Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe:

Derfor vil de oppdra sønnen på kjøttfri diett

- Det vil bli helt rart å gi vårt barn noe annet.

NYBAKTE FORELDRE: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen er foreldre til to måneder gamle Falk. Gjelsvik og Poppe Thorsen er veganere. Slik planlegger de Falks kosthold. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer
Publisert

Det er litt over tre år siden influenser og tv-profil Kristin Gjelsvik (32) vinket farvel til kjøtt, og gikk over til et plantebasert kosthold.

Valget ble tatt på bakgrunn av miljøhensyn og dyrevelferd, der 32-åringen gjennom flere blogginnlegg har understreket at det er «den beste avgjørelsen hun har tatt».

Også Gjelsviks forlovede, Dennis Poppe (27), sverger til et kjøttfritt kosthold. Da paret nylig ble foreldre til sitt første barn sammen, lille Falk, ble det naturlig å diskutere hvorvidt sønnen skulle følge etter.

ENDRES: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe ser for seg at sønnen også vil spise plantebasert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENDRES: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe ser for seg at sønnen også vil spise plantebasert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De nybakte foreldrene brukte ikke lang tid på å bestemme seg:

- Vi spiser i hovedsak plantebasert, med innslag av fisk i ny og ne, og det vil bli helt rart å gi vårt barn noe annet, mener Gjelsvik, og fortsetter:

- Vi kommer ikke til å kjøpe inn kjøtt bare fordi at han skal få smake på det, det strider imot alt vi står for. Om han ønsker å smake på kjøtt når han blir eldre, skal vi selvsagt ikke nekte ham det, men her i huset vil ikke kjøtt bli å se på menyen. Det viktigste er at han får i seg det han trenger for å bli stor og sterk, og da er det selvfølgelig kjempeviktig å sørge for at vi sitter på nok kunnskap til å servere plantebaserte måltider.

Det blir stadig diskutert i hvilken grad barn bør spise plantebasert eller beholde et mer tradisjonelt kosthold. Gjelsvik er mer enn klar over motstanden som finnes der ute, men mener det ikke noe i veien for å leve den livsstilen - så lenge man vet hva man driver med.

PRIVATLIV: Siden lille Falk kom til verden har Kristin og Dennis delt et par bilder av ham. Det vil derimot ikke bli hverdagskost å få se ansiktet hans. Snarere tvert imot, forteller foreldrene. Foto: NTB Scanpix
PRIVATLIV: Siden lille Falk kom til verden har Kristin og Dennis delt et par bilder av ham. Det vil derimot ikke bli hverdagskost å få se ansiktet hans. Snarere tvert imot, forteller foreldrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvis det gjøres riktig, mener jeg at helsegevinsten stor. Nå er han jo fortsatt liten og får det han trenger gjennom morsmelk, men det blir spennende, sier hun.

- Det er vel bare to måneder til han kan begynne å smake på litt frukt og banan. Det blir morsomt å se hvordan han reagerer på det, men nei, det blir ikke noe svinepølser, konstaterer bloggeren, før forloveden skyter inn:

- Vi får se når far og sønn stikker på fotballtur til England. Nei, da, spøker han.

- Svært positivt

- Hvis sønnen deres for eksempel er på besøk hos en lekekamerat i barnehagen, og blir tilbudt kjøtt, hva gjør dere da?

- Jeg regner med at andre foreldre vil vise hensyn, og så handler det om å ha gode dialoger rundt dette. Det er så langt fram i tid enda, at jeg ikke har tenkt så mye over det, men det blir jo mer og mer vanlig å velge bort kjøtt. Jeg tror det også vil bli mer akseptert i framtida, sier hun videre.

SMÅBARNSFORELDRE: Kristin og Dennis nybakte foreldre og forlovet, men noe bryllup i nærmeste fremtid kan Kristin bare glemme... Vis mer

- Og da handler det egentlig bare om en god kommunikasjon - og at man er åpen om det kostholdet man har valgt, sånn at barnehagen er flink til å tilpasse. Også at andre foreldre vet at det er sånn hos oss.

- Så får han få med seg en veggispølse i stedet, spøker hun.

Kristin Gjelsviks kostholdsprinsipper ble for øvrig et tema flere ganger gjennom hennes deltakelse i fjorårets «Farmen kjendis», der hun blant annet havnet på

- Vi må jo alle redusere dette klimafotavtrykket, og et sted å begynne er jo å redusere kjøttmengden, sier hun avslutningsvis.

Grundig planlegging

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet ved avdeling for folkesykdommer, Henriette Øien, har tidligere sagt til Dagbladet at det er viktig å ha gode kunnskaper om mat og næringsstoffer hvis man ønsker å gi vegankost til barn.

- Det krever grundig planlegging, slik at kostholdet dekker behovet for energi og alle næringsstoffene som et barn trenger. Tilskudd av vitamin B12, jod og vitamin D er nødvendig til barn som får vegankost.

KRITISK: Kristin Gjelsvik har sett seg lei på at Sophie Elise Isachsen fikser på komplekser og deler det med følgerne sine. Video med tillatelse: Kristin Gjelsvik Vis mer

- Disse næringsstoffene kan gis i form av produkter som er tilsatt disse næringsstoffene, som plantemelk eller i form av tilskudd. Man må også være særlig oppmerksom på inntak av kalsium, jern og sink.

Øien fortalte videre at det er viktig å dekke behovene for disse på andre måter, for å unngå helseplager eller ernæringsmangler.

Kristin Gjelsviks kostholdsprinsipper ble for øvrig et tema under hennes deltakelse i fjorårets «Farmen kjendis», der hun blant annet havnet i en opphetet diskusjon med Aune Sand om slakting av fisk.

LES OGSÅ: Familietragedie for realitystjernen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer