George Clooney:

- Det er utilgivelig det han har gjort

George Clooney raser mot Harvey Weinstein.

REAGERER: Harvey Weinstein er i hardt vær for tiden, og flere filmstjerner har uttrykt sin avsky mot filmmogulen. Blant disse er George Clooney. Foto: NTB scanpix
REAGERER: Harvey Weinstein er i hardt vær for tiden, og flere filmstjerner har uttrykt sin avsky mot filmmogulen. Blant disse er George Clooney. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Forrige uke publiserte New York Times en omfattende avsløring om Hollywood-produsenten Harvey Weinstein (65) og hvordan han skal ha seksuelt trakassert flere kvinner over tre tiår.

Weinstein, som i 2012 ble kåret til bransjens aller mektigste av magasinet Time, skal ha benyttet sin posisjon til å kontrollere kvinner og menn til å gjøre som han ville gjennom kontrakter og forlik.

Film-mogulens kontrakt med sitt eget selskap «The Weinstein Company» har blitt terminert med umiddelbar virkning, etter at New York Times´ avsløringer kom til overflaten. Og en rekke berømte stjerner har tatt bladet fra munnen og ytret sin avsky overfor Weinstein.

RYKTER: George Clooney hørte rykter om Harvey Weinstein allerede på 90-tallet, men sier at han har vært ukjent med informasjonen som har kommet frem den siste uken. Foto: Nathan Denette / NTB scanpix
RYKTER: George Clooney hørte rykter om Harvey Weinstein allerede på 90-tallet, men sier at han har vært ukjent med informasjonen som har kommet frem den siste uken. Foto: Nathan Denette / NTB scanpix Vis mer

Nå føyer også George Clooney (56) seg inn rekken av kjendiser som uttaler seg om Hollywood-snakkisen.

Mellomtittel

I et nytt intervju med Daily Beast forklarer superstjernen at han har hørt rykter om Harvey Weinstein i lang tid, men at «ingen» visste hvor alvorlig det var.

- Jeg har hørt noen rykter, og ryktene begynte allerede på 90-tallet, og de gikk ut på at visse skuespillere hadde ligget med Harvey for å skaffe seg en rolle. Det virket som en måte å prøve å svekke ryktet til skuespillere; ydmyke dem ved å si at de ikke fikk jobben på grunn av sitt talent, så jeg tok de ryktene med en klype salt, forklarer «Akutten»-skuespilleren, sier han og fortsetter:

- Det at han har betalt åtte kvinner ... Jeg har ikke hørt noe om dette, og jeg vet heller ikke om noen andre som visste om det. Det er helt nytt nivå, og det er noe man på ingen måte kan akseptere. Det er ingenting annet å si enn at det er utilgivelig, sier han.

- De er våre helter

Uttalelsene kommer bare dagen etter Meryl Streep (68) beskrev Weinstein-saken som «skandaløs».

Overfor CNN forklarte Streep at hun er forferdet over nyheten. Videre hyllet hun menneskene som har snakket om opplevelsene de skal ha hatt med Weinstein.

- De berørte kvinnene som har reist sine stemmer for å avsløre denne misbruken er våre helter, sa hun og fortsatte:

- En ting skal klargjøres. Ikke alle visste om dette.

Likevel trakk 68-åringen frem at hun selv ved flere anledninger har jobbet med Weinstein, og at deres arbeidsforhold alltid har vært både profesjonelt og respektert.

Streep forklarte at hun ikke har visst om noen av avtalene han skal ha inngått med flere av hennes kollegaer, og heller ikke om andres angivelige møter på hans hotellrom, hans bad eller andre upassende steder.

- Dersom alle hadde visst om dette, tror jeg ikke at gravende journalister i underholdningsbransjen hadde ventet i flere tiår med å skrive om det, sa hun.

Saken fortsetter nedenfor.

Takker for samarbeidet

Meryl Streep har tidligere takket Weinstein for samarbeidet, og da hun under «Golden Globe»-utdelingen i 2012 vant prisen for «Beste kvinnelige skuespiller» i «The Iron Lady», holdt hun en lang takketale hvor hun til slutt hyllet den mektige filmprodusenten.

- Jeg vil takke agenten min og Gud; Harvey Weinstein, sa hun den gangen.

Etter at New York Times publiserte den mye omtalte avsløringen, har flere kvinner åpnet opp om sine angivelige episoder med 65-åringen.

Med sine selskaper «Miramax», som han opprettet sammen med sin bror Bob Weinstein (62) i 1979, og deres andre selskap «The Weinstein Company» som de opprettet i 2005, har han også vært en av de fremste Oscar-garantistene de siste åra - med over 75 Oscar-statuetter og mer enn 300 nominasjoner.

- Beklager

I lys av den store avsløringen gikk Weinstein samtidig ut med en offentlig beklagelse i New York Times, og erkjente at han ikke har oppført seg like sømmelig til enhver tid.

«Jeg erkjenner at jeg i fortiden har oppført meg på en måte overfor kolleger som har ført til mye smerte, og det beklager jeg oppriktig for. Jeg prøver å oppføre meg bedre, men jeg vet jeg har en lang vei å gå».

Allerede som 14-åring startet Weinstein og broren en interessere for film. Det var Truffaut-klassikeren «The 400 Blows» som startet det hele.

Saken fortsetter nedenfor.

BRØDRE: Harvey Weinstein (t.v) sammen med sin bror Bob Weinstein i 2013. De to brødrene startet «The Weinstein Company» sammen i 2005. Foto: Reuters
BRØDRE: Harvey Weinstein (t.v) sammen med sin bror Bob Weinstein i 2013. De to brødrene startet «The Weinstein Company» sammen i 2005. Foto: Reuters Vis mer

Norsk film til USA

Opp gjennom karrieren har Weinstein plukket opp flere norske filmer, deriblant «Kon-Tiki», for det amerikanske markedet.

Men da den amerikanske versjonen var klar for lerretet, var det ikke bare språket som skilte de to filmene.

I produksjonsnotatene fra «The Weinstein Company» kom det nemlig fram at den amerikanske versjonen er 101 minutter lang - altså 17 minutter kortere enn den norskspråklige filmen.

- Vi er innforstått med at amerikanerne ikke nødvendigvis har helt samme forhold til Thor Heyerdahl og historien rundt som det vi nordmenn har. «The Weinstein Company» har gjort grundige publikumsanalyser og masse testing, og meldte inn skriftlig hva de ønsket å gjøre med filmen, uttalte Aage Aaberge, filmens norske hovedprodusent den gang.

LES OGSÅ: Derfor må Meghan Markle legge skuespiller-karriren på hylla

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer