Pushwagner bisettelse:

- Det er ikke så mange sånne kunstnere lenger

En rekke kulturpersonligheter tok farvel med kunstneren Terje Brofos da han ble bisatt fra Kunstnernes hus.

LEDET BISETTELSEN: Programleder og rocker Tomas Seltzer var seremonimester i bisettelsen til Pushwagner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LEDET BISETTELSEN: Programleder og rocker Tomas Seltzer var seremonimester i bisettelsen til Pushwagner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

KUNSTNERES HUS/ OSLO (Se og Hør): Kunstneren Terje Brofos, best kjent som Hariton Pushwagner, anses som en av Norges viktigste samtidskunstnere. I dag ble han bisatt fra Kunstnernes Hus i Oslo.

Brofos led av lungekreft, og døde 24. april på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie. Han ble 77 år.

Det var programleder og musiker Thomas Seltzer som var seremonimester for bisettelsen. I tillegg til å åpne og avslutte bisettelsen, snakket Seltzer «om kunsterens sjel».

I forkant av bisettelsen sa Seltzer til Se og Hør at dagens oppdrag føles helt spesielt, blant annet fordi Pushwagner er en gammel venn av ham:

- Jeg gjør jo en del jobber som konferansier, men dette her er litt spesielt. Det er jo en av Norges største kunstnere som har gått bort, og som er en gammel venn. Jeg har jo kjent ham i 20 år. Og han har en spesiell plass i hjertet til særlig oss gamle Oslo-rockere, for han har jo vært en del av gjengen vår i mange år, sier Seltzer til Se og Hør.

SELTZER LEDET SEREMONIEN: - Vi skal lyse fred over ham og feire at en lang kamp er over. For Pushs liv var en lang kamp, og denne kampen var grunnleggende for kunsten hans, sa Seltzer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SELTZER LEDET SEREMONIEN: - Vi skal lyse fred over ham og feire at en lang kamp er over. For Pushs liv var en lang kamp, og denne kampen var grunnleggende for kunsten hans, sa Seltzer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Beskriver Pushwagner som en villbass

«Trygdekontoret»-programlederen forteller at han pratet med Pushwagner på telefonen en del ganger de siste årene, og at han maste for å få vennen med på tv.

Imidlertid er det blitt noen år siden Thomas Seltzer og Pushwagner tilbrakte tid sammen:

- Helsen hans var så dårlig de siste årene, men vi tilbrakte to dager sammen for cirka fire, fem år siden, det var jævlig gøy. I påsken. Da farta vi byen rundt i et par dager. Det var liksom «siste natt med gjengen», da.

Turboneger-bassisten legger ikke skjul på at Terje Brofos var en fargerik og uforutsigbar type, som kunne gå villbass-oppførselen til sine yngre venner en høy gang.

- Hvis man for eksempel gikk på restaurant med ham, da kunne hva som helst skje. Da kunne man bli kasta på huet og ræva ut etter et kvarter, liksom. Og da var det ikke fordi vi unggutta var gærne, da var det fordi 70-åringen var klin gæren og lagde bøll. Han var jo en villbass. Det er ikke så mange sånne kunstnere lenger, sier Seltzer til Se og Hør.

BIDRO: Både Thomas Seltzer og Aksel Hennie kjente Pushwagner, og bidro under bisettelsen fra Kunstnernes Hus i Oslo mandag ettermiddag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BIDRO: Både Thomas Seltzer og Aksel Hennie kjente Pushwagner, og bidro under bisettelsen fra Kunstnernes Hus i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Flere kulturinnslag

En rekke kulturpersonligheter deltok med ulike innslag i det som var planlagt til å bli en bisettelsesseremoni utenom det vanlige.

Flere av dem som bidro er altså venner av Pushwagner fra tidligere, eller folk som han har møtt i løpet av livet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Skuespiller Aksel Hennie framførte Rolf Jacobsens dikt «Stillheten etterpå» og «Axel Jensen collage».

- Jeg har alltid vært glad i ham, men jeg var ikke den som kjente ham aller best. Jeg møtte Pushwagner første gang da jeg kjøpte en drink til ham. Det var mens jeg gikk på Teaterhøgskolen. Jeg ble tilbudt å kjøpe et bilde, og det skulle jeg ønske jeg brukte studielånet mitt på, sier Hennie til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildene.

HENNIE LESTE DIKT: Skuespiller Aksel Hennie leste opp dikt under Pushwagner bisettelse fra Kunstnernes Hus i Oslo mandag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HENNIE LESTE DIKT: Skuespiller Aksel Hennie leste opp dikt under Pushwagner bisettelse fra Kunstnernes Hus i Oslo mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
TIL STEDE: Musiker Øyvind Sauvik, kjent under artistnavnet Vinni, var blant de oppmøtte i bisettelsen til Terje Brofos. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TIL STEDE: Musiker Øyvind Sauvik, kjent under artistnavnet Vinni, var blant de oppmøtte i bisettelsen til Terje Brofos. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
HEIMLY MØTTE OPP: Fotograf Per Heimly tok seg et glass under bisettelsen til Pushwagner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HEIMLY MØTTE OPP: Fotograf Per Heimly tok seg et glass under bisettelsen til Pushwagner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
TOK FARVEL MED PUSHWAGNER: En stor folkemengde hadde møtt opp da kisten til Terje Brofos ble båret ut i en ventende bil etter bisettelsen fra Kunstnernes Hus i Oslo.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TOK FARVEL MED PUSHWAGNER: En stor folkemengde hadde møtt opp da kisten til Terje Brofos ble båret ut i en ventende bil etter bisettelsen fra Kunstnernes Hus i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
DØTRENE: Døtrene Bonnie og Elizabeth tok et følelsesladd farvel med sin far, Terje Brofos. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DØTRENE: Døtrene Bonnie og Elizabeth tok et følelsesladd farvel med sin far, Terje Brofos. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis merDatteren med rørende minnetale

Den ene datteren til Terje Brofos, Bonnie Brofos, holdt minnetale. Det gjorde også forfatter Petter Mejlænder, kunsthistoriker Tommy Sørbø og forfatter Jan Verner-Carlsson.

- Livet med min far var magisk mens det varte, lufta rundt ham var rikere på et vis, sier Bonnie Brofos, Pushwagners datter, i sitt minneord.

- Hvem var han? Det er ikke lett å svare på. Han var et fenomen. En naturkraft. En dyp tenker. En visjonær profet. En spøkefugl. Og en suksessfull kunstner til slutt, sier hun, og legger til:

- Noen ganger kunne han virkelig være en pest og en plage. Han var også en hjemløs alkoholiker.

SPILTE OG SANG: Artist Hilde Louise Asbjørnsen og hennes Hilde Louise Orrchestra bidro under bisettelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SPILTE OG SANG: Artist Hilde Louise Asbjørnsen og hennes Hilde Louise Orrchestra bidro under bisettelsen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

«Den største risikoen i livet er å ikke risikere noen ting», lyder en av strofene i et dikt Bonnie Brofos har valgt å lese opp til minne om Pushwagner.

- Min kjæreste Push. Du risikerte alt, og nå er du fri. Du var en lysende stjerne. Selv om du nå er sluknet, vil du fortsette å lyse, som stjernene på himmelen. Vi elsker deg. Vi ses, sier hun videre.

Saken fortsetter under bildet.

PUSHWAGNER BISATT: Terje Brofos, også kjent under kunsternavnet Hariton Pushwagner, ble bisatt fra Kunstnernes Hus i Oslo mandag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PUSHWAGNER BISATT: Terje Brofos, også kjent under kunsternavnet Hariton Pushwagner, ble bisatt fra Kunstnernes Hus i Oslo mandag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Tok farvel med jubel og applaus

Det ble dessuten musikalske innslag ved blant annet artist Hilde Louise Asbjørnsen, og artist Anette Gil. Mens Even Benestad og August Baugstø-Hansen, som sto bak dokumentarfilmen «Pushwagner», viste frem klipp som ikke er blitt vist tidligere.

Mot slutten av bisettelsen tok Thomas Seltzer igjen ordet, og fortalte om en radiodokumentar der Pushwagner ble intervjuet, hvor han ble spurt om han ikke liker oppmerksomhet.

APPLAUS: Både latter, applaus og jubel var elementer under bisettelsen til Pushwagner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
APPLAUS: Både latter, applaus og jubel var elementer under bisettelsen til Pushwagner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- «Joda», svarte han, «Jeg får ikke nok applaus. Jeg vil ha applaus når de senker meg seks fot under», sa han da, fortalte Seltzer, og fortsatte:

- Så da synes jeg vi bør gi ham det. Ikke et minutts stillhet, men et minutts jublende applaus, oppfordret Seltzer, og fikk rungende applaus som svar fra folkemengden som hadde møtt opp for å hedre kunstneren.

Kisten ble fraktet inn i bårebilen akkompagnert til trampeklapp og jubelrop.

GÅTT BORT: Brofos led av lungekreft, og døde på Diakonhjemmet sykehus etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat til NTB. Han var blant våre viktigste samtidkunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst. Video/foto: NTB Scanpix/DagbladetVis mer Vis mer

Viktig samtidskunstner

Terje Brofos ble født på Berg i Oslo den 2. mai 1940. Han var utdannet ved Statens Kunst- og håndverksskole og Statens Kunstakademi i perioden 1958- 1966.

Brofos tok navnet Hariton Pushwagner i 1971. Navnet Hariton er avledet fra Hare Krishna, «ton» for å gi navnet tyngde, og Pushwagner fra supermarkedenes trillevogner.

Det internasjonale gjennombruddet kom da han var 68 år, og fikk stille ut på kunstbiennalene i Berlin og Sydney i 2008. Da kom suksessen, og Brofos hadde en omsetning på 8,9 millioner bare tre år senere.

Popkunstneren Pushwagner var både maler og grafiker. Han var blant våre viktigste samtidskunstnere og har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin kunst.

Han er kjent for sine fargerike, popart-inspirerte bilder, og forfatteren Axel Jensen, som Pushwagner ble kjent med på slutten av 1960-tallet, ble viktig for kunsten hans. Samfunnskritikk var et viktig element i Pushwagners bilder.

Det er opprettet en egen minneside på Pushwagners egne hjemmesider, slik at alle som ønsker kan gå inn og legge igjen en siste hilsen til kunstneren.

LES OGSÅ: Brudd for NRK-profilen etter 28 år