Abid Raja om «Maskorama»:

- Det ga varige mén

Den tidligere kulturministeren kjenner fortsatt på kroppen at han nærmest sto på kne i nissekostymet i fire lørdager.

NISSEN: Forrige sesong av «Maskorama» er over for lengst, men det er ikke alle som klarer å komme seg videre. Foto: Tonje Bergmo / NRK
NISSEN: Forrige sesong av «Maskorama» er over for lengst, men det er ikke alle som klarer å komme seg videre. Foto: Tonje Bergmo / NRK Vis mer
Publisert

Det var nok mange som klødde seg i hodet da Abid Raja (46) måtte ta av seg masken i fjorårets sesong av «Maskorama» - men ikke bare fordi han var mannen bak nissemasken.

Da Raja snakket med programleder Silje Nordnes (37) rett etter avsløringen ble kjent på direktesendt tv, reiser han seg nemlig opp.

Nissen, som i fire lørdager hadde vært på Nordnes' høyde, var plutselig langt høyere. Raja hadde nærmest stått i knebøy under hele deltakelsen, i et forsøk på å gjemme identiteten sin ekstra mye.

Det har derimot gjort vondt i ettertid.

«MASKORAMA»: Bamsen viste trolig frem litt mer enn det som var meningen. Video: NRK Vis mer

Avslører smerter

- Jeg har fått trent lårmusklene disse fire ukene, sa Raja mens han ristet lett på beina, rett etter at han sendte sjokkbølger rett gjennom TV-ruten.

Den tidligere kulturministeren avslørte den gang at han hadde hatt «noen kramper i lårene», men at det var verdt det.

Overfor Se og Hør kan Raja nå avsløre at han fremdeles sliter med ryggsmerter. Smertene begynte å melde seg allerede tredje uken inn i programmet, og har ennå ikke avtatt nesten tre måneder senere.

SMART: Didrik Solli-Tangen vant Maskorama. Her avslører han hvordan han har lurt mange underveis i programmet. Video: Morken/Helseth. Vis mer

- Jeg trodde det skulle gå over i juleferien, men nå er vi i februar. Så nå har jeg ringt til en fysioterapeut. Det er et eller annet som ikke er helt bra. Så nå skal jeg til fysioterapeut neste uke, forklarer Raja.

Ryggen har imidlertid ikke stoppet Raja i å møte på jobb hver dag, men han innrømmer at han har utfordringer med å rette seg helt ut.

- Jeg starter dagen litt sånn i «Maskorama»-stilling med bøyd rygg. Og så utover dagen, når jeg har drukket kaffen min og dusjet, begynner ryggen å rette seg litt ut.

KLAR TALE: Jan Thomas kommer med en klar beskjed om hvem han vil se i neste års «Maskorama». Video: Celina Morken. Reporter: Anita Kristiansen. Vis mer

Egen idé

Å danse og synge på huk, var Rajas egen idé. Han fryktet nemlig at høyden hans skulle avsløre identiteten.

- Jeg ville tulle litt med seerne. Jeg har reist en del i Norge, så det er mange som har sett meg. Så det ble en snakkis om at «Abid er jo 1.90 høy, men nissen så ut som han var rundt 1.60, så det kan ikke være han».

Det skal ikke ha kommet uten utfordringer. Raja anslår at kostymet veier rundt ti kilo.

- Det er jo lag på lag med isolerende materiale inni som er ekstremt tykt, også kommer ulldrakten og ull-luen. Og skjegget var jo et helt saueskinn.

FJERNER MASKEN: Her fjerner snømonsteret, som vant «Maskorama», masken. Video: NRK. Vis mer

Likevel var det verdt det, konkluderer den tidligere kulturministeren.

- Det ga varige men, men også varige gleder.

Ble tatt for å være julenissen

Til tross for ryggsmerter, ville Raja ha gjort det hele om igjen. Det skyldes blant annet gleden nissen har gitt barn. I tillegg til å ha fått tilsendt tegninger fra barn fra rundt om i landet, er det én hendelse Raja husker ekstra godt.

- Det skjedde noe veldig spesielt da jeg var på boksigneringer rett før jul. Da kom det et lite barn bort med en pappa som skulle ha en signert bok sammen med sin kone. Jeg tipper sønnen var fire-fem år. Så ser han på meg med store øyne og sier: «Jeg har vært veldig snill gutt i år, får jeg julegave?». Så mange små barn jeg har truffet tror at Abid Raja er julenissen, forteller Raja lattermildt.

RØRT: I en episode av «Helt Harald» var det Jan Thomas som var gjest. Og da dro de tilbake til Jans hjemsted. Video: TV 2 Vis mer

- Når du opplever at barn på kjøpesenteret tenker at du er julenissen, så tenker jeg: «Hva er vel litt ryggsmerter?». Fysioterapeuten skal nok klare å få dette på plass, men det gjør jævlig vondt noen ganger, legger han til.

Ga bort pengene

Raja rakk å vise frem sang- og danseferdighetene sine i fire lørdager før han måtte forlate det populære programmet. Han stakk dermed ikke av med noen seier - men fikk likevel en pengeslant med seg for jobben.

Politikeren har selv avslørt at han fikk 75 000 kroner i honorar for «Maskorama»-deltakelsen, men han beholdt ikke pengene selv. Raja donerte heller pengene til Redd Barna.

Overfor Dagbladet har Abid Raja fortalt at han mener det er i nissens ånd å gi honoraret videre til barn og unge.

DRØMMEBOLIGEN: I YouTube-serien «Klarna stikker innom» viste Jan Thomas og kjæresten Harlem frem den nye leiligheten sin. Vis mer

- Redd Barna har et prosjekt der du blant annet kan gi varme klær og leker til et barn - en omsorgspakke. Jeg synes det var naturlig for meg - i god nisseånd - at det går videre til de barna som trenger det, uttalte han om donasjonen.

Grunnen til at han valgte akkurat den organisasjonen, har han fortalt handler om sin kjærlighet for barn og unge.

- Jeg har brukt litt tid på å tenke hva som kler både meg og nissen bra. Vi begge er glad i barn, og gjennom dette er det en bitteliten ting som jeg håper også at det kan motivere andre, sa Raja.

LES OGSÅ: TV-profilen flytter fra landet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer