NESTEN NORMAL: Pelle Sandstrak var nederst i samfunnet og levde på spareribs og juice i et bilvrak i Oslo på 80-tallet. Tvangsritualer hadde overtatt livet hans. I dag er han så frisk som han ønsker. Foto: Anders Myhren/Seher.no
NESTEN NORMAL: Pelle Sandstrak var nederst i samfunnet og levde på spareribs og juice i et bilvrak i Oslo på 80-tallet. Tvangsritualer hadde overtatt livet hans. I dag er han så frisk som han ønsker. Foto: Anders Myhren/Seher.noVis mer

- Det er en grense for hvor frisk jeg vil bli

100 prosent normal hadde vært en verre diagnose mener Mr Tourette - Pelle Sandstrak.

SEHER.NO: - Alle har en mulighet til å få et bra liv! sier Pelle Sandstrak (43) - også kjent som Mr. Tourette.

Pelle Sandstrak har diagnosen Tourettes syndrom, en lidelse som gir manglende impulskontroll og hvor følelser får utløp gjennom såkalte tics - ukontrollert ordbruk eller bevegelser. Hos Pelle var tvangstanker og -ritualer også en del av problemet. 

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle leve av kreativiteten min, eller ha nære venner og en kjæreste, sier Pelle og forteller at han har vært nederst i samfunnet.

Sluttet å dusje
På slutten av 80-tallet satt 20-åringen fast i en nedadgående spiral av angst og tvangsritualer. Han hadde flyktet fra det lille hjemstedet i Nord-Trøndelag til Oslo rett etter videregående. Men å holde på en jobb eller å studere ble etter hvert umulig.

Tvangsritualene tok gradvis mer og mer overhånd. Å gå over dørstokken og komme seg på do og tilbake kunne ta seks timer, å kle av seg å dusje var til slutt en utenkelighet.

Til slutt søkte han tilflukt i et bilvrak i et fabrikklokale på Tåsen. Det var befriende tomt for terskler og dører.

Bodde i et bilvrak
- Bilen ble kontoret mitt som jeg gikk til. Etter hvert så ble jeg lenger og lenger på kontoret. Alle direktører sover jo på kontoret av og til tenkte jeg, og så gjorde jeg også det. I en 3-4 måneder ble dette mitt tilholdssted, forteller Pelle til Seher.no.

Her levde han på spareribs og appelsinjuice, som i hans hode var den eneste maten som var fri for smitte. Han gnagde bein til tennene falt ut og kroppen bli underernært.

- Det var et miserabelt liv. Jeg visste at det jeg gjorde var irrasjonelt. Og smerten ble større av at jeg visste at folk kunne se at jeg var ute og kjøre. Hadde jeg ikke hatt en familie som støttet meg og fått den hjelpen jeg trengte, så hadde jeg i verste fall ikke sittet her i dag.

- Du skal få hjelp
Redningen kom i form av et radioprogram hvor en svensk professor snakket om Tourettes syndrom. Pelle skjønner endelig at han ikke er alene! Han fikk kontakt med den svenske professoren som er en av Europas ledende forskere på tvangssyndromer.

- Du har Tourettes. Du skal få hjelp. Livet ditt skal bli bedre, lover professoren.

Han diagnostiserer Pelle som 97 prosent handikappet. De resterende tre prosentene står for håp. Med hjelp av de tre beste spesialistene i Sverige starter han på veien ut av helvetet.

Det skal likevel ta nærmere fire år med adferdsterapi og tilbakefall før Pelle er i stand til å klare seg selv. Seks år går det før han er der han er i dag - så frisk som han ønsker å bli.

Vil ikke bli "normal"
- Nå holder det. Det får være en grense for hvor frisk jeg skal bli. Sykelig vanlig er en verre diagnose. Det er 100 % handikappet, mener Pelle.

Han blir blir skremt av et kjedelig, "normalt" rutineliv.

- Jeg kjenner folk på min alder - 40 pluss - som har sovnet helt inn.

Pelle mener at touretten beriker livet hans mye, både med energi og en dose galskap.

- Folk går jo på kurs for å bli mer som meg. Lær å bli mer kreativ, få mer energi, bli mer storkjeftet. Alt dette har jo jeg gratis, ler han.

I flere år har Sandstrak reist verden rundt med sitt "standup"-foredrag "Mr Tourette og jeg". Nå har han gitt ut sin egen historie i bokform.

- Boka er personlig og utleverende, men folk får si hva de vil. Bare jeg kan hjelpe en jente eller gutt på åtte-ni år, så er det verdt det, sier Pelle.

LES OGSÅ: - Opp og fram for faen 


 

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.