Frithjof Wilborn

Derfor vil han ikke tilbake på skjermen

Han var TV 2s gullgutt før den store konflikten. I dag lever han et ganske annerledes liv.

TRIVES: Tidligere programleder Frithjof Wilborn har lenge vært borte fra rampelyset. Det er det flere grunner til, men hans nåværende jobb er den aller største. Her avbildet sammen med kona Tina. Foto: Tore Skaar
TRIVES: Tidligere programleder Frithjof Wilborn har lenge vært borte fra rampelyset. Det er det flere grunner til, men hans nåværende jobb er den aller største. Her avbildet sammen med kona Tina. Foto: Tore Skaar Vis mer

Du kunne nærmest ikke skru på en tv på begynnelsen av 2000-tallet, uten å se det blide ansiktet til journalist, programleder og tidligere fotballspiller Frithjof Wilborn.

Den nå 56 år gamle tidligere tv-profilen ledet store satsinger som «Farmen», «Vil du bli millionær?», samt «Skaperen» på TV 2, før han for ti år siden fikk sparken på grunn av flere brudd med kontrakten.

Siden den gang har det vært relativt stille fra mannen som enkelt kan omtales som en bastion i bransjen. Han gikk fra mange til få tv-opptredener på kort tid, og trakk seg med åra også tilbake fra jobber som konferansier og andre oppdrag som holdt ham i søkelyset.

Jo da, han var med i én episode av «Allsang på grensen» i fjor, og har i år en liten rolle i det nye TV 2-programmet «Torsdagsfilmen», men ellers har det vært relativt stille fra Wilborn. Overfor Se og Hør kan 56-åringen forklare hvorfor.

Andre prioriteter

- Det er gøy å gjøre litt smått her og der, men akkurat nå har jeg det veldig fint som jeg har det. Men jeg skal jo også innrømme at jeg tidvis savner det, jeg kjente litt på det i fjor sommer. Man blir veldig vant til å stå foran et kamera, så det er litt rart når det ikke er hverdagen din mer, men livet mitt er fantastisk som det er, forteller han.

Selv om hverdagen har forandret seg betraktelig på ti år, betyr det ikke at den meritterte journalisten går arbeidsledig. I det stille har han nemlig returnert til jobben som lærer - en arbeidsplass han forteller at han elsker.

- Jeg er kontaktlærer og sosiallærer på en ungdomsskole. Mange trodde at jeg skulle ha «Allsang på grensen» i hele fjor og at jeg skulle satse på tv hundre prosent igjen, men sånn var det altså ikke, sier han til Se og Hør, og fortsetter:

- Jeg er fryktelig glad i å stå i klasserommet. Jeg brenner jo for norsk, samfunnsfag og KRLE, og det er det jeg stort sett underviser i. Jeg er med på å legge grunnsteinen i manges forståelse av verden, og er med dem i en dannelsesperiode. Det er veldig stimulerende, forklarer han.

Saken fortsetter nedenfor.

AKTUELL: Se og Hør møtte Wilborn utenfor Gimle kino på Frogner i forbindelse med premieren på den nye humorsatsingen til Morten Ramm (t.v) og Erik Solbakken (t.h). Wilborn har selv en liten rolle i «Torsdagsfilmen». Foto: Espen Solli / TV 2, NTB scanpix
AKTUELL: Se og Hør møtte Wilborn utenfor Gimle kino på Frogner i forbindelse med premieren på den nye humorsatsingen til Morten Ramm (t.v) og Erik Solbakken (t.h). Wilborn har selv en liten rolle i «Torsdagsfilmen». Foto: Espen Solli / TV 2, NTB scanpix Vis mer

- De har skjønt det

I klasserommet er han «bare» lærer, noe han forteller at kan være befriende. Det er derimot i samtale med barnas foreldre at hans tidligere arbeidserfaringer plutselig blir nevnt.

- Elevene mine husker meg nok ikke fra «gamle dager», men foreldrene gjør faktisk det. Jeg får stadig høre at de så meg på skjermen for noen år tilbake, flirer han.

Wilborn har selv seks barn. Fire fra et tidligere ekteskap, og to med kona Tina Thompson.

De to yngste er respektivt fem og sju år gamle, og har derfor ikke den største forståelsen av at pappa var en av landets største tv-profiler i sin storhetstid.

- De store barna mine var jo en del av dette, men de to små jeg har vet ikke så mye om det. Men de har skjønt det, og de synes det er kjempespennende hver gang det går opp for dem. Men nå er jeg jo stort sett borte fra rampelyset, så den påminnelsen får de sjelden, forteller Wilborn.

STORSLÅTT: Her er Frithjof Wilborn og Nadia Hasnaoui fotografert sammen i 2002, i forbindelse med TV 2s tiårsjubileum. Foto: NTB Scanpix
STORSLÅTT: Her er Frithjof Wilborn og Nadia Hasnaoui fotografert sammen i 2002, i forbindelse med TV 2s tiårsjubileum. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om han ikke har noen umiddelbare planer om å dukke opp i rampelyset igjen, forsikrer Wilborn at han ikke hadde vært helt fremmed for nok en programlederjobb - bare det rette tilbudet kommer hans vei.

- Det hadde vært vanskelig å si nei hvis det perfekte tilbudet kom, men akkurat nå har jeg det veldig fint der jeg er. Jeg går ikke rundt og tenker på det, sier tv-profilen.

Enorm oppmerksomhet

Da Wilborn i 2007 fikk beskjed om at TV 2 ikke hadde tillit til ham mer, begynte en stor mediestorm landet ikke hadde sett maken til. Nærmest daglige oppslag om konflikten, preget mange av landets største aviser, og programlederen selv måtte stå midt i stormen.

Saken fortsetter nedenfor.

MERITTERT: Wilborn loset tv-seere gjennom mange programmer i karrieren. Her er han fotografert i 2003, i forbindelse med innspillingen av «Farmen» i Harstad. Foto: NTB scanpix
MERITTERT: Wilborn loset tv-seere gjennom mange programmer i karrieren. Her er han fotografert i 2003, i forbindelse med innspillingen av «Farmen» i Harstad. Foto: NTB scanpix Vis mer

Framtiden var lys, store oppdrag ventet. Men så gjorde han feil. Økonomisk rot og brudd med TV 2s regelverk fikk TV 2-ledelsen til å reagere.

En opprivende konflikt fulgte - som endte med hans avskjed.

- Det var et dypdykk inn i voksenverdenens ubehagelige sider. Jeg erkjenner at jeg gjorde noen feil, men det ble sagt og gjort dumme ting fra motparten også. Det mest ubehagelige var at konflikten ble ført i avisene, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Han har fortalt om den kvelden da han skulle overnatte på Royal Christiania, og kom til hotellet som var beleiret av pressen. Forsider og store oppslag om tv-stjernas fall fulgte, og på flyet til Bergen dagen etter satt passasjerene med avisa der hans ansikt prydet forsida.

Han sank ned i setet og ba om en øl. «Det har du ærlig fortjent. Du får den gratis», skal flyvertinna ha sagt.

- Jeg skjønte at jeg ikke ville komme noen vei i en sånn konflikt og valgte å slutte. Jeg hadde noen fantastiske år og utrolige kolleger, og har aldri båret nag til noen. Til tross for den traumatiske slutten, har han fortalt til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Det har ikke vært enkelt