Kongsberg-drapene

- Det er vanskelig å finne ord

Sender sine tanker til de berørte i Kongsberg.

I SJOKK: Det er mange som har blitt påvirket etter hendelsene på Kongsberg onsdag kveld. Silje Norendal og Carsten Skjelbreid, som er fra Kongsberg, er blant dem som sender sine tanker til de berørte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Matthew Stockman/Getty Images / AFP / NTB
I SJOKK: Det er mange som har blitt påvirket etter hendelsene på Kongsberg onsdag kveld. Silje Norendal og Carsten Skjelbreid, som er fra Kongsberg, er blant dem som sender sine tanker til de berørte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Matthew Stockman/Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den alvorlige hendelsen på Kongsberg onsdag kveld, hvor fem personer ble drept og tre skadd, har etterlatt lokalbefolkningen - men også et helt land - i sorg.

Kongefamilien er blant dem som har sendt sin dypeste medfølelse, og har uttalt at de «føler med de pårørende og skadde i sorgen og fortvilelsen».

«Det ryster oss alle når grufulle ting skjer nær oss, når man minst venter det, midt i hverdagslivet på åpen gate. Norge er et lite land. Når Kongsberg nå er rammet så hardt som samfunn, står resten av nasjonen sammen med dere», var blant det kong Harald (84) uttalte.

FRA KONGSBERG: Silje Norendal forteller at hele Kongsberg er påvirket av den tragiske hendelsen. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP/NTB
FRA KONGSBERG: Silje Norendal forteller at hele Kongsberg er påvirket av den tragiske hendelsen. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

- Vanskelig å finne ord

Tidligere snowboardkjører Silje Norendal (28) er selv fra Kongsberg og er naturligvis preget av det som har skjedd i hjembyen.

- Det er helt forferdelig det som har skjedd på Kongsberg, sier hun i en tekstmelding til Se og Hør, og fortsetter:

- I en liten by som Kongsberg blir hele byen påvirket av en sånn hendelse. Mine tanker går ut til de nærmeste pårørende. Helt grusomt!

PREGET: - Det er vanskelig å finne ord, sier Carsten Skjelbreid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PREGET: - Det er vanskelig å finne ord, sier Carsten Skjelbreid. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Også programleder Carsten Skjelbreid (49), som i likhet med Norendal er fra Kongsberg, er preget av det som har skjedd.

- Det er vanskelig å finne ord. Det er rett og slett uvirkelig at dette kan skje i trygge, fine Kongsberg. Tankene går til alle de som er berørt av det som skjedde i går, sier han.

- Fryktelig

Skuespiller Anne Marie Ottersen Lindtner (76) er æresborger i hjembyen, og er tydelig preget av hendelsen.

- Jeg er helt sjokkert, jeg har familie på Kongsberg ennå. Sønnen min, svigerdatter og barnebarn bor der, forteller hun.

ÆRESBORGER: Anne Marie Ottersen Lindtner forteller at hun er sjokkert etter hendelsen. Foto: Espen Solli
ÆRESBORGER: Anne Marie Ottersen Lindtner forteller at hun er sjokkert etter hendelsen. Foto: Espen Solli Vis mer

Det første skuespilleren gjorde onsdag kveld var å forsikre seg om at familien var i sikkerhet.

- Jeg fikk angst, men heldigvis var de alle trygt hjemme. Det er fryktelig at det er gått liv tapt - det er nesten ikke til å tro, sier hun.

Ottersen omtaler Kongsberg som verdens beste by, og er sikker på at kongsbergenserne kommer til å holde sammen.

- De er generøse, rause og vil vise hverandre omtanke og stå sammen. Vi er patrioter ganger ti, og vi sender gode tanker og medfølelse.

- Dramatisk

Den tidligere snowboardkjøreren Stian Sivertzen (32) bor i Kongsberg. Han forteller Se og Hør om hvordan han opplevde den dramatiske onsdagskvelden:

- Jeg bor jo i Kongsberg, så jeg så hendelser med mye blålys og helikopter. Det opplevdes som veldig dramatisk, og som veldig uvisst.

DRAMATISK: Stian Sivertzen så både blålys og helikopter onsdag kveld. Foto: Espen Solli
DRAMATISK: Stian Sivertzen så både blålys og helikopter onsdag kveld. Foto: Espen Solli Vis mer

Han beskriver det hele som svært trist, og forteller at det fremdeles er usikkert om han har noen bekjente som er rammet. Identiteten på ofrene er foreløpig ikke kjent.

- Med en så fin by som Kongsberg, så er det trist at noe sånt skal skje, sier han, og legger til:

- Jeg vil sende all min støtte til alle som er berørte i en sånn hendelse.

Fem drept

Det var klokken 18.13 onsdag kveld politiet fikk flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg.

Fire kvinner og én mann i alderen mellom 50 og 70 år ble drept. Tre personer er også såret.

Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet i saken. Han erkjenner de faktiske forhold i saken, men det er uklart om han er forelagt spørsmål om straffskyld.

Ifølge PST fremstår hendelsene på nåværende tidspunkt som en terrorhandling. Siktede i saken er kjent for PST fra tidligere, uten at de ønsker å gi ytterligere detaljer om ham.

LES OGSÅ: - Vi er forferdet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer