AVSLØRTE SYKDOM: Dronning Margrethes ektemann, prins Henrik, har blitt rammet av demens. Her er de sammen utenfor hans eiendom i Caix i Frankrike. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRTE SYKDOM: Dronning Margrethes ektemann, prins Henrik, har blitt rammet av demens. Her er de sammen utenfor hans eiendom i Caix i Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Henrik lever med demens:

- Det ene øyeblikket er han ikke helt seg selv, det andre er han helt normal

Nyheten om prins Henriks sykdom kom overraskende på hans franske familie.

(Seoghør.no): Onsdag kom nyheten om at prins Henrik (83) av Danmark lider av demens. Det opplyste det danske kongehuset i en pressemelding.

Nå tar også prinsens lillebror, Etinne de Laborde de Monpezat (75) bladet fra munnen og snakker ut om den siste tiden, hvor broren ikke skal ha vært helt seg selv. Han forklarer også at hele hans franske familie er kjent med situasjonen, men at han ikke var klar over alvoret.

- Vi kan se at han har problemer. Det ene øyeblikket er han ikke helt til stede, men det andre øyeblikket er han helt normal, forklarer han i et intervju med danske Ekstra Bladet.

- Fremdeles svært glade i ham

Videre forklarer Etinne at han jevnlig tilbringer tid med sin bror, blant annet når prinsen oppholder seg i dronning Margrethe (77) og Henriks vinslott i Cayax, i Frankrike.

Det var også der prinsen vokste opp, og hvor store deler av hans familie fremdeles bor, forklarer Etinne, som legger til at familien fremdeles er svært glade i ham.

NFEKSJON: Prins Henrik av Danmark er innlagt for behandling av infeksjon i benet. Her ankom han den svenske regjeringens fest sammen med dronning Margrethe i 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix
NFEKSJON: Prins Henrik av Danmark er innlagt for behandling av infeksjon i benet. Her ankom han den svenske regjeringens fest sammen med dronning Margrethe i 2010. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Problemet med min bror angår kun Danmark og den kongelige familie. Det passer seg ikke at jeg kommer med min mening, det er ikke vår sak. Vi er naturligvis fremdeles svært glade i ham, men jeg kan ikke snakke om hans problem eller hans forhold til hennes majestet.

- Burde gi fra seg tronen

Karin Lennmor, journalist i svenske Expresen, skriver i en kronikk i den svenske avisa at sykdommen setter prins Henriks mange oppsiktsvekkende uttalelser den siste tiden i et nytt lys.

Prins Henrik overrasket blant annet mange, da han nylig uttalte at han ikke vil begraves sammen med dronningen.

Lennmor skriver at det til syvende og sist viste seg at det ikke handlet om verken kongetittel eller stolthet, men om et helt vanlig menneske som ble rammet av demens.

Nå hyller hun det danske kongehuset som åpenhjertig meddelte til offentligheten at prinsen lider av demens, og at de påminner folket om at de selv kun er mennesker.

Trapper ned på oppgavene

- I forlengelse av et lengre utredningsforløp og seinest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren, har et spesialistteam ved Rikshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens, heter det i uttalelsen.

Som en konsekvens av diagnosen vil prinsen framover trappe ytterligere ned på kongelige opptredener og oppgaver, opplyser kongehuset videre. 83-åringen gikk som kjent av med pensjon i 2015, og har vært mindre synlig i offentlig sammenheng de siste åra.

Demensdiagnosen innebærer at den 83 år gamle prinsens kognitive funksjonsnivå er svekket.

Dronning Margrethe og kongefamilien ber om at prinsen framover «får den ro situasjonen påkrever».

LES OGSÅ: Prins Henrik lider av demens