Taylor Schilling om Donald Trump:

- Det er et daglig overgrep

Skuespilleren går hardt ut mot USAs president.

FRUSTRERT: Taylor Schilling (t.v.) går hardt ut mot president Donald Trump i et nytt intervju. Her med «Orange Is The New Black»-kollega Laura Prepon. Foto: NTB Scanpix
FRUSTRERT: Taylor Schilling (t.v.) går hardt ut mot president Donald Trump i et nytt intervju. Her med «Orange Is The New Black»-kollega Laura Prepon. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For 20 år siden ble Piper Kerman (48) arrestert for smugling av heroin, og som følge satt hun i fengsel i et drøyt år.

Da Kerman kom ut, skrev hun en bok som ble utgangspunkt for en tv-serie med suksess verden rundt.

Nå er den populære serien «Orange is the New Black» aktuell med en sjette sesong på Netflix, og skuespiller Taylor Schilling (34) imponerer stadig i rollen som narkotikadømte Piper Chapman.

Serien, som for første gang rullet ut på tv-skjermer over hele verden i 2013, har satt søkelyset på behandlingen av kvinner i amerikanske fengsler, der mange daglig opplever både trakassering og vold.

SUKSESS: Netflix-serien «Orange is the New Black» har mottatt mye skryt og vunnet flere priser siden den kom på lufta i 2013. Her er flere av skuespillerne avbildet i 2017. Foto: NTB Scanpix
SUKSESS: Netflix-serien «Orange is the New Black» har mottatt mye skryt og vunnet flere priser siden den kom på lufta i 2013. Her er flere av skuespillerne avbildet i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden seriens premiere for fem år siden har det skjedd mye i landet. I 2016 vant Donald Trump (72) presidentvalget, og året etter sto en rekke kvinner frem og anklaget Hollywood-mogulen Harvey Weinstein (66) for overgrep.

I tiden etter har mange kastet seg på diskusjonen om hvordan mektige menn mishandler kvinner, og «Orange is the New Black»-stjernen er intet unntak.

I et nytt intervju med det amerikanske magasinet Elle, sparer ikke Taylor Schilling på kruttet når hun uttaler seg om problematikken. Spesielt kritisk er hun til president Donald Trump.

- Et daglig overgrep

Hun omtaler blant annet USAs president som et seksuelt rovdyr, og kan ikke skjønne hvordan en mann som Trump styrer den frie verden.

Schilling setter pris på at tv-serien spiller langt utover overskriftene, og at man på den måten kan se hvordan overgrep påvirker en kvinnes liv.

Gjennom dette håper 34-åringen at serien bidrar til at flere ser dybden av vold mot kvinner, og at flere blir oppmerksomme på Trumps oppførsel.

PRISVINNER: Taylor Schilling har vunnet flere priser med den populære tv-serien «Orange is the new Black». Her er hun under Golden Globe i fjor. Foto: NTB Scanpix
PRISVINNER: Taylor Schilling har vunnet flere priser med den populære tv-serien «Orange is the new Black». Her er hun under Golden Globe i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun påpeker samtidig at det for tidligere overgrepsofre må være vanskelig å se mannen som styrer landet.

- Det er re-traumatiserende å ha en gjerningsmann i Det hvite hus. Det er et daglig overgrep, sier Schilling.

Kritikk fra flere hold

Schilling er for øvrig ikke den eneste som har kritisert presidenten for hans holdninger og uttalelser om kvinner.

Blant annet fikk Donald Trump kritikk fra flere hold i oktober 2016, da Washington Post publiserte en video der han kom med flere upassende utsagn om kvinner.

Blant annet fortalte Trump i videoen at han ville ta en jente i skrittet. Han forklarte også at han hadde forsøkt seg på en gift kvinne, journalist Nancy O'Dell, men at han ikke hadde klart å ligge med henne.

Skuespiller Robert De Niro (74), kjent fra store produksjoner som «Taxi Driver» og «Mafiabrødre» hadde den gang én klar melding til Trump, som da var presidentkandidat.

- JEG VIL SLÅ HAM: Skuespilleren Robert De Niro sparer ikke på adjektivene i sin beskrivelse av Donald Trump. Video: #VoteYourFuture / CNN Vis mer

Det var i forbindelse med «Get Out the Vote», en kampanje som skulle oppfordre amerikanere til å stemme ved valget, at De Niro var med i en reklamefilm der han snakket ut mot det republikanske partiet.

- Jeg mener, han er jo så dum. Han er en tulling, ei bikkje og en gris.

- Han snakker om at han vil slå folk i trynet. Vel, jeg vil slå han i ansiktet. Er dette noen vi vil ha som vår president? Jeg tror ikke det nei, sa han videre.

Mannssjåvinist

Ved flere anledninger har kvinner stått fram og anklaget president Trump for ulike, krenkende opplevelser. Han har blant annet blitt anklaget for beføling, tvangskyssing og tilbud om betaling.

I 2016 kunne Vanity Fair-redaktør Graydon Carter (69) fortelle om et par av sine erfaringer med presidenten, og en av disse involverte Vendela Kirsebom (51).

Saken fortsetter under bildet.

VANITY FAIR-REDAKTØR: I 2016 kunne Graydon Carter fortelle om da Donald Trump fikk Vendela Kirsebom til å rase. Foto: NTB Scanpix
VANITY FAIR-REDAKTØR: I 2016 kunne Graydon Carter fortelle om da Donald Trump fikk Vendela Kirsebom til å rase. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1993 var nemlig Kirsebom invitert til Vanity Fairs årlige, høytstående journalistmiddag, arrangert av Det hvite hus. Der fikk hun Trump til bords.

- Jeg tenkte at det ville være stas for Vendela å sitte ved siden av Trump. Det viste seg overhodet ikke å være tilfellet. Etter tre kvarter kom hun bort til meg, helt på gråten, og tryglet om å få bytte plass, sa magasinredaktøren i 2016.

- Trump hadde visstnok brukt 45 minutter på å analysere kroppene, helst legger og pupper, til alle kvinnene som satt rundt bordet, la han til.

Trump skal også ha bedt kvinnene om å måle seg opp mot hverandre. Da skal Kirsebom, som den gang var i tjueåra, ha fått nok, og fortalt Carter at Trump var den mest vulgære mannen hun noensinne hadde møtt.

Da Dagbladet i 2016 ringte Vendela Kirsebom angående saken, trengte hun litt tid før minnene om Trump den kvelden sto tydelig for henne.

- Jeg husker selvfølgelig den kvelden, men jeg har ikke tenkt så mye på akkurat den episoden. Men jeg husker den veldig godt nå når du nevner det. Jeg reagerte på måten han pratet på, som virket veldig mannssjåvinistisk og nedlatende, sa Kirsebom.

«Farmen kjendis»-profil, forfatter og supermodell Vendela Kirsebom var godt voksen første gang hun møtte sin tyrkiske far. Det ble et svært rørende møte, som hun gjenforteller hos «Skavlan» på NRK. Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg må fortsette å kjempe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer