Vibeke Skofterud

- Det får ikke blitt noe mer brutalt

Kristin Westbye snakker om sorgen.

KNUST: Kristin Westbye holdt tale i bisettelsen til Vibeke Skofterud. Nå forteller hun åpent om hvordan den siste tida har vært for familien. Foto: NTB scanpix
KNUST: Kristin Westbye holdt tale i bisettelsen til Vibeke Skofterud. Nå forteller hun åpent om hvordan den siste tida har vært for familien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var 29. juli at det ble kjent at Vibeke Skofterud hadde omkommet i en vannscooter-ulykke utenfor Arendal. Skiløperen og tv-profilen ble bare 38 år. Idretts- og kjendisnorge var lamslått av sorg etter tragedien, og da hun ble bisatt den 9. august, hadde det møtt opp så mange at kirken måtte sette opp skjermer utenfor.

For hennes nærmeste familie har de siste månedene vært såre. Hennes mor, Kristin Westbye, satt i bilen da hun fikk den forferdelige telefonen i sommer. Skofteruds kjæreste, Marit Stenshorne (44), fortalte at idrettsprofilen var død. Det ble nærmest umulig å forstå for mora.

- Moa (barnebarnet, journ anm.) og jeg satt i bilen. Hun skulle på ferie til onkel og jeg skulle på hytta. Jeg hadde akkurat skrudd om bilnøkkelen. Da fikk jeg en telefon. Det var Marit. Det får ikke blitt noe mer brutalt, sier Westbye i et intervju med VG.

BEGRAVES: Vibeke bæres ut av Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg. Vis mer

- Bunnløst

Avisa har møtt mora sammen med Skofteruds bror og niese. Westbye forteller at hun ikke trodde sine egne ører da sjokkbeskjeden kom. Hun beskriver det som brutalt og bunnløst, og sier at hun der og da forsøkte å ringe Vibeke. Deretter måtte hun ringe resten av familien, uten at hun fikk noe svar noe sted.

Det tok tid å innse at den 38 år gamle skiløperen var borte.

- Det var bunnløst med en gang. Men noen ganger har jeg tenkt at dette må jeg klare, dette må jeg gjøre, da blir Vibeke stolt. For Vibeke sin skyld så skal jeg klare ting. Man tenker mye rart, sier mora til avisa.

Hennes bror, tre år eldre Tormod, sier noe av det samme. Da mora forsøkte å ringe ham for å komme med dødsbudskapet, var han ute og klargjorde sykkelen sin. Telefonen lå til ladning, og da han kom inn igjen så han en haug av ubesvarte anrop. Han ringte Skofteruds kjæreste først, og fikk den tunge beskjeden.

HOLDT TALE: Storebror Tormod holdt tale i bisettelsen. Han fikk dødsbudskapet av søsterens kjæreste. Foto: NTB scanpix
HOLDT TALE: Storebror Tormod holdt tale i bisettelsen. Han fikk dødsbudskapet av søsterens kjæreste. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Da gikk jeg ned i knestående og sto der bare og gapet. Jeg trodde og håpet at man kunne skru tiden tilbake, men det viser seg at det går ikke, forteller han.

Kort tid etter ulykken valgte den svært pregede familien å komme med en uttalelse. I en pressemelding signert pappa Karsten, mamma Kristen, bror Tormod og kjæresten Marit, fortalte familien følgende:

- Vi gjennomlever de vanskeligste og tyngste dagene en familien kan oppleve. Tapet av vår kjære Vibeke kan ikke beskrives med ord, og det er ubegripelig at vår datter, søster og kjæreste ikke skal finnes mer. Vi søker trøst hos hverandre og i det faktum at Vibeke i løpet av sitt altfor korte liv, levde rikt og satte dype spor etter seg.

Opprettet fond

I Skofteruds dødsannonse, som sto på trykk i lokalavisa Smaalenene, sto det at «like kjært som blomster er en gave til Vibeke Westby Skofteruds minnefond». Familien hadde altså opprettet et fond til ære for 38-åringen.

- Det er et ønske fra familien om å videreføre noe i Vibekes ånd. De ønsker å videreføre noe av det hun sto for gjennom et minnefond som hovedsakelig skal oppmuntre innenfor fysisk og psykisk helse, sa familiens talsperson Pål Tømmerhoel til VG i sommer.

TRAGISK: Det ble satt ut blomster på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen døde i en vannscooterulykke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TRAGISK: Det ble satt ut blomster på øya St. Helena utenfor Arendal der den tidligere skiløperen døde i en vannscooterulykke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Videre forklarte han at meningen med minnefondet er at det skal gi oppmerksomhet og økonomisk bistand til personer eller organisasjoner som gjør noe bra for andre. Allerede den 21. august ble det kjent at fondet hadde fått inn rundt 400 000 kroner.

I sin idrettskarriere var det ikke bare i skisporet at Vibeke imponerte. Hun var også åpen om sine egne utfordringer, og fortalte åpent om både spiseforstyrrelser og et dårlig selvbilde. Hun også åpen om sin seksuelle legning.

- Jeg har lenge slitt med en utfordrende kropp, som har vært vanskelig å kontrollere med tanke på vekt. For å være i optimal langrennsform måtte jeg slanke meg, og det er utrolig slitsomt når du samtidig skal trene fem timer hver dag, uttalte hun til Se og Hør i 2016.

I det nye intervjuet med VG forteller familien at de er stolte over at Skofterud rørte så mange med sin åpenhet.

KJÆRESTEN: En gråtkvalt Marit Stenshorne delte rørende ord i begravelsen til hennes avdøde kjæreste Vibeke Skofterud. Vis mer

Sterk bisettelse

Hvor viktig Vibeke Skofterud har vært for norsk idrett, ble tydelig under bisettelsen hennes i august. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg satt på første rad og bar også kista ut av kirka etter den siste allsangen under den direktesendte begravelsen.

OL-SANGEN: Artist Hanne Sørvaag synger «Se ilden lyse», som var OL-sangen i 1994, i Vibeke Skofteruds begravelse. Vis mer

Hun ble også minnet med både varme ord og sang. En av dem som sto på programmet, var hennes gode venninne Hanne Sørvaag (38), som på vakkert vis sang låten «Se Ilden Lyse» i kirken.

Sterkest var ordene fra kjæresten, som gråtkvalt fortalte om det første møtet mellom Skofterud og katten Felix, som skiløperen adopterte allerede etter første møte. Stenshorne fortalte også om de fine stundene de to hadde sammen.

LES OGSÅ: - Noen ganger slutter man å være lykkelige i ekteskap

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer