<strong>FORANDRING:</strong> Christine Koht er nærmest ugjenkjennelig etter flere behandlinger med kortison. Nå viser hun fram sitt «nye» fjes i et åpenhjertig intervju med Aftenposten - og setter et ærlig bilde på hva kroppen går gjennom når man blir alvorlig syk. Foto: NTB Scanpix
FORANDRING: Christine Koht er nærmest ugjenkjennelig etter flere behandlinger med kortison. Nå viser hun fram sitt «nye» fjes i et åpenhjertig intervju med Aftenposten - og setter et ærlig bilde på hva kroppen går gjennom når man blir alvorlig syk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Christine Koht:

- Det er jo et rart ansikt

Behandlingen av kreftsykdommen har satt tydelige spor - også på utsiden.

Publisert
Sist oppdatert

I januar ble det kjent at komiker og tv-profil Christine Koht (52) var alvorlig kreftsyk. Sykdomsbildet har siden den gang hatt både akutte og mindre akutte faser, men det er ingen tvil om at kreftbehandlingen har satt sine spor.

Gjennom Aftenposten-podkasten «Koht vil leve», har det i løpet av fem episoder kommet fram at Koht har opplevd både bivirkninger og hasteinnleggelser på sykehuset den siste tida, og i den siste episoden, som ble sluppet torsdag, er det en skjør, nærmest ugjenkjennelig stemme som gir lytterne en oppdatering.

- Jeg har hatt så lyst til å stille opp i denne podkasten den siste tida, men jeg har ikke greid det. Jeg har vært for syk til å møte deg. Jeg visste ikke at jeg skulle bli så dårlig, forteller en gråtkvalt Koht til journalist Joachim Førsund.

Men det er ikke bare stemmen til Koht som har forandret seg. Tre kurer med immunterapi førte tidligere i år til at immunforsvaret hennes angrep leveren, og derfor måtte hun behandles med store mengder kortison. En konsekvens av dette har i Kohts tilfelle vært at hun har fått det som kalles «måneansikt».

- Det er jo et rart ansikt. Jeg vil ikke si det er stygt, men det er rart. Det er liksom ikke meg. Men når jeg først har fått dette fjeset, så må jeg jo bruke det til noe. Jeg vil vise det fram. Hei, her er jeg, liksom, forteller Christine Koht i et intervju med Aftenposten om forandringen.

- Mitt samfunnsoppdrag

Koht ligger for tida på Radiumhospitalet. Der har hun vært i mange uker. At hun nå viser fram bivirkningene av de mange behandlingene, gjør hun «så sjokket skal få lagt seg» - som hun selv beskriver det.

<strong>2013:</strong> Christine Koht slik vi er vant til å se henne. Her med Linn Skåber i 2013. Foto: NTB Scanpix
2013: Christine Koht slik vi er vant til å se henne. Her med Linn Skåber i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

52-åringen ønsker også å bidra til at skammen rundt det å være syk eller å ha fått en skade blir mindre. Hun forteller at det landet rundt sitter mennesker som ikke går utendørs, fordi de skammer seg. Derfor går hun nå ut.

- Jeg skal gå ut! Så rakrygget jeg kan. Om jeg så må gå med rullator, så skal jeg ut. Det er mitt samfunnsoppdrag. Jeg er for syk til å stå på scenen, jeg er for syk til å gå på rød løper, jeg er for syk til å være på tv, men jeg skal ut! Kanskje noen andre gjør det samme. (...) Så kan vi bekjempe skammen sammen, forteller 52-åringen til Aftenposten.

Vil ikke skamme seg

Legene har fortalt Koht at hun kommer til å se ut som hun gjør i dag i to år, og det er nettopp derfor hun ikke ønsker å bli sittende inne og skamme seg.

- To år er lenge hvis jeg bare sitter inne. La oss si at jeg blir litt friskere da, så har jeg fremdeles dette fjeset. (...) Skal jeg ringe og si: «Beklager, jeg kan ikke komme i bursdagen din, for jeg ser for rar ut»? Jeg kan jo ikke det, fastslår hun.

LES OGSÅ: Slår tilbake etter ubehagelig møte

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer