Sandra Lyng om fødselsdepresjonen:

- Det ble tøft, det var et sjokk

Artisten forteller om hvor vanskelig det var å ikke klare å trøste.

MAMMA: I oktober ble Sandra Lyng mamma for første gang. De første månedene ble imidlertid mer utfordrende enn forventet. Her med forloveden Lasse Joachim Langerud på Universals sommerfest i fjor sommer. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
MAMMA: I oktober ble Sandra Lyng mamma for første gang. De første månedene ble imidlertid mer utfordrende enn forventet. Her med forloveden Lasse Joachim Langerud på Universals sommerfest i fjor sommer. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart ett år siden Sandra Lyng (31) og forloveden Lasse Joachim Langerud (35) kunne dele den gledelige nyheten om at de ventet sitt første barn sammen.

I oktober ble paret foreldre, og den lille gutten fikk navnet Sander. Den stolte moren delte den gang et bilde av sønnen på Instagram, og siden har sangeren fortsatt med å dele hyppig av livet som småbarnsmor på bildedelingstjenesten.

Den første tiden som nybakt mor ble imidlertid mer utfordrende enn det sangeren fra Mosjøen hadde sett for seg.

- Gråt hele tiden

I mars skrev Lyng et ærlig innlegg på Instagram der hun fortalte at hun i tiden etter fødselen hadde gått inn i en mild fødselsdepresjon. Dette som følge av sønnens mange plager, deriblant kolikk.

Innlegget fikk mye oppmerksomhet, og da hun gjestet «God morgen Norge» på TV 2 mandag, snakket hun åpenhjertig om temaet.

Med et barn som gråt og hadde det vondt, fikk også Lyng det vondt.

- Det ble tøft. Det var et sjokk. Jeg hadde gledet meg så utrolig mye til å møte han, også får man ikke kontakt på en måte, for han gråt hele tiden, sa Lyng da hun gjestet «God morgen Norge».

- Jeg syntes det var skikkelig vanskelig å ikke klare å trøste, i timevis, månedsvis. Selvfølgelig var det helt fantastisk å endelig møte han, men det var trist at han hadde så mye vondt, la 31-åringen til.

Musikkvideo med kjente personligheter: "Night after Night" med Sandra Lyng Haugen. Vi ser blant annet Linn Skåber, Ingar Helge Gimle, Stian Thorbjørnsen, Alexandra Joner, Kathrine Moholt, Atle Antonsen, Petter Pilgaard, Else Kåss Furuseth, Sigrid Bonde Tusvik, Alejandro Fuentes, Linni Meister, Guri Schanke, Anna Rasmussen, Ørjan Burøe og Carl I. Hagen. Vis mer

Et «magisk øyeblikk»

Lyng, som slo gjennom i sangkonkurransen «Idol» i 2004, har hele veien vært åpen om livet som småbarnsmamma. Ved flere anledninger har hun delt både oppturer og nedturer med følgerne sine i sosiale medier.

På «God morgen Norge» forteller hun blant annet at hun fikk en enorm respons på innlegget der hun fortalte om fødselsdepresjonen, og på emneknaggen #tingjegikketarforgitt som hun opprettet i den forbindelse.

- Kan man ikke fokusere litt mer på de søte, små, fine tingene enn det man har å klage på, sier hun om tanken bak.

Og fine ting fikk Lyng snart fokusere på selv. Under sendingen fortalte hun om det hun selv beskriver som et «magisk øyeblikk», da sønnen var på bedringens vei. Da satt de begge og gråt, både hun og sønnen.

- Så sluttet han å gråte, og så på meg og smilte. Det var akkurat som om han sa at: «Det kommer til å gå bra». Det er en dag jeg aldri kommer til å glemme. Og siden da så fikk han det bedre og bedre, fortalte en tydelig rørt mamma Lyng.

Se og Hør har ikke lykkes med å få tak i Sandra Lyng mandag.

Åpen om diagnosen

Da Sandra Lyng gikk gravid, lagde hun podkasten «Smelt på tjukka» om prosessen. Der snakket hun åpent om alle aspekter ved svangerskapet, og avslørte også noe svært få visste - at hun som 20-åring fikk en bipolar diagnose.

- Jeg har bestemt meg for å åpne meg om en ting som for meg har vært sårt lenge. For da jeg var 20 år fikk jeg en bipolar diagnose, og da ble jeg innlagt, etter at jeg rett og slett ikke ville leve mer. Jeg var veldig deprimert, og da jeg kom ut av sykehuset ble jeg manisk, sa hun til psykolog Hedvig Montgomery.

Sandra Lyng intervjues på sminkerommet på Paradise Hotel-settet for å spille inn musikkvideo til Paradise-sangen 2016. Vis mer

- Jeg var på tur i et halvt år der jeg brukte opp alle pengene mine som jeg hadde tjent det siste året, og jeg gjorde så mye som jeg aldri ville gjort ellers. Og da fikk jeg diagnosen bipolar 1, men jeg har skjønt at det er bipolar 2 med åra.

I elleve år gikk hun på medikamenter for å holde seg oppegående. Da hun fant ut at hun var gravid, sluttet hun på dagen.

- Når du har gått på fem forskjellige medisiner i elleve år må man ta et hardt valg når man finner ut av man er gravid. Jeg bestemte meg for å slutte med alle på dagen da jeg fant ut at Lasse og jeg skulle bli foreldre, sa hun i et intervju med Se og Hør i oktober, like før hun ble mor.

Tilbakemeldingene på åpenheten var massive. Lyng hadde gruet seg til å publisere episoden, men hadde ikke noe å bekymre seg for.

- Folk har skrevet til meg at de har søkt hjelp selv på grunn av episoden, og andre med samme diagnose har kalt det modig. Det føltes så utrolig riktig, og det var en fin måte å ta det opp på, fortalte hun Dagbladet om episoden i oktober.

LES OGSÅ: - Berømmelsen gjorde meg til en drittsekk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer