- Det blir så kaldt uten deg

Kirken var fullsatt da Kjell Kristian Rike ble begravet på konas hjemsted.

TUNG TID: Mangeårige kolleger og venner Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen var blant de mange som ankom Trøgstad kirke mandag. Bak også tidligere kollega Halvard Flatland. Foto: SCANPIX
TUNG TID: Mangeårige kolleger og venner Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen var blant de mange som ankom Trøgstad kirke mandag. Bak også tidligere kollega Halvard Flatland. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se flere bilder fra den vakre begravelsen i 1200-tallskirken i Trøgstad nederst i saken!

Se bilder fra Kjell Kristian Rikes liv HER!


TRØGSTAD/OSLO (Seher.no): Mandag i forrige uke ble det kjent at Kjell Kristian Rike, en av NRKs mest populære sportskommentatorer, hadde tapt kampen mot kreften, kun 63 år gammel.

Og i dag, tirsdag, ble han begravet i Trøgstad kirke i Østfold.

Skriv en siste hilsen til Kjell Kristian Rike her!

Rike, som opprinnelig kom fra Setesdal i Aust-Agder, ble begravet i Trøgstad fordi hans kone Marit Rosendal, som han giftet seg med kort tid etter at han fant ut om sykdommen tidligere i vinter, kommer derfra, skriver NRK.no.

- Vi må ligge i samme grav, Marit, det blir så kaldt uten deg, sa Rike før han døde, ifølge prest Per Arne Dahl, som forrettet.  

Flere hundre fremmøtte
Begravelsesseremonien startet klokken 12.30, og det kom som ventet en stor skare venner, familie og tilhengere til kirken.

Trompetist Ole Edvard Antonsen var blant artistene som opptrådde, og startet seremonien med en vakker utgave av "Amazing Grace". I tillegg ble også Josh Grobans superhit "You Raise Me Up", skrevet av Secret Gardens Rolv Løvland, samt Brendan Graham, sunget.

I tillegg holdt venner, kolleger og familiemedlemmer taler.

Over 300 mennesker var til stede ved kirken før begravelsen, og blant kjendisene som ankom var NRK-profil Dan Børge Akerø, skiskytter Ole Einar Bjørndalen, samt Rikes gode venner og kolleger Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen.

- Minnene lever videre
- En kraftfull røst har stilnet og en sterk kropp har falt til ro, men minnene lever videre om en som var hjertegod, var blant det NRK-prest og forfatter Per Arne Dahl sa om kommentator-legenden under begravelsen. 

Dahl oppsummerte Rikes lange tid i NRK, samt hans mange bragder opp gjennom årene, deriblant da han fikk utdelt Kongens fortjenestemedalje kort tid før han døde.

Også Jan Eirik Lien, Rikes gode venn gjennom mange år, fremsa noen svært bevegende ord under den vakre seremonien.

- Kjære venn, det kom så brått og det gikk så fort. Fem uker etter den vakre vielsen, var alt over. Du holdt håpet oppe, men kort tid etter ble kampen for hard. Takk for alt du har gitt meg på vår felles vei gjennom nesten 30 år. Du fikk som regel siste ord, og fikk du det ikke så tok du det. Men jeg står igjen med rikelig bagasje, minneboken er full, sa Lien.

Bjørndalen takket for støtten
Flere sportsprofiler var også til stede tirsdag, blant dem skiskytter Ole Einar Bjørndalen.

- Kjell Kristian var ekte og han fikk også folk rundt seg til å bli ekte. Han stilte alltid store krav, og ville alltid at vi skulle ha best ski og skyte feilfritt. Det ble det mye diskusjoner av. Han ble en god samtalepartner for oss alle. Kjell Kristian, du har støtta meg i mange tunge perioder, og mange andre. Takk for alt, var blant det Bjørndalen sa i sin rørende tale.

Kringskastningssjef Hans Tore Bjerkaas var også en av dem som talte i begravelsen.

- Sammen med Jon Herwig Karlsen og resten av NRKs team utviklet han skiskyting til å bli blant de mest populære programmene på tv, og kunnskapen og engasjementet for sport var vel kjent og ga han en spesiell posisjon blant utøverne. Han bar alene en stor del av æren for at NRK har en så enestående posisjon for vinteridrett på tv. Kjell Kristian var en av de store stemmene i NRK, var blant det kringkastningssjefen sa om Rike.

- Mer populær enn han visste
Etter selve gravleggelsen var det åpent for alle som ønsket til felles samling på Trøgstad-hallen, og flere av de fremmøtte hadde tenkt seg dit.

Tv-profil Halvard Flatland var blant de som hadde tatt turen til Trøgstad tirsdag, og var en av mange som tror at Rike aldri selv skjønte hvor populær han faktisk var.

- Jeg tror han var altfor beskjeden til å innse hvor populær han var. Kjemien han og Carlsen fikk til i studio er det folk kommer til å huske best, sa Flatland til Seher.no.

Også programleder og NRK-profil Dan Børge Akerø mente at sportskommentatoren aldri helt visste hvor mye han betydde for det norsk folk.

- Jeg tror han hadde blitt overrasket over hvor populær han var. Han var for engasjert til å få det med seg. Det han og Carlsen har skapt er en skole for den neste generasjonen. Det skal ikke være lett å komme etter dem, sa Akerø.

- Blir vanskelig å kopiere
Andre kjendiser til stede var tidligere landslagstrenere i fotball Egil "Drillo" Olsen og Nils Johan Semb, samt langrennsløper Lars Berger.

- Han ringte til meg også når jeg hadde motgang, og pleide da å si "du må aldri gi opp". Jeg tror folk alltid kommer til å huske den stemningen han og Carlsen hadde, sa Berger.

Heller ikke skiskytterkollega Ole Einar Bjørndalen tror Rike så sin egen popularitet.

- Jeg tror ikke han innså hvor stor han var, og betydningsfull. Han blir vanskelig å kopiere. Han utviklet seg hele tiden. Vi skiskyttere kommer til å savne han på World Cup, ikke bare som kommentator, men som samtalepartner. Han hadde så mye erfaring og kunnskap og et langt liv i skisporten, sa Bjørndalen til Seher.

NRK hyllet med live-dekning
NRK sendte begravelsen direkte på sine nettsteder, som en siste hyllest til den folkekjære kommentatoren, og selv ikke NRKs kameramenn klarte å holde tårene tilbake mens de filmet.

- Mange nordmenn har et kjært, nært og langvarig forhold til Kjell Kristian. Det er jo ikke noe uvanlig at begravelser til folk av et visst format vises helt eller delvis på fjernsyn. Når teknologien er der, mener vi det er naturlig å gi folk muligheten til å følge seansen på Internett, uten at det skal danne skole for hva vi gjør i en slik sammenheng, sa Sigurd Sandvin, kommunikasjonssjef i NRK, om årsaken til at de valgte å streame begravelsen live.

Rike, som i mange år kommenterte langrenn, fotball, skiskyting og skyting for NRK, fikk vite om kreften tidligere i vinter, men likevel var de fleste sjokkert over at kampen mot sykdommen endte så fort.

- Dette er en tragisk, forferdelig dag for alle som kjenner Kjell Kristian Rike, for idrettsmiljøet, venner og NRK. Han var på mange måter NRK-tv sporten, og helt fremragende som tv-kommentator. Han gjorde en fenomenal jobb, i tillegg var han en av mine beste venner. Vi vil savne ham, det er ufattelig hvor fort det har gått, sa Arne Scheie til Seher.no etter at dødsfallet ble kjent.

LES OGSÅ:  
- Kjell Kristian Rike er død

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer