Tea Kristine Broholm:

- Det er en sykt ekkel følelse

23-åringen preges fortsatt av 22. juli. Nå forteller hun om hvordan mediedekningen av den terrordømte påvirker henne.

PREGET: - Det er helt sikkert mange som kjenner på de samme følelsene nå, sier Tea Kristine Broholm. Foto: Instagram / @teabroholm
PREGET: - Det er helt sikkert mange som kjenner på de samme følelsene nå, sier Tea Kristine Broholm. Foto: Instagram / @teabroholm Vis mer
Publisert

I fjor sommer ble det markert at det hadde gått ti år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. De fatale hendelsene som skjedde 22. juli rammet hele Norge og endret livet til tusenvis av mennesker.

Denne uken er terrordømte Anders Behring Breiviks (42) krav om prøveløslatelse blitt behandlet i retten. Det er noe Tea Kristine Broholm (23), tidligere «Paradise Hotel»-deltaker, reagerer sterkt på.

- Det som er verst å tenke på er at Norge gir han muligheten til å vise seg frem igjen. De viser at han nok en gang kan plage oss. Selv om han ikke slipper ut, så er det et stikk mot oss, sier hun til Se og Hør.

Broholm var nemlig bare 13 år gammel da hun bestemte seg for å tilbringe en del av sommeren på AUFs idylliske sommerleir. Det ble imidlertid til noe hun aldri vil glemme.

VANSKELIG: Sofie Nilsen forteller om det vanskelige året etter at hun var på Utøya 22. juli 2011. Reporter: Emma Eriksson. Video: Steffen Pettersen Vis mer

- Han kan utnytte alt

Det var bare tilfeldigheter som sørget for at Broholm, i likhet med et knippe andre unge mennesker, ikke var på øya da skuddene ble avfyrt. Hun og en gjeng andre ungdomspolitikere hadde vært i Oslo for å hente noen T-skjorter, og var akkurat på vei tilbake da de hørte eksplosjonen fra regjeringskvartalet.

De rakk således aldri båten som skulle frakte dem tilbake til øya. Derfor fikk hun og flere andre, deriblant de som holdt vakt ved kaia, i oppgave å ta imot livredde og skadde fra Utøya.

Tiden etter den forferdelige julidagen i 2011 er minst like vanskelig for henne i dag. På spørsmål om hvordan hun forholder seg til prøveløslatelsessaken til den terrordømte, svarer hun følgende:

UTNYTTER: Broholm mener den terrordømte utnytter rettssystemet. Foto: Instagram / @teabroholm
UTNYTTER: Broholm mener den terrordømte utnytter rettssystemet. Foto: Instagram / @teabroholm Vis mer

- Jeg blir sint av denne saken. Det er i noen tilfeller jeg tenker at livstidsdom i fengsel ikke er nok straff. Og det er en følelse jeg kjenner sterkt på nå. Denne mannen kan utnytte alt og er veldig smart. Rettssystemet legger jo opp for at han skal utnytte det, mener hun, og fortsetter:

- Det vekker masse følelser. Og da følelser man har lært å begrave litt. For min del er det sinnet som tar over. Jeg må også passe på å låse døra og ha lysene på. I mitt hode kan han plutselig bare dukke opp.

- Enda verre nå

Broholm legger ikke skjul på at hun er fortvilet over at landet vårt velger å bruke både tid, penger og ressurser på den terrordømte.

- Det er en sykt ekkel følelse. Han har mange midler å benytte seg av, noe Norge også velger å bruke på han. Jeg føler ikke at han fortjener det. Det er så klart flott at vi har et demokrati, men han har drept 77 mennesker og dette var godt planlagt fra hans side.

Før prøveløslatelsessaken startet tirsdag denne uken, forteller realityprofilen at hun hadde en av sine verste perioder som følge av det hun opplevde.

- Det er enda verre nå igjen. Jeg hadde en periode før rettssaken der ting ble litt forsterket. På grunn av det som har skjedd har også livet satt en stopper for meg med tanke på hva som kan gjennomføres.

KRITISK: Paradise Hotel-deltaker Tea Kristine Broholm er ikke nådig i omtalen av hvordan flere av årers deltakere har valgt å bruke bloggen sin til å ytre seg negativt om andre. Vis mer

- Hva er det du ikke får gjennomført?

- Jeg kunne jo tenkt meg å bli sykepleier, men jeg tåler ikke blod. Også lider jeg av posttraumatisk stress. Da kan det bli vanskelig å gjøre jobben sin som sykepleier. Akkurat nå jobber jeg som helsefagarbeider. Før corona kunne jeg heller ikke dra på festivaler, siden jeg får angstanfall. Det er veldig trangt og tett, noe som trigget det i gang, forklarer hun.

- Skaper frykt

23-åringen innrømmer at hun følger litt med på saken selv, men mest fordi hun lurer på om den terrordømte alltid har en baktanke med alt. På spørsmål om hvordan hun synes media fremstiller det, svarer hun:

- Jeg må si at jeg trodde det skulle være enda verre. Man forbereder seg alltid på det verste. Jeg tror likevel at måten det blir lagt fram i mediene, at han prøver seg på løslatelse, får det til å høres ut som han kan få det til, sier hun, og legger til:

- Det kan få folk til å bli redde. Hele Norge ble jo berørt og nå tror jeg mange er litt usikre. Det skaper jo en frykt for alle sammen, hvor han på en måte klarer å gi oss et stikk med at «se hva jeg kan gjøre».

ÆRLIG: I den nye serien til Linnéa Myhre, «Da vi styrte internett», forteller blogger Anna Rasmussen åpenhjertig om den vanskelige tiden. Video: VGTV Vis mer

Hvis alt går etter planen skal Broholm, sammen med søskenbarnet som også har blitt preget av terroren, på en Utøya-samling i løpet av året. Det er hun lettet over.

- Det føles veldig deilig med tanke på situasjonen nå. Da kan vi snakke ut om det skildre sammen. Det er helt sikkert mange som kjenner på de samme følelsene nå, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Tenker med sorg på alle som ble drept

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer