STOR SUKSESS: Horst Tappert som kriminaletterforsker Derrick og Fritz Wepper som Derricks assistent Harry Klein. Tappert døde lørdag på et sykehus i München. Foto: ZDF
STOR SUKSESS: Horst Tappert som kriminaletterforsker Derrick og Fritz Wepper som Derricks assistent Harry Klein. Tappert døde lørdag på et sykehus i München. Foto: ZDFVis mer

Derrick er død

Horst Tappert oppklarte 275 mord som detektiven "Derrick" på norsk TV...

Se bildene fra Horst Tapperts liv nederst i saken.

SEHER.NO: "Derrick"-stjernen Horst Tappert døde lørdag på et sykehus i München. Dette bekrefter hans kone Ursula (83) overfor det tyske bladet Bunte i dag, mandag.

Hun forteller bladet at ektemannens tilstand de siste dagene forverret seg betraktelig, men at hun ikke ønsker å utdype dette.

Tappert ble 85 år gammel.

- Det er forferdelig, men nå har han fått fred, sier Ursula til bladet.

- Min mann levde et fullverdig liv, fortsetter hun.

Hvordan vil du huske "Derrick"? Fortell det på Sol.no!

- De fleste av dem er uansett døde
Den siste tiden levde Tappert et stille liv, og hadde lite kontakt med gamle kolleger fra fjernsynstiden.

- Jeg lever et svært tilbaketrukket liv. Kanskje er jeg rar, men jeg setter pris på å leve et rolig liv sammen med min kone. Jeg har ikke kontakt med gamle kolleger mer - de fleste av dem er uansett døde, sa Tappert i sitt siste intervju i mai med Der Spiegel.

Tappert ble berømt i rollen som kriminaletterforsker Stephan Derrick gjennom hele 281 episoder av tv-serien, som gikk fra 1974 til 1998.

Sammen med sin assistent Harry Klein, spilt av Fritz Wepper (67), gjorde rollefiguren stor suksess i blant annet Norge.

- Tappert var utrolig glad i Norge
Tv-personlighet Arne Hjeltnes (45) har skrevet boka "549 tv-heltar frå Lille Rosin til Harry Klein".

Mens han skrev boka, fant Hjeltnes ut at Derrick og assistenten Klein fant 275 lik i tv-serien.

Hjeltnes har også skrevet diktet "Då Derrick var liten".

Les hele diktet her! (ekstern lenke)

- Jeg har jo intervjuet han en gang for TV 2, faktisk, så jeg har møtt ham. I gamle dager sendte de detektimen kun én gang i uken, i motsetning til i dag, hvor man har en eller annen form for detektime hver dag. Derfor ble han så populær. Serien ble sendt i nesten 20 år så vidt jeg husker, og kom i en veldig riktig tid. "Derrick" var litt mer realistisk enn de amerikanske seriene, men jeg tror ikke serien hadde klart seg så bra i dag, sier Hjeltnes til Seher.no.

Og: 

- Serien har også gått i over 100 land, og er vel en av de lengstlevende krimseriene. Så han var veldig veldig populær i en riktig tid.Underholdningshistoriker i NRK, Andreas Diesen (63), sier til Seher.no at Horst Tappert var synonymt med fredager.


- For norsk tv-krim var han en skikkelig langtrause, han var fredagen i mange, mange år, og da særlig for den eldre generasjonen, for de yngre synes nok han var litt gammeldags, sier han.

- Det som var så bra var at det, i likhet med mange britiske krimserier, var så "nedpå", det var ikke hysterisk amerikansk, og selv om det kanskje var litt overdrevne skurker til tider, var det svært godt håndverk.

Og Horst Tappert var svært glad i å reise til Norge på ferie. Han og Ursula planla opprinnelig å tilbringe pensjonisttilværelsen nettopp her, på hytta på Hamarøy i Nordland. Men tv-stjernens helsetilstand bandt ham til hjemmet i Tyskland.

- Han ble jo utrolig glad i Norge også, og kjøpte et eget sommerhus her. Og han var alltid parat til å stille hver gang NRK ringte ham, avslutter Diesen.

Skrev ned testamentet
Tappert slet i lang tid med diabetes, og uttalte i fjor at han håpet på en verdig død.

Til det tyske bladet Neue Post fortalte Tappert at han hadde skrevet testamentet sitt.

- Alt er ordnet. Min kone Ursula og barna mine blir tatt hensyn til, sa han til bladet.

I samme intervju gjorde Tappert det helt klart at han på ingen måte ønsket å bli holdt kunstig i live når hans siste time ville komme.

For ni år siden ble han lagt i respirator med livsfarlig blodforgiftning.

I flere måneder kjempet han mot døden, og da han endelig hadde kommet til hektene igjen, døde sønnen under mystiske omstendigheter.

Tappert mottok flere priser for sin innsats som skuespiller. Blant annet mottok han en Bambi, en Golden Camera og en Bavarian Television Award. I 2002 fikk han den norsk-tyske Willy Brandt-prisen.

Se bilder fra Horst Tapperts liv under: