LANDEMERKE: Brandenburger Tor er sannsynligvis det mest kjente byggverket i hele Tyskland. Denne må du besøke når du er i Berlin. Foto: All Over
LANDEMERKE: Brandenburger Tor er sannsynligvis det mest kjente byggverket i hele Tyskland. Denne må du besøke når du er i Berlin. Foto: All Over Vis mer

Det beste av Berlin

25 år etter at muren ble revet, er Berlin Europas mest trendy by. Her er vår guide.

SEOGHØR.NO: Berlin er i dag en av Europas mest mangfoldige storbyer. Severdigheter og gastronomiske høydepunkter venter både i øst og vest.

Den overrasker og begeistrer, men kan også være frustrerende og uoversiktlig: Berlin er nemlig enormt stor, og for førstegangsreisende blant 3,5 millioner berlinere, kan byen være litt utfordrende. Så hvor i lysløypa bør man begynne?

Severdigheter i fleng

Ønsker du en klassisk rundtur i historiske omgivelser, finner du de store attraksjonene i Mitte i gamle vest. Dette er området nord for elva Spree og øst for Tiergarten, der kjente landemerker som Riksdagen, Brandenburger Tor, Nasjonalgalleriet og TV-tårnet ligger på rekke og rad, samt store avenyer og handlegater med moderne butikker.

MINNER FRA MUREN: En del av den gamle Berlinmuren er blitt til museet East Side Gallery der du finner veggmaleriet som viser et kyss mellom den østtyske generalsekretæren Erich Honecker og den sovjetiske generalsekretæren Leonid Bresjnev. Foto: All Over
MINNER FRA MUREN: En del av den gamle Berlinmuren er blitt til museet East Side Gallery der du finner veggmaleriet som viser et kyss mellom den østtyske generalsekretæren Erich Honecker og den sovjetiske generalsekretæren Leonid Bresjnev. Foto: All Over Vis mer

9. november 1989 falt jernteppet mellom øst og vest – og Berlinmuren som delte byen i to, ble revet. 25-årsjubileet markeres med en rekke utstillinger og aktiviteter.

Deler av muren er fortsatt synlig, som East Side Gallery – en halvannen kilometer lang del av muren prydet med fargerik gatekunst og tankevekkende visdomsord. Et obligatorisk høydepunkt på ethvert besøk i Berlin, og dessuten en fin inngangsport til den som vil utforske bydelene sør for elva.

Trendy i øst

Er du opptatt av god mat, spennende uteliv og alternativ shopping, er Kreuzberg stedet for deg. Den litt slitne bydelen er Berlins gamle østkantstrøk, som et tysk svar på Södermalm i Stockholm eller Grünerløkka i Oslo.

I årevis har Kreuzberg lokket til seg kunstnere og andre kreative sjeler. Dette er et av byens mest trendy nabolag, men den bohemske og allsidige stemningen lever videre til tross for stigende prisnivå og dyrere leiligheter. Tradisjonelt har det også vært en høy andel av innvandrere i Kreuzberg, så variasjonen av spisesteder er enorm, fra tyrkisk til thailandsk mat – via tradisjonell tysk.

BOUTIQUES: Berlin er et mekka for shopping, med alt fra internasjonal design til lokale bruktbutikker.
 Foto: Runar Larsen
BOUTIQUES: Berlin er et mekka for shopping, med alt fra internasjonal design til lokale bruktbutikker. Foto: Runar Larsen Vis mer

Gatene rundt Bergmansstrasse (t-bane Mehringdamm) er det beste stedet for vintageshopping.

Parkliv

Kreuzberg huser også Victoria Park – en grønn oase med fossefall (!) og utsiktspunkt. Ikke dårlig i en by som for det meste er flat som en pannekake. For unge hipstere er Görlitzer Park et par t-banestopp unna stedet for å se og bli sett. For et par år siden åpnet dessuten den gamle flyplassen Tempelhof som gigantisk park.

På Tempelhofer Freiheit er rullebanen arena for kiting, rulleskøyter, sykling og lange spaserturer, mens det fraflyttede terminalbygget kan besøkes med guide. Så fort solen titter fram, er det for øvrig et utmerket sted for piknik i parken – og et pusterom etter travel sightseeing.

Strandliv i byen

Berlin er langt unna havet, men som det kreative stedet byen er blitt, finner du selvsagt et bredt utvalg av strender i sommerhalvåret og så lenge det er varmt i lufta. Langs elven Spree ligger flere strandbarer – fullt utstyrt med sand, strandstoler og palmer, men med storby på alle kanter.

STILLE IDYLL: Elven Spree renner fredelig gjennom Berlin, og en tur her med kanalbåt er å en fin måte å se deler av byen på. Foto: All Over
STILLE IDYLL: Elven Spree renner fredelig gjennom Berlin, og en tur her med kanalbåt er å en fin måte å se deler av byen på. Foto: All Over Vis mer

Til tross for at det er store avstander i Berlin, er t-banesystemet så godt utbygd at du når de fleste steder med offentlig transport. Men det er likevel greit å pakke gode sko. Med museer i verdensklasse, spennende gatekunst og ikke minst morsom shopping, er det alltid noe nytt å oppdage.

 

Berlin

Slik kommer du hit: Fly direkte til Berlin Schönefeld eller Berlin Tegel utenfor sentrum, med SAS, Norwegian eller Air Berlin fra Oslo Lufthavn, eller Ryanair fra Moss lufthavn Rygge. Pris fra kr 169 én vei. Flytid: 1,5 t. Buss og t-bane til sentrum, mens taxi koster fra 20 euro.

Her bor du: Det nye boutiquehotellet i31 i Mitte er et godt alternativ med flott beliggenhet, priser fra kr 800 per natt i dobbeltrom. I Charlottenberg anbefales Hotel SIR Savigny, fra kr 750 i dobbeltrom. East Side Hotel (rett ved East Side Gallery) er enklere, men har praktisk beliggenhet, fra kr 450 per natt i dobbeltrom.

Slik kommer du rundt: Med t-bane. Den er delt opp i U- og S-bahn, og billetter er gyldig for alle linjer. Det anbefales å kjøpe et Berlin Welcome Card, der transport samt inngangsbilletter på en rekke attraksjoner inngår i prisen (kr 150 for to dager). Sykkel er også et bra framkomstmiddel – utleie fra kr 70 per døgn fra hotell og butikker over hele byen.

Gå ikke glipp av

Berlinmuren - Muren falt for 25 år siden, men preger fortsatt byen. East Side Gallery er den lengste delen av muren og et utendørs galleri, mens Mauer Museum i Mitte tar for seg historien bit for bit.

Brandenburger Tor - Spaser langs legendariske Unter den Linden og opp til den mektige triumfbuen foran Tiergarten. Samlingsplass ved store hendelser, som da Tysklands VM-helter ble feiret i sommer.

TRABANT: På «Trabantsafari» får du sitte bak rattet på en vaskeekte Trabant. Gøy galskap på gata! Foto: Runar Larsen
TRABANT: På «Trabantsafari» får du sitte bak rattet på en vaskeekte Trabant. Gøy galskap på gata! Foto: Runar Larsen Vis mer

Trabi Safari - Trabanten var symbolet på Øst-Europa, og de bitte små bilene med totaktsmotor er morsomme turistattraksjoner. Trabi Safari tar deg med på en rundtur (ja, du sitter bak rattet!) på kryss og tvers av byen.

Kunstrunde - Etter å ha vært stengt i 70 år, er Neues Museum www.neues-museum.de igjen åpent. Til våren åpner Berlinische Galleri etter oppussing, mens Det jødiske museet ligger et par kvartal unna. KINDL-Berlin i Neukölln åpnet nylig dørene i et gammelt bryggeri og skal bli byens nye flaggskip for moderne kunst. Utendørsmuseet Topgraphie des Terrors er det viktigste – og mest tankevekkende, bygget på toppen av Gestapos tidligere hovedkvarter.

Kreuzberg - Sammen med bydelen Neukölln er Kreuzberg det alternative nabolaget. Her er vintageshopping, god og billig mat, parker og bohemsk stemning.

Tempelhofer Freiheit - Tempelhofer var en av verdens eldste flyplasser da den ble stengt i 2008. Nå er det en enorm park, med stier for sykling og løping, områder for rullebrett og –skøyter, samt et enormt piknikområde.

Strandferie - Langt til sjøen? Ikke noe problem! Hver sommer lager berlinerne flotte strender, spesielt langs elva Spree. YAAM har fått ny beliggenhet ved Schilling Bridge, og er byens mest kjente strandbar.

MAT PÅ HJUL: Den amerikanske trenden med «food trucks» har nådd Berlin. Rullende kjøkken er gastronomenes nye favoritt. Buns Mobile er kjent for burger og pulled pork-sandwich.
 Foto: Runar Larsen
MAT PÅ HJUL: Den amerikanske trenden med «food trucks» har nådd Berlin. Rullende kjøkken er gastronomenes nye favoritt. Buns Mobile er kjent for burger og pulled pork-sandwich. Foto: Runar Larsen Vis mer

Food trucks - Litt research kreves for å finne ut hvor de befinner seg, men på Street Food Thursday ved Markthalle Neun er de fleste av de beste matvognene samlet.

Shopping - Internasjonal design i Mitte og det nyåpnede senteret LP12 Mall Berlin, loppemarked søndag formiddag i Prenzlauerberg, eller vintageshopping og lokal design i Kreuzberg. Ikke reis til Berlin med full koffert.

MAT I HØYDEN: Fra restaurante Sphere i toppen av TV-tårnet har du litt av en utsikt over Berlin. Foto: Visit Berlin
MAT I HØYDEN: Fra restaurante Sphere i toppen av TV-tårnet har du litt av en utsikt over Berlin. Foto: Visit Berlin Vis mer

Toppen av Berlin - Fra restauranten Sphere 207 meter over bakken har du roterende panoramautsikt over hele Berlin. TV-tårnet er Tysklands høyeste bygning (368 meter). Inngangsbilletten koster ca. 80 kroner (40 for barn).

LES OGSÅ: Londons beste burger