«Wenche Foss' ærespris»:

- Det føles aldeles overveldende

Pia Tjelta fikk tildelt «Wenche Foss' ærespris» under Se og Hørs 40-årslag.

TAKKNEMLIG: Pia Tjelta ble i kveld tildelt «Wenche Foss' ærespris». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TAKKNEMLIG: Pia Tjelta ble i kveld tildelt «Wenche Foss' ærespris». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Denne uken feiret Se og Hør hele 40 år. I anledning jubileet samlet en raus bunke med kjendiser seg i Oslo Spektrum søndag kveld for å feire et storslått show med brask og bram.

Festen fortsatte videre på Gamle Logen i Oslo, der flere norske kjendiser var invitert. Både eldre Se og Hør-veteraner, såvel som nye.

Blant dem Henriette Steenstrup (43), John Carew (39), Hanne Krogh (62), Triana Iglesias (36) og Pia Tjelta (41).

For sistnevnte ble det imidlertid en helt spesiell kveld.

Stakk av med æresprisen

Midt under middagen på Gamle Logen ble nemlig «Wenche Foss' ærespris» delt ut til Tjelta.

Det var en fullsatt Gamle Logen som reiste seg i stående applaus da Ellen Horn og Fabian Stang kunne kunngjøre at Tjelta var vinneren av den gjeve prisen. Det tok lang tid før den rørte prismottakeren selv kom til orde, da med en rørende tale.

- TUSEN TAKK: Det var en ydmyk og takknemlig Pia Tjelta som mottok pris søndag kveld. Spesielt synes hun det var stas å dele prisen med Rådet for psykisk helse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- TUSEN TAKK: Det var en ydmyk og takknemlig Pia Tjelta som mottok pris søndag kveld. Spesielt synes hun det var stas å dele prisen med Rådet for psykisk helse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Tusen hjertelig takk. Det føles aldeles overveldende og nesten litt i overkant. Det er skikkelig stas. Samtidig oppleves det som å føre et visst ansvar med seg, fordi det å bære Wenche med seg videre er ikke et enkelt ansvar. Hun gjorde mye for mange. Etter det jeg har skjønt gjennom alle historiene jeg ble fortalt, var hun et stort menneske. Hun hadde plass til mange og generøsitet og humor og et engasjement som står til stor inspirasjon, sier Tjelta i sin takketale og fortsetter:

- Det er stas å dele denne prisen med Rådet for psykisk helse og arbeidet de gjør.

Takket datteren og kjæresten

Tjelta ba videre om en håndsopprekning i salen, for å vise at ingen skal føle seg alene om psykiske problemer.

- Vi må møte hverandre med sannhet. Med åpenhet og raushet tror jeg vi har et bedre utgangspunkt for å snakke sammen om det som er vondt, sier hun.

I sin tale takket Tjelta blant andre sin mor, datteren Sofia, kjæresten Oddgeir Thune, samt sine gode venninner Vanessa Rudjord og Synnøve Skarbø for å ha vært der for henne. For å feire den store prisen dukket også Ingebjørg Bratland opp sammen med Kurt Nilsen og fremførte låta «Gi meg handa di».

PRISVINNER: Pia Tjelta ble i kveld tildelt «Wenche Foss' ærespris». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PRISVINNER: Pia Tjelta ble i kveld tildelt «Wenche Foss' ærespris». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

For juryen er det en stor glede å dele ut årets «Wenche Foss' ærespris» til Pia Tjelta. I år deles prisen ut for 10. gang.

I statuetten for prisen heter det: «Wenche Foss’ ærespris skal gå til en person, organisasjon eller institusjon som i sterk grad kan forbindes med Wenches livsglede, formidlingsevne og engasjement - både på og utenfor den kunstneriske arenaen. Prisen kan deles mellom flere mottakere».

KJENDISFEST: Kjendisene sparer ikke på kruttet når Se og Hør inviterer til 40-årsfest. Her forteller de om de villeste ryktene de har hørt om seg selv og røper hemmeligheter du aldri før har hørt. I tillegg viser Frank Løke fram sin nye flamme. Reporter: Julie Solberg. Video: Thomas Carlsen / Helen Skogstad Vis mer

Arbeidsjern

Juryen har lett etter topp kvalifiserte kunstnere som på en eller annen måte har utmerket seg innen teater, musikk eller underholdning, og gjerne et stort og lysende talent som også har et engasjement som går litt videre enn sin egen karriere, og som arbeider i Wenches ånd.

Det ble derfor et naturlig valg å dele ut æresprisen til ingen ringere enn Pia Tjelta.

- Årets prisvinner er født i Stavanger, og er et uredd arbeidsjern, vi kan kanskje si vi snakker om en pioner, en engasjert personlighet som har jobbet mye og hardt fra tidlige ungdomsår både innen film og teater, og etter hvert også med mote og design, uttalte juryen og fortsatte:

- Å ta spranget fra sjarmerende, rampete ungjente på lerretet til moden, dyptloddende kvinne, kan være en vanskelig overgang for enhver skuespiller. Av avgjørende betydning for oss i juryen har det denne gangen vært å se hvor mesterlig denne skuespilleren har vokst inn i en ny fase av karrieren. Hun har et imponerende maraton bak seg med vekslinger mellom barnefødsler og teater, filmer og tv-serier og i etableringen av sitt eget motedesign.

Strålte

Tidligere på kvelden kunne Tjelta stolt fortelle at hun dukket opp på festen sammen med datteren og moren, og at hun håpet kvelden ville bli bra.

PÅ LØPEREN: Pia Tjelta så frem til en fin kveld, men kunne neppe forutse hvor fin den faktisk ville bli. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ LØPEREN: Pia Tjelta så frem til en fin kveld, men kunne neppe forutse hvor fin den faktisk ville bli. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I en glitrende kreasjon fikk hun knapt nok stå alene foran presseveggen, der mediene svermet seg rundt henne. Og det var før noen hadde fått vite om at den norske designeren hadde stukket av med den gjeve æresprisen.

- Jeg tror denne kvelden blir morsom, med god mat og godt selskap, sa hun på løperen.

Saken fortsetter under:

Kledde opp kronprinsessen

Skuespiller Pia Tjelta har de siste årene tatt motebransjen med storm, med sine feminine blondebluser og romantiske blomsterkjoler.

Stadig vekk skinner Norges største stjerner på den røde løperen iført Tjeltas design.

En som har lagt sin elsk på klærne, er kronprinsesse Mette-Marit (45), som flere ganger er blitt fotografert i Tjeltas antrekk.

Saken fortsetter under bildene:

BLOMSTRER: Her er Mette-Marit på besøk i Vietnam i 2014, i Pia Tjeltas blomstrete kreasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLOMSTRER: Her er Mette-Marit på besøk i Vietnam i 2014, i Pia Tjeltas blomstrete kreasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
ROSES FOR NORSKE VALG: Mette-Marit høster stadig ros når hun fronter norsk design. Her i Pia Tjeltas kjole under et næringslivsmøte i 2014. Kåpen og vesken er fra Prada. Foto: Andreas Fadum
ROSES FOR NORSKE VALG: Mette-Marit høster stadig ros når hun fronter norsk design. Her i Pia Tjeltas kjole under et næringslivsmøte i 2014. Kåpen og vesken er fra Prada. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Mette-Marit er den vakreste i verden. Hun har en enorm verdighet og eleganse, og det er utrolig stas at hun velger å gå i mine kjoler, fortalte Tjelta da Se og Hør møtte henne under motebladet Elles sommerfest tidligere i år.

Noen av de korte kjolene fra kolleksjonen til Pia Tjelta er til og med blitt spesialtilpasset for kronprinsessen, for kongelig bruk.

- Noen har vi endret for å passe kutyme, for eksempel ved å endre lengden, forklarte skuespilleren og moteskaperen, som startet sitt eget merke tidligere i år.

Hektisk hverdag

Pia Tjelta har vært sammen med Oddgeir Thune (40) siden 2015. Sammen har de tvillingene Agnes og Jonatan (3). Fra før av har hun datteren Sofia Haugen (18) fra et tidligere forhold med skuespilleren Kyrre Haugen Sydness (45).

Saken fortsetter under.

❤️

Et innlegg delt av piatjelta (@piatjelta)

At hverdagen til Tjelta er hektisk, er ingen hemmelighet. Likevel får hun kabalen med barn, flere jobber og ektemann til å gå opp.

- Som de fleste småbarnsfamilier må vi planlegge godt for å få logistikken til å gå opp, men jeg syns vi klarer det bra. Vi deler jevnbyrdig på oppgavene og har i tillegg familie som mer enn gjerne stiller opp, har hun tidligere uttalt til Se og Hør.

LES OGSÅ: Frank Løke sjokkerte med «Ex on the Beach»-date