HADDE NERVER: - Isbjørnen har tatt liv før, for å si det sånn. Nervene var jo der, men jeg var ikke veldig nervøs, sier Marius Christoffer Hartmann Dietrichson. Foto: TVNorge
HADDE NERVER: - Isbjørnen har tatt liv før, for å si det sånn. Nervene var jo der, men jeg var ikke veldig nervøs, sier Marius Christoffer Hartmann Dietrichson. Foto: TVNorgeVis mer

- Det er mange kilo jævelskap

71 grader nord-deltagerne måtte på skytetrening for å beskytte seg...

SEHER.NO: Mandag er det duket for nok en episode av TVNorge-programmet "71 grader nord", og denne gangen får deltagerne en svært hyggelig overraskelse når de får beskjed om at de skal mye lenger nord enn de nevnte 71 grader nord. For denne gangen bærer turen til 79 grader nord...

Det betyr Svalbard, som derimot ikke bare er fryd og gammen for de fem gjenværende deltagerne. Bak fjelltopper og isende landskap gjemmer det seg nemlig 3.000 livsfarlige isbjørner.

Hvem vinner årets "71 grader nord", tror du? Si din mening til høyre!

- Det er ikke tvil om at sikkerheten vår ble tatt på alvor. Vi startet med en skytetrening, mens vi før vi skulle sette ut på oppdraget vårt fikk utdelt en hagle med egne patroner, sier Marius Christoffer Hartmann Dietrichson (22) til Seher.no.

For å unngå at de blir bjørnemat blir deltagerne derfor pålagt til enhver tid å ha en isbjørnvakt parat. Men det var Marius som fikk ansvaret for det under turen.

- Jeg hadde nettopp kommet hjem fra Afghanistan, der jeg tjenestegjorde - så det var vel naturlig at det ble meg som fikk ansvaret for våpenet. Samtidig visste jeg fra før av at det er lite sannsynlig at vi faktisk møter en bjørn, så jeg var ikke redd mens det pågikk, forteller Marius, som likevel innrømmer at han tenkte tanken på at de kunne få en overraskelse.

- Det er klart, jeg visste jo at hvis den skulle komme - da vil vi havn i en livsfarlig situasjon. Isbjørnen har tatt liv før, for å si det sånn. Nervene var jo der, men jeg var ikke veldig nervøs.

- Hva var planen dersom dere plutselig skulle treffe på en?

- Vi hadde med oss nødbluss for å skremme den vekk. Deretter skulle vi skyte et varselsskudd. Hvis ikke det hjalp måtte vi bare vente til den nærmet seg - og fyre løs. Vi hadde ikke mange skudd til rådighet, derfor måtte vi vente til vi mest sannsynlig ikke bommet på den. En bjørn er tross alt ikke til å kødde med, det er mange kilo med jævelskap, forklarer bærumsgutten.

I mandagens episode av "71 grader nord" blir deltagerne fraktet til Ny-Ålesund der de skal utføre oppdraget, som denne gangen er topptur med randonèski. I løpet av turen må de passere en egg, der det er stupbratt på begge sider. Dermed må de være svært påpasselig med hvert skritt de tar, så de ikke faller flere hundre meter ned fjellsiden.

Men til tross for isbjørnfare og en dramatisk fjelltur: Marius Christoffer Hartmann Dietrichson, som fant lykken med Mali Fjogstad Nilsen (22) under innspillingen, ser tilbake på turen som noe av det mest fantastiske han har opplevd.

- Det er en av de råeste naturopplevelsene jeg har vært med på. Bare det å spenne på seg skiene på stranda sier sitt. Naturen på Svalbard er helt annerledes enn i resten av Norge, og jeg er glad for at jeg fikk oppleve det, sier han til Seher.no.

Forrige mandag var det Per Kristen Gisleberg som måtte gi tapt i kampen om å komme seg først til Nordkapp.

Om "71 grader nord"-deltagerne blir angrepet av en illsint isbjørn, ser du på TVNorge mandag klokka 20.00.

Har du et tips om "71 grader nord"-deltagerne eller andre kjendistips? Tips oss her!

LES OGSÅ: Redd de filmet i buskene