Laverne Cox:

- Det er ikke trygt å være transperson

Skuespilleren og en venn skal ha blitt angrepet på tur.

UTRYGG: Skuespiller Laverne Cox (nummer to fra høyre) mener verden er en utrygg plass for transseksuelle. Foto: Jason Merritt/Getty Images/NTB
UTRYGG: Skuespiller Laverne Cox (nummer to fra høyre) mener verden er en utrygg plass for transseksuelle. Foto: Jason Merritt/Getty Images/NTB Vis mer
Publisert

Hatkriminalitet har vært et problem rundt om i verden i lang tid, og flere har vært åpne om sine opplevelser. Sist ut er skuespiller Laverne Cox (48), kjent fra serien «Orange Is the New Black».

Cox har spilt rollen som Sophia Burset i den populære Netflix-serien siden 2013, og har vært en aktiv stemme innenfor LGBTQ-samfunnet. I 2014 ble hun også den første åpne transpersonen til å bli nominert i en skuespiller-kategori for Emmy Awards, en av de største prestisjeprisene i TV-bransjen.

I helgen delte 48-åringen en noe tristere historie, da hun under en livesending på Instagram fortalte om det som skal ha vært en svært ubehagelig opplevelse, ifølge People.

FORTELLER: Laverne Cox var i vantro og sjokk da hun lørdag snakket med fansen på Instagram. Her er hun avbildet i 2018. Foto: Rob Latour/REX/NTB
FORTELLER: Laverne Cox var i vantro og sjokk da hun lørdag snakket med fansen på Instagram. Her er hun avbildet i 2018. Foto: Rob Latour/REX/NTB Vis mer

Overfalt på tur

I videoen åpner skuespilleren med å fortelle at hun nylig var ute og gikk med en venn på det som skal ha vært en coronavennlig tur i Griffith Park i Los Angeles. De to skal etter hvert ha passert en mann som ifølge Cox spurte om tiden «på en aggressiv måte».

Cox ignorerte det hele og fortsatte å gå, før mannen ifølge skuespilleren hadde spurt «mann eller kvinne?».

- Vennen min svarte bare «dra til helvete», mens jeg fortsatte å gå. Og i løpet av noen få sekunder hører jeg vedkommende gå til angrep på vennen min, jeg ser meg tilbake og tenker 'hva er det som skjer'. Fyren slår til vennen min, forteller Cox i videoen.

Videre skal «Orange Is the New Black»-stjernen ha forsøkt å ringe nødnummeret, men før hun visste ordet av det skal hele situasjonen ha blitt avverget og mannen hadde stukket fra stedet.

Det er ikke kjent hva bakgrunnen for angrepet var, men Cox hevder det bunnet i hatkriminalitet. Det er heller ikke kjent om de valgte å anmelde forholdet, ifølge The Wrap.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: Magnus er en av årets friere og vi har sett han på skjermen i mange episoder denne våren. Men for noen år siden var det en helt annen hendelse som stod i fokus i Magnus' liv. Vis mer

- Ikke trygt

I videoen betrygger Cox fansen om at både hun og hennes mannlige venn er uskadd og har det bra, men legger ikke skjul på at hun fremdeles er i vantro og i sjokk - selv om lignende hendelser ikke skal være noe nytt for 48-åringen.

Cox har nemlig flere ganger vært åpen om sin opplevelse med hatkriminalitet, og skal spesielt ha fått kommentarer slengt etter seg på gata i New York i løpet av årene stjernen har vært bosatt der. Dette nevnte hun også under livesendingen på lørdag.

- Det er ikke trygt i verden. Jeg liker ikke å tenke over det så ofte, men det er sannheten. Det er åpenbart ikke trygt å være en transperson, det er trist, sier hun i videoen.

Roses av kolleger

Det er liten tvil om at Cox' historie har rørt noen nerver der ute, spesielt blant kjendisene. Jessica Alba (39) er blant dem som har lagt igjen en kommentar.

«Jeg beklager så mye, så glad du er trygg», skriver skuespilleren.

FULL POTT: Nate Kahungu tok et oppgjør med rasisme under lørdagens «Skal vi danse». Reporter: Marcus Brenden. Video: TV 2 Vis mer

Skuespiller Sharon Stone har også engasjert seg:

«Det er mye å ta innover seg. Du virker å være tilbake på solid bakke nå, godt jobbet», skriver hun.

Adrienne C. Moore (40) spiller rollen som Cindy Hayes i samme Netflix-drama som Cox, og uttrykker glede over at kollegaen er åpen om opplevelsen.

TRIST: Adrienne C. Moore (t.h.) mener det er trist at folk går til angrep på visse grupper. Her er Moore avbildet med Laverne Cox i 2017. Foto: Earl Gibson III/Getty Images/NTB
TRIST: Adrienne C. Moore (t.h.) mener det er trist at folk går til angrep på visse grupper. Her er Moore avbildet med Laverne Cox i 2017. Foto: Earl Gibson III/Getty Images/NTB Vis mer

«Så glad for at du delte dette. Jeg blir så trist av at folk tror det er greit å legge hendene sine på andre bare fordi de ikke forstår eller er enig i hvordan et menneske velger å leve livet sitt. Elsker deg», har Moore skrevet.

LES OGSÅ: - Motbydelig og unødvendig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer