HENLAGT: Sophie Elise Isachsen forteller at hun er skuffet over at anmeldelsene hun leverte ble henlagt. Her er hun fotografert i 2015. Foto: Andreas Framnes, Se og Hør
HENLAGT: Sophie Elise Isachsen forteller at hun er skuffet over at anmeldelsene hun leverte ble henlagt. Her er hun fotografert i 2015. Foto: Andreas Framnes, Se og Hør Vis mer

Sophie Elise Isachsen:

- Det er en ekstremt stor belastning

Bloggeren anmeldte flere Facebook-brukere for trusler. Politiet har valgt å henlegge saken.

Publisert

(Seoghør.no): Toppblogger Sophie Elise Isachsen (22) har de siste åra vært i førersetet når det kommer til å ta opp kontroversiell tematikk på bloggen sin. Hun har gått til krig mot palmeolje, kritisert statsråder og skrevet åpent om flyktningkrisa.

BLIR HETSET: Toppbloggeren har flere ganger opplevd å blitt grovt hetset på bloggen. Her er hun på premierefesten til dokumentarserien «Jævla homo<span style="font-size: 14px; font-weight: normal;">»</span> tidligere denne uken. Foto: NTB Scanpix.
BLIR HETSET: Toppbloggeren har flere ganger opplevd å blitt grovt hetset på bloggen. Her er hun på premierefesten til dokumentarserien «Jævla homo» tidligere denne uken. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Det har hun blitt hetset for. I fjor leverte 22-åringen en anmeldelse av samtlige Facebook-brukere, som i skjulte grupper oppfordret til vold, voldtekt og drap på bloggeren. I tillegg ble private bilder av henne spredt på nevnte, lukkede fora. Politiet henla anmeldelsene, på grunnlag av det de mente var manglende bevis i saken.

Bloggeren og hennes advokat Per Andreas Bjørgan sendte inn en klage til politiet før sommeren, men har ennå ikke fått svar. Isachsen sier det hele har vært en stor belastning.

- Kjent meg liten

Det var i fjor høst at det ble kjent at det hadde pågått hets av 22-åringen i Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar». De fikk kritikk for å ha skrevet nedlatende om flere unge jenter, deriblant Isachsen. Flere av kommentarene var av seksuell karakter, mens andre var direkte drapstrusler.

Den gang vurderte bloggeren og hennes apparat å anmelde saken, noe de gjorde kort tid etterpå. De leverte flere skjermdump til politiet, men anmeldelsen ble ikke tatt videre på grunn «manglende bevis».

Saken fortsetter nedenfor.

- Denne saken har vært en ekstremt stor belastning. Jeg har virkelig kjent på at man blir veldig liten mot et stort, tungt system, forteller Sophie Elise, via sin manager Marte Schei, i en uttalelse til Se og Hør.

22-åringen tok først opp tematikken i et innlegg på bloggen sin, med tittelen «Det er dessverre realiteten - Dette gjør vondt». Hun nevner blant annet dette konkrete eksemplet, hentet ut fra anmeldelsen.

«På et punkt ble adressen min lagt ut i denne gruppen, og i etterkant av det mottok jeg flere brev i posten med trusler, i tillegg til at en mann (eller flere) gjentatte ganger har prøvd å klatre inn vinduet mitt. Henlagt. Manglende bevis», hevder bloggeren.

Hun hevder en i politisystemet spurte henne hva Twitter var, etter at hun leverte skjermdump fra nettstedet. «Han rynket på nesen og ba meg nærmest om å bare logge av PCen. Som om det var en filleting», skriver hun.

HETSES: Musikkvideoen til Sophie Elise nye låt «All Your Friends» får massiv rasehets i kommentarfeltet på Youtube. Video: Universal Music Norge Vis mer

- Ikke noe man skal tåle

Isachsen sier til Se og Hør at dette er et problem med betydelig omfang, ikke bare for henne.

- Netthets er et stort problem som dessverre mange blir utsatt for. Det er mange som meg som opplever at man ikke kommer noen vei med anmeldelse. Det virker som det er en utakt mellom lov og slik samfunnet har blitt. For at man skal kunne føle seg trygg på nett må det bli et bedre vern av enkeltpersoner som utsettes for slikt.

- Drap og voldstrusler er ikke noe man skal tåle. Om man er en offentlig person eller en privat person.

Isachsens advokat Per Andreas Bjørgan bekrefter opplysningene som kommer fram i blogginnlegget overfor Se og Hør.

Saken fortsetter nedenfor.

KORS I MUNNEN: Blogger og artist Sophie Elise Isachsen har sammen med noen venner laget en video der de blant annet parodierer Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Video: Joakim Kleven / Redigering: Marie Røssland Vis mer

- Vi har påklaget denne henleggelsen, og har ikke fått svar. Vi leverte klagen allerede i juni, og er forberedt på at det kan ta litt tid. Det tok over et halvt år for politiet å ta stilling til anmeldelsene i utgangspunktet, men vi forventer at det kommer et svar før eller siden.

- Det vi anmeldte i fjor var dokumentert aktivitet på en Facebook-side. Jeg viser ellers til det som står på bloggen hennes.

Anmeldelsen ble levert ved politihuset på Grønland i Oslo, men saken ble overført til et annet distrikt, får Dagbladet opplyst. Juristen som jobber med saken er ikke tilgjengelig for kommentar, skriver VG.

I straffeloven skilles det mellom det som omtales som «trusler» og «grove trusler». Førstnevnte straffes med bøter eller fengsel inntil ett år, mens trusler av grovere natur kan straffes med fengsel inntil tre år.

LES OGSÅ: Mann (34) siktet for hets mot Haddy N'jie

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer