- Det er veldig emosjonelt

Foreldrene til Alexander Dale Oen overveldet av de fine ordene om deres avdøde sønn.

DEDIKERTE GULLET: Den ungarske svømmeren Daniel Gyurta dedikerte OL-gullet han tok under OL i London i fjor til sin gode kompis Alexander Dale Oen. Her med Alex' bror Robin Dale Oen (t.v.) Foto: Reuters
DEDIKERTE GULLET: Den ungarske svømmeren Daniel Gyurta dedikerte OL-gullet han tok under OL i London i fjor til sin gode kompis Alexander Dale Oen. Her med Alex' bror Robin Dale Oen (t.v.) Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Lørdag kveld var det duket for høytidelig prisutdeling på Hamar OL-amfi, da den årlige Idrettsgallaen ble avholdt.

Ekstra spesielt var det da den ungarske svømmeren Daniel Gyurta (23) holdt tale - på norsk - for å minnes sin gode venn og svømmekonkurrent Alexander Dale Oen, som døde bare 26 år gammel 30. april i fjor.

- Jeg er overbevist om at Alex ville ha vunnet gull under OL, så denne medaljen representerer resultatet han ikke kunne nå på grunn av den tragiske hendelsen. Med Alex' død mistet ikke bare Norge, men hele svømmeidretten et fantastisk menneske.

En beveget Gyurta fortalte videre i talen om sitt nære forhold til Dale Oen - også på privaten:

- Jeg snakket mye med Alex, vi så ofte på finaler sammen og vil likte hverandre veldig godt. Ettersom det internasjonale reglementet ikke gir lov til å kopiere medaljen jeg tilbød dere, har jeg fått laget en kunstmedalje spesielt for denne anledningen, som symboliserer min respekt.

Til dagens VG forteller foreldrene til Alexander og Robin, Mona Dale og Ingolf Oen, hvordan det var å se sønnen bli hyllet under Idrettsgallaen:

- Det er veldig emosjonelt. Det er en påminnelse hele tiden, men det er hyggelig at han blir satt pris på. At han får så flotte omtaler, forteller Mona.

- Selvfølgelig er det både trist og trivelig at Alex blir hedret som han blir, sier pappa Ingolf til avisen.

Blant horden av mennesker som hyllet svømmetalentet under gårsdagens galla var også statsminister Jens Stoltenberg (53):

- Han fortjener alle hyllesten. Han gjorde et fantastisk innrykk på meg. Jeg følte at vi fikk god kontakt. Han var veldig åpen og et flott menneske.LES OGSÅ: Alexander Dale Oen snakket om smertene flere måneder før dødsfallet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer