«Da Norge sto stille»

- Det er et lukket kapittel i livet mitt

Erling Havnå har medvirket i «Da Norge sto stille»-segmentet om Nokas-ranet. Han har derimot ingen planer om å se det selv.

<strong>MEDVIRKER:</strong> I 2004 var Erling Havnå en av ranerne som tok seg inn på tellesentralen i Stavanger. Nå medvirker han i en minidokumentar om ranet, der en politimann mistet livet og 57,4 millioner kroner ble stjålet. Foto: NTB scanpix
MEDVIRKER: I 2004 var Erling Havnå en av ranerne som tok seg inn på tellesentralen i Stavanger. Nå medvirker han i en minidokumentar om ranet, der en politimann mistet livet og 57,4 millioner kroner ble stjålet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TV 2-serien «Da Norge sto stille» tar hver søndag opp hendelser som har preget nasjonen vår. De foregående søndagene har episodene blant annet handlet om Kato Air-kapringen, Sleipner-forliset og gisseldramaet på Torp.

Fellesnevneren for alle hendelsene er at de ble bredt dekket i mediene, og preget Norge som nasjon. Søndagens kommende episode handler om Nokas-ranet i Stavanger den 5. april 2004. I år er det 15 år siden ranerne stakk av med rundt 57 millioner kroner, og politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept.

EKSTREM SITUASJON: Tidligere politibetjent Frode Anmarkrud deler svært dystre skildringer av gisseldramaet på Torp i 1994. TV 2 har premiere på serien «Da Norge sto stille» søndag kveld. Video: TV ​2 Vis mer

Erling Havnå (61) var blant de 15 mennene som ble dømt for å ha vært med på, eller medvirket til ranet. I Høyesterett ble han i 2007 dømt til 16 års fengsel. Han slapp ut igjen i februar 2015, og har sagt ja til å medvirke i «Da Norge sto stille».

Han har derimot ingen planer om å se episoden.

- Kan ikke sutre

Det er overfor Agderposten at Havnå forteller om sitt ambivalente forhold til den kommende episoden. Ranet er fortsatt friskt i minne for mange, men Havnå, som altså selv var med på å utføre det lenge planlagte brekket, har forsøkt å legge det hele bak seg.

<strong>DØMT:</strong> Erling Havnå, her fotografert i Stavanger tingrett i 2005 sammen med advokat Astrid Aas-Hansen, ble dømt for å ha vært med på ranet. Foto: NTB scanpix
DØMT: Erling Havnå, her fotografert i Stavanger tingrett i 2005 sammen med advokat Astrid Aas-Hansen, ble dømt for å ha vært med på ranet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg gidder ikke se på hvor dum jeg ser ut på tv. Jeg har brukt nok tid på den saken der, sier han til Agderposten.

Overfor Se og Hør forteller han noe lignende:

- Jeg har sett noen av episodene i den serien, men Nokas-ranet kan jeg jo inn og ut. Jeg var med på det, og derfor blir det uinteressant å se det på skjermen. Alt er belyst fra før, og jeg bidrar i hvert fall ikke til at noen nye momenter belyses i denne episoden, forteller han.

ANGREP MED ØKS: I TV 2s nye dokumentarserie «Da Norge sto stille» belyses det vanvittige dramaet som skjedde under flykapringen av Kato Air i 2004. Episoden vises søndag kveld og er produsert av Norsk Fjernsyn. Video: TV 2 Vis mer

TV 2 har valgt å ikke sende ut søndagens kommende episode til pressen, men den er nå tilgjengelig på Sumo. Havnå medvirker ganske mye i episoden, og forteller sin side av historien. I alle episoder hittil har mennesker fra ulike sider av hendelsen fått komme til orde, slik den tidligere kickbokseren altså gjør her. Ransdømte Kjell Alrich Schumann er også intervjuet.

Havnå skjønner at folk er interessert i historien han har å fortelle, og lever greit med å måtte svare på spørsmål tidvis. Det er også derfor han har sagt ja til å være med.

- Jeg har sonet min straff, og er i prinsippet ferdig med saken. Men jeg lever også greit med at folk er nysgjerrige. Jeg kan jo ikke sutre heller, når jeg stiller opp i mediene eller uttaler meg om det. Jeg forstår interessen, men jeg synes ikke det er noe spennende. Det er et lukket kapittel i livet mitt. Ja, jeg skammer meg, men jeg kan ikke flykte fra det. Det blir falskt.

- Barna får pes

Den ransdømte sørlendingen, som på 1980- og 1990-tallet gjorde det stort som kickbokser, har de siste åra vært mye å se på skjermen. I 2017 ble tv-serien «Team Havnaa» lansert, der man blant andre følger 61-åringen. Serien fokuserer derimot mest på nevøen hans, proffbokseren Kai Robin Havnaa.

<strong>MED NEVØEN:</strong> Kai Robin Havnaa er proffbokser, og er nevøen til Nokas-dømte Erling Havnå. Tv-serien «Team Havnaa» fulgte familien. Foto: NTB scanpix
MED NEVØEN: Kai Robin Havnaa er proffbokser, og er nevøen til Nokas-dømte Erling Havnå. Tv-serien «Team Havnaa» fulgte familien. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han er sønn av avdøde Magne Havnaa, som var verdensmester i boksing. Han døde i en båtulykke utenfor Risør i 2004, og blir ofte snakket om i realityserien om familien. Serien gjorde at mange fikk et annet inntrykk av den ransdømte mannen, men likevel har ikke åra etter soningen alltid vært like enkle.

Erling Havnå sier til Se og Hør at det tidvis har vært belastende for familien å ha etternavnet.

- Barna mine får mer pes enn meg, i både jobbsammenheng og på skole. De er jo helt uskyldige i det her, så det synes jeg er litt leit. Det hadde også vært hyggelig om folk innså at jeg har sonet min straff og lever et helt annet liv nå. Jeg er ikke kriminell lenger, sier han.

- Du har uttalt tidligere at du ikke angrer på ranet. Hva mener du med det?

DRAMATISK: I 1999 skulle 19 år gamle Einar Eikeland ta båten MS «Sleipner» til en etterlengtet frihelg. Båtturen endte med tragedie, og 16 mennesker omkom. TV 2-serien «Da Norge sto stille» har pratet med flere av dem son var involvert den skjebnesvangre dagen. Video: TV 2 Vis mer

- Det ble litt feil, for jeg skulle jo selvfølgelig ønske at jeg ikke var med på det. Alle har en personlig rekord i dumskap, men jeg har nærmest tatt verdensrekorden. Det jeg mente var at jeg ikke sitter med bøyd hode og angrer hver dag. Det kan jeg ikke bruke tida mi på. Jeg har brukt mange år i fengsel på å angre. Derfor kan jeg ikke angre nå, sier han, og fortsetter:

- Opplevelsen har utviklet meg, men kostnaden for den utviklingen har vært altfor høy. Jeg burde aldri vært med på det brekket, konstaterer han.

Han sier han fortsatt har kontakt med flere av ranerne, men understreker at de alle har lagt det kriminelle livet bak seg.

LES OGSÅ: Hevder Siegfried & Roy har skjult sannheten i 15 år

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer