Anne-Kat. Hærland:

- Det blir verre og verre

Anne-Kat. Hærland åpner opp om den uhelbredelige øyesykdommen.

ÅPENHJERTIG: Siden hun var i tidlig 20-årene, har komiker Anne-Kat. Hærland visst at hun lider av en uhelbredelig øyesykdom som kan gjøre henne blind. Nå åpner hun opp om livet med sykdommen. Foto: NTB Scanpix
ÅPENHJERTIG: Siden hun var i tidlig 20-årene, har komiker Anne-Kat. Hærland visst at hun lider av en uhelbredelig øyesykdom som kan gjøre henne blind. Nå åpner hun opp om livet med sykdommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som 22-åring fikk den mangeårige komikeren og programlederen Anne-Kat. Hærland (47) beskjed om at hun lider av den uhelbredelige øyesykdommen Retinitis pigmentosa, en sykdom som gjør at cellene på netthinnen sakte, men sikkert dør.

Gjennom alle år på scenen og på tv-skjermen, er hun blitt kjent for sin satiriske humor og for å snakke rett fra levra. Sykdommen, som kan gjøre 47-åringen blind, holdt hun likevel skjult for offentligheten inntil 2016.

De siste årene har hun i stor grad trukket seg tilbake fra offentligheten, men i et nytt intervju med «God kveld Norge» åpner hun opp om sykdommen.

- Tungt og vanskelig

- Synet skrenker seg inn. Det blir verre og verre, det stopper ikke opp, forteller Anne-Kat til «God kveld Norge».

For tre år siden var hun aktuell med sceneshowet «Gudbedre», hvor hun blant annet tok opp sitt stadig dårligere syn. Men selv om hun mester kunsten å gjøre humor ut av de mest nitriste temaer, er hun ærlig på at livet med sykdommen er både tungt og vanskelig.

Lettere blir det ikke av at det er en sykdom man ikke forstår så mye av, ettersom den kommer av flere forskjellige genfeil, forklarer hun.

PRISBELØNNET: Anne-Kat. Hærland har gjort stor suksess som komiker. Her mottok hun prisen for beste standup-komiker under Komiprisen 2009. Foto: NTB Scanpix
PRISBELØNNET: Anne-Kat. Hærland har gjort stor suksess som komiker. Her mottok hun prisen for beste standup-komiker under Komiprisen 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål om sykdommen går inn på henne, er hun klar.

- Naturligvis, sier hun og legger til:

- Innenfor sykdom er det mye tristhet. Det er mye som er tungt og kjipt. Jeg har ikke lyst til å være modig og inspirerende hele tiden. Jeg har ikke noe interesse av det, jeg har mye mer lyst til å si at det er jævlig kjipt innimellom. Men igjen, du har jo ikke noe annet valg. Det er sånn det er, sier en tydelig preget Anne-Kat i programmet.

Anne Kat. Hærland intervjues om den to måneder lange deltakelsen i programmet "Berserk - i pionerenes farvann" der hun kan fortelle at hun ble forandret som menneske. Vis mer

- Blir litt gæren

Det var ved en synsundersøkelse i tidlig 20-årene at Oslo-kvinnen fikk den tunge nyheten om at synet en dag ville bli helt borte, så sant man ikke finner en kur.

I fjor sommer åpnet Anne-Kat blant annet opp om hvordan det var å få den alvorlige sykdommen i så ung alder, i det populære P4-programmet «Ari & Michael».

- Man blir litt gæren av å få vite det i begynnelsen av 20-årene. Og at man ikke vet hvor fort synet skal forsvinne. Man veksler mellom å være kjempedeprimert, le hysterisk, være redd og trist. Men jeg er heldig - for meg forsvinner synet sakte.

Med en god porsjon galgenhumor fortalte 47-åringen videre at det er vanskelig for folk å forstå at hun på nå ser ganske dårlig.

- Enten så tror folk at jeg er kav blind, eller så tror de at jeg egentlig kan se. Det er ingenting imellom. Eller så tror de at det hjelper med briller. Men det gjør det ikke! Tro meg, da hadde jeg bare brukt briller, sa Hærland og lo.

- Ferdig med scenen

Selv om hun har trukket seg tilbake fra scenen og rampelyset, er hun nå aktuell med en ny kokebok.

Til «God kveld Norge» forteller 47-åringen at deler av årsaken til at hun har laget den nye boken, har vært for å finne tilbake til skrivegleden. Kokeboka er slett ikke komikerens første.

TRIO: I åtte år var Anne-Kat en av deltakerne i det populære NRK-programmet «Nytt på nytt», sammen Knut Nærum og daværende programleder Jon Almaas. Foto: NRK
TRIO: I åtte år var Anne-Kat en av deltakerne i det populære NRK-programmet «Nytt på nytt», sammen Knut Nærum og daværende programleder Jon Almaas. Foto: NRK Vis mer

Tidligere har Anne-Kat. blant annet også utgitt kokeboka «Inn med sølvskje: bagatellemat gjort forståelig», sammen med kjendiskokken Eyvind Hellstrøm (70). I 2005 ga hun også ut den satiriske boka «Krig og fred og religion og politikk og sånn».

Mange forbinder 47-åringen likevel fortsatt med programlederrollen i «Nytt på Nytt», eller for mange av hennes kritikerroste sceneshow som «Gift- men ingen fanatiker», «Tatt av vinden» og «Jakten på ærligheten».

PÅ SCENEN: Komikeren har hatt en rekke sceneshow opp gjennom årene. Her er hun på scenen i forbindelse med showet «Tatt av vinden» i 2006. Foto: NTB Scanpix
PÅ SCENEN: Komikeren har hatt en rekke sceneshow opp gjennom årene. Her er hun på scenen i forbindelse med showet «Tatt av vinden» i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At Anne-Kat. kommer til å stå på scenen igjen, tviler hun imidlertid sterkt på, ettersom scenelivet tar på. Hun forteller til «God kveld Norge» at hun var utslitt etter sin siste forestilling «Gudbedre», og tanken på å skulle lage en nytt, med alt arbeidet og reisingen det innebærer, er langt fra fristende.

- Jeg tviler veldig sterkt på det. Man skal selvfølgelig aldri si aldri og de greiene der, men jeg har fremdeles mer lyst til å trekke ut neglene mine med tang.

LES OGSÅ: «Glee»-stjernen avslører sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer