapp og sliten, og han skjønte rett og slett ikke hva som var galt med ham.

- Jeg hadde aldri hørt om hjerteflimmer, og jeg følte meg nesten som en hypokonder hver gang jeg gikk til legen. Det gikk så langt at jeg byttet lege, jeg kunne ikke gå og si at jeg var syk en gang til, forteller 65-åringen til Dagbladet Pluss.

Saken fortsetter under bildet.

FEIRET PÅ RIKTIG VIS: Oddvar Brå feiret 65-årsdagen sin onsdag med å gå legenderenn i Kulåssprinten i Sarpsborg. Her sammen med den finske skiløperen Juha Mieto (t.v) og Marit Bjørgen.  Foto: NTB scanpix
FEIRET PÅ RIKTIG VIS: Oddvar Brå feiret 65-årsdagen sin onsdag med å gå legenderenn i Kulåssprinten i Sarpsborg. Her sammen med den finske skiløperen Juha Mieto (t.v) og Marit Bjørgen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Havnet på operasjonsbordet

Men det var altså hjerteflimmer som rammet skistjernen, og kort tid etter måtte han gjennom en hjerteoperasjon som varte i fem timer, for å få «restartet» hjertet.

Etter operasjonen og et halvt år med blodfortynnende medisiner ble han endelig kvitt hjerteproblemene.

- Flimmeret er borte, og det er kapasiteten også. Men jeg skal jo ikke gå noen viktige renn heller, spøker han til Dagbladet i dag.

Saken fortsetter under bildet.

FOLKEHELT: Oddvar Brå er en av landets mest kjente skiløpere. At han brakk staven under stafetten i Oslo-VM i 1982 har gjort han til en legende. Foto: NTB scanpix
FOLKEHELT: Oddvar Brå er en av landets mest kjente skiløpere. At han brakk staven under stafetten i Oslo-VM i 1982 har gjort han til en legende. Foto: NTB scanpix Vis mer

Måtte trekke seg

Oddvar har tidligere innrømmet at diagnosen virkelig kom overraskende, og at han gruet seg før den omfattende operasjonen.

- Det var tøft, jeg skal være glad det gikk bra. Jeg er ikke akkurat like sprek som før, men kan ikke klage. Jeg vil ikke klage. Det er så mange som sliter med verre sykdommer, kreft og elendighet, sa han til Dagbladet i 2013.

Samme året hadde den populære skiløperen takket ja til å delta i NRK-programmet «Mesternes mester», men måtte trekke seg like før konkurransen.

- Jeg hadde gledet meg til dette, men kroppen må være klar for såpass krevende fysiske øvelser. Og selv om jeg er friskmeldt nå, så er jeg ikke i toppslag. Derfor synes jeg det er riktig å si fra i god tid, sa Oddvar til Se og Hør den gang.

Les mer om hjerteflimmer hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: På denne tiden skjulte hun tilbakefallet