Jorun Stiansen:

Derfor vil hun aldri ha barn

- Jeg har alltid visst at morsrollen ikke er noe for meg.

VIL FJERNE TABU: Jorun Stiansen (35) ønsker ikke å få barn, noe hun mener man må tørre å snakke om. Foto: Privat
VIL FJERNE TABU: Jorun Stiansen (35) ønsker ikke å få barn, noe hun mener man må tørre å snakke om. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I statsminister Erna Solbergs (58) nyttårstale i fjor, kom hun med en klar oppfordring til den norske befolkningen om at flere må få barn for å øke fødselstallene i landet.

Ifølge NRK fødes det i dag for få barn i Norge til at den norske velferdsmodellen kan opprettholdes på dagens nivå, med bare 1,6 barn per nordmann.

Det er ingen tvil om at familieforøkelse og barn er et tema som opptar mange. Men mens de fleste har en stor drøm om å få barn og skape sin egen familie, er ikke det tilfellet for alle. Det kan være noe mange har vanskeligheter med å forstå.

Her til lands har blant andre Petter Pilgaard (39) uttalt at han ikke ønsker seg barn, da han ikke ønsker å forplante seg. Mye fordi han føler at han ikke ønsker å videreføre sine egne gener.

Pilgaard er imidlertid ikke den eneste. Den tidligere «Idol»-vinneren Jorun Stiansen (35) er også en av dem som aldri har ønsket seg barn. Hun ønsker å være åpen om avgjørelsen sin for å fjerne fordommene og tabuet rundt dette.

- Det er bare en del av meg

Til Se og Hør forteller Stiansen at det å ikke ville ha barn alltid har vært en del av henne, men at hun ikke kommer på noen spesifikk grunn til det.

- Det er bare en del av meg og hvem jeg er, og det er for meg like naturlig som det å ville ha barn. Jeg har alltid visst at morsrollen ikke er noe for meg, forteller Stiansen til Se og Hør.

INGEN PLANER OM BARN; Jorun Stiansen har alltid visst at morsrollen ikke er noe for henne. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
INGEN PLANER OM BARN; Jorun Stiansen har alltid visst at morsrollen ikke er noe for henne. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Videre forteller 35-åringen at hun tror hun bare ble født sånn, og at interessen for å trille dukker i vogn og leke med babyer aldri var til stede i barndommen. Mens andre barn lekte mor og far, sprang hun rundt i skogen med pil og bue eller brynet seg på spøkelsesjakt.

- Har du fått noen negative tilbakemeldinger på at du ikke vil ha barn?

- Et åpent syn, respekt og forståelse for hva lykke er og hvordan andre mennesker velger å smi sin egen lykke, er det dessverre ikke så mange som har, sier hun og fortsetter:

- Mange er selv oppvokst med ideen om at oppskriften på et lykkelig og riktig liv er å gifte seg som mann og kvinne i kirken, få to barn, skaffe seg hund og en hytte på fjellet. Når de da møter meg som er helt i andre enden av skalaen, bryter jeg med deres illusjon av hva lykke er og hva som er deres riktige måte å leve på, svarer en ærlig Stiansen.

ABORT: Kristin Gjelsvik hadde egentlig ikke tenkt til å få barn. Derfor ombestemte hun seg. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Viafree, Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Mange reaksjoner

Hun legger ikke skjul på at hun har fått mange og ulike reaksjoner på at hun ikke ønsker seg barn. Dette inkluderer alt fra at hun ikke vet hva hun snakker om, at hun er altfor ung til å vite hva hun vil, at hun kommer til å leve et fattig liv og at hun kommer til å leve alene.

Noen har også ment hardnakket at hun kommer til å angre på valget sitt, mens andre har understreket at det er kvinners oppgave å føde barn.

- Heldigvis har jeg en mamma og pappa og en stor familie som alltid har prøvd å lære oss ungene til å være glad i oss selv, og det har de klart. Jeg er sikker på meg selv, jeg stoler på meg selv og jeg er glad i meg selv, sier hun, og legger til:

- Jeg tror det er derfor jeg har klart å være så sikker i min sak og ikke har blitt lei meg når andre har følt en trang til å fortelle meg at måten jeg velger å leve mitt liv er feil.

Til tross for at hun selv ikke har noe ønske om barn, påpeker Stiansen at hun alltid har respektert og beundret dem som velger det enorme ansvaret det er med å få barn. Disse ønsker hun å heie frem, og sier hun er glad for at de finner sin vei og lever ut sin egen lykkeform.

35-åringen forteller likevel at det burde gå begge veier, men mener selv at vi ikke er helt der i dag.

- Har du kjent på presset om å få barn?

- Jeg har tatt ett valg om å omgi meg med mennesker som heier på meg og som jeg elsker å heie på tilbake. Så det daglige presset jeg hører mange andre i min situasjon dessverre føler på, er jeg heldigvis foruten, svarer Stiansen.

HOPPER: Dette barnet ble inspirert da han så moren sin, den russiske instagramstjernen Sveta Ananas, hoppe mot ektemannen Bonoe Andrei. Video: @svetasidananas. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Oppvokst med normer og regler

Vi er alle er oppvokst med en viss grad av tradisjoner, normer og regler. Fra vi er små blir vi fortalt og får fremstilt et bilde av hvordan verden er og hvordan den skal være når du blir eldre, mener Stiansen.

Hun tror at mange barn kanskje ikke føler at de passer inn i den rammen som andre setter for dem.

- Det kan være snakk om hvem de skal elske, hvilken jobb og utdanning det er forventet at de skal få, eller hvilken familiesituasjon det er forventet at de skal skaffe seg. Vi skal ikke så mange år tilbake før det var helt uhørt å gjøre noe annet enn å gifte seg som nitten-tjue-åring for så å skaffe seg to barn, sier hun.

Hun mener at måten vi i dag snakker om lykke, måten vi velger å ordlegge oss på, overskrifter, bilder og deling av den samme historien om og om igjen gjør at det fremdeles er vanlig at en riktig form for lykke er i den A4-formen vi blir presentert.

På spørsmål om hvorfor hun velger å være åpen om temaet, er Stiansen klar i sin sak. Hun ønsker å bryte normen med hva som forventes og hva som er vanlig.

- Jeg vet at det er mange som føler seg utenfor, alene, rare og føler at de ikke klarer å leve opp til alle de forventningene som andre dødelige mennesker velger å sette opp for dem. At andre mennesker skal ha en så sterk mening og påvirkning og bestemme med sine personlige egne meninger over andres liv er for meg helt uhørt, forteller Stiansen.

Har bare ett liv

Hun synes det er viktig at man tenker over hvordan man ønsker å leve livet sitt med tanke på at vi bare har ett liv.

- Ett stykk lite liv som er så uendelig dyrebart. Og tanken på at andre mennesker lever ulykkelige, er lei seg og føler de skuffer andre på mange plan på grunn av andres egne personlige meninger gjør meg helt knust, faktisk, fortsetter 35-åringen.

Stiansen tror at temaet om å ikke ville ha barn er tabu for kvinner, da hun mener det er forventet at hvis man har eggstokker så skal man gjøre sin plikt. Slik ser ikke hun på det, og påpeker at vi tross alt lever i en moderne tid.

Stiansen har et ønske om at det blir lagt mer fokus på det å ta over andres barn i form av blant annet adopsjon og fosterbarn fremfor å snakke så mye om egne barn.

Til syvende og sist er Stiansen klar på at hun ikke føler seg som noe mindre kvinne fordi hun ikke vil føde egne barn.

- Jeg er stolt av å være kvinne. Jeg elsker å være kvinne. Og jeg elsker livet mitt akkurat sånn det er nå, avslutter hun.

LES OGSÅ: Ville ikke ha barn. Så ombestemte hun seg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer