Nadya Khamitskaya Andersen om krigen i Ukraina:

- Det er grusomt

Den tidligere proffdanseren uttaler seg om den pågående krigen.

UTTALER SEG: Nadya Khamitskaya Andersen uttaler seg om den pågående krigen mellom Russland og Ukraina. Foto: Espen Solli / Se og Hør
UTTALER SEG: Nadya Khamitskaya Andersen uttaler seg om den pågående krigen mellom Russland og Ukraina. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer
Publisert

Natt til torsdag 24. februar invaderte Vladimir Putins (69) styrker Ukraina. Siden den gang har det vært krig i landet, og invasjonen regnes som den største militære konflikten i Europa i det 21. århundre.

For hver dag som går er det stadig flere kjente ansikter både i utlandet, men også i Norge, som uttaler seg om den pågående krigen og ønsker å vise sin støtte til Ukraina.

Nå er det den tidligere proffdanseren Nadya Khamitskaya Andersen (39) som har uttalt seg. Det gjør hun overfor TV 2 og i podkasten «Gode dager».

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, og tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

- Det er så grusomt

Khamitskaya er født og oppvokst i Hviterussland, men flyttet til Norge for 22 år siden for å satse på en karriere innen dans.

I podkastepisoden forteller hun nærmere om hva hun tenker om den pågående krigen, og hvordan hennes nærmeste familie og venner i Hviterussland påvirkes av det.

- Det skjer ting som endrer livet til ekstremt mange, og som oppleves som veldig plutselig. Det som skjedde 24. februar, og det som fortsetter å skje i Ukraina, er så grusomt. I utgangspunktet involverer det jo Russland og Ukraina, men også Hviterussland. Alle har jo enten venner eller familie i noen av de andre landene, forteller hun.

FINGEREN: Mandagens BAFTA-utdeling, der blant annet Renate Reinsvee var nominert, har fått flere til å reagere. Grunnen var at kveldens vert, Rebel Wilson, kom med et sleivspark til Russlands president Vladidmir Putin. VIDEO: Bafta. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

Siden krigen startet har det allerede skapt stor splid mellom de tre landene. Det har også vært lavere terskel for å svartmale alle russere som den store fienden. På spørsmål i podkasten om hva vi kan gjøre for å unngå dette, svarer Khamitskaya følgende:

- Mens vi alle sammen prøver å gjøre noe for å hjelpe folk i Ukraina, og på en eller annen måte prøver å stanse krigen og det grusomme som skjer, er det også viktig at vi ikke lukker hjertene våre for folket i Russland og Hviterussland. For det hatet som vokser nå viser at det allerede er en splittelse.

Nadya Khamitskaya Andersen har hittil ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

39-åringen mener at dersom man ikke har fokus på å hjelpe de andre landene også, kommer hatet for russere og hviterussere til å øke.

- Det kommer til å bli et veldig mørkt bilde av hvor isolert Russland og Hviterussland er i ferd med å bli, påpeker Khamitskaya i podkasten.

MOSKVA: Den russiske kjendissønnen Luka Safronov viste sin misnøye med McDonald's midlertidige stengning i Russland. Video: Twitter Vis mer

- Føler på skam

Overfor TV 2 forteller den tidligere proffdanseren at hun har jevnlig kontakt med familien i Hviterussland. Hun legger ikke skjul på at krigen har satt sine spor hos foreldrene og søsteren.

- Mine foreldre føler på skam. Mamma sa til meg her en dag at hun var redd barnebarna ville skamme seg fordi de har hviterussiske besteforeldre. De er så redde for å bli hatet.

Khamitskaya har også forsikret seg om å fortelle barna sine om den pågående krigen, da de er store nok til å få med seg mye av det som skjer.

Hun forteller at sønnen på ni år tenker mye på hvordan besteforeldrene her det:

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Det er vanskelig å forklare det uten å snakke om at russere nå dreper ukrainere, for det er det som skjer. Muren av hat kommer bare til å øke og øke, forklarer hun.

Nadya Khamitskaya Andersen er gift med Mads. A. Andersen, som er TV-direktør i Aller Media AS.

LES OGSÅ: Gjør endringer etter Ukraina-krigen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer