GLEDER SEG OVER FREMGANGEN: Toralv Maurstad gleder seg over fremgangen etter at han i april ble rammet av hjerneslag. Her er er han sammen med kona Beate Marie Eriksen i oktober. FOTO: Tore Skaar/Se og Hør
GLEDER SEG OVER FREMGANGEN: Toralv Maurstad gleder seg over fremgangen etter at han i april ble rammet av hjerneslag. Her er er han sammen med kona Beate Marie Eriksen i oktober. FOTO: Tore Skaar/Se og HørVis mer

Toralv Maurstad fyller 90 år

- Det er herlig å kjenne at jeg snart er tilbake

90-årsjubilant Toralv Maurstad gleder seg over fremgangen etter hjerneslaget.

Dagens 90-årsjubilant Toralv Maurstad har vært gjennom et tøft år.

I april falt han om på praktgården sin i Nordfjordeid med hjerneslag.

I månedene etter har han brukt mye tid på rehabilitering.

En periode satt han i rullestol og var til opptrening. Det har hjulpet, for nå går han for egen hjelp, og støtter seg bare til en stokk i korte perioder. Diksjonen sitter også som den skal for norsk teaters «grand old man».

I oktober var formen så bra at han stilte opp i 75-årsdagen til sin gode venn, produsenten Tor Arne Ranghus.

– Det går bedre og bedre for hver dag. Det er herlig å kjenne at jeg snart er tilbake slik jeg var, sier Maurstad til Se og Hør.

Takker kona

AKTIV SKUESPILLER: Toralv Maurstad er en av Norges mest profilerte skuespillere. Her er han sammen med hunden Stella i 2012 FOTO: Scanpix
AKTIV SKUESPILLER: Toralv Maurstad er en av Norges mest profilerte skuespillere. Her er han sammen med hunden Stella i 2012 FOTO: Scanpix Vis mer

Kona Beate var som alltid ved hans side, og det kan han ikke få fullrost henne nok for.

– Hun har vært helt fantastisk i denne perioden. Beate er helt fenomenal, og har hjulpet meg mye de siste månedene, påpeker han.

Maurstad har hele tiden hatt som mål å komme tilbake til scenen.

– Jeg håper jo det. Det er noe jeg jobber intenst for å oppleve, sier han med et smil.

Dramatisk tid

Toralv og Beate har tidligere fortalt til Se og Hør om den dramatiske tiden etter at han ble rammet av slag under hytteturen med sin gode venn Herman Mehren.

PÅ SCENEN: Toralv Maurstad fremfører en monolog på Nationaltheatret i 2010. FOTO: Scanpix
PÅ SCENEN: Toralv Maurstad fremfører en monolog på Nationaltheatret i 2010. FOTO: Scanpix Vis mer

- Jeg hadde Toralv på telefonen ved 22-tiden, der han fortalte om den fine dagen de hadde hatt der i vest. Fem minutter senere ringte Herman og fortalte hva som hadde skjedd.

- Men det jeg kan si er at når man får en slik beskjed, var det som å få et lynnedslag i hjertet. Og jeg gikk nærmest inn i et slags langvarig sjokk, sier Beate.

Ukene som fulgte skulle bli knalltøffe for det folkekjære paret.

– Jeg trodde først jeg var lam, for jeg hadde ikke førlighet i min venstre side, sier Toralv. - Min aller største frykt har ikke vært å dø, men dette. Jeg har levd et svært fritt liv i pakt med naturen. Jeg har kunnet nyte livet og naturen med alle sanser - uten å være avhengig av andre, og ikke til bry.

LES OGSÅ: - Det var som å få et lynnedslag i hjertet