Hertuginne Kate fødte sitt tredje barn:

- Derfor ventet de så lenge med å avsløre babynavnet

Ventet dobbelt så lenge denne gangen.

IKKE TIL STEDE: Prins Charles var bortreist da hertuginne Kate og prins William denne uken fikk sitt tredje barn sammen. Foto: NTB scanpix
IKKE TIL STEDE: Prins Charles var bortreist da hertuginne Kate og prins William denne uken fikk sitt tredje barn sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Mandag formiddag ble hertuginne Kate (36) og prins William (35) foreldre for tredje gang.

Dagen etter nyheten ble kjent, uttrykket prins Charles (69) og hertuginne Camilla av Cornwall (70) sin glede over å ha blitt besteforeldre til den vesle prinsen.

«Vi er så glade for nyheten. Det er en stor glede å få nok et barnebarn, det eneste problemer er at jeg ikke vet hvordan vi skal holde følge med dem», sa prinsen og hertuginnen i en uttalelse.

Ifølge Hello Magazine tok det flere dager før prins Charles møtte sitt nye barnebarn.

Årsaken skal være at prins Charles var på ferie i Skottland under fødselen, og dagen etter måtte reise til Frankrike for å delta under et offisielt oppdrag.

Saken fortsetter nedenfor.

FØRSTE BILDET: Prins William og hertuginne Kate viste frem den nyfødte prinsen allerede noen timer etter at han kom til verden. Foto: NTB scanpix
FØRSTE BILDET: Prins William og hertuginne Kate viste frem den nyfødte prinsen allerede noen timer etter at han kom til verden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Venter i spenning

Både da prinsesse Charlotte (2) og prins George (4) ble født, tok det kun to dager før hertugparet delte babynavnet med verden.

Denne gangen tok det dobbelt så lang tid, nemlig hele fire dager, noe som ifølge People kan skyldes nettopp det at prins Charles ikke hadde møtt sitt nye barnebarn.

Den vesle prinsen fikk navnet Louis Arthur Charles.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tror imidlertid at årsaken kan være at hertugparet rett og slett ikke klarte å bestemme seg for hva prinsen skulle hete.

- Da Kate og William fikk sine to første barn, ble navnet offentliggjort bare to dager etter fødselen. Kanskje de rett og slett ikke greide å bestemme seg?, sier Vagle.

Ulike tradisjoner

Prins William spøkte med temaet flere ganger da han var ute i offisielle ærender. Da den australske høykommissæren Alexander Downer (66) foreslo sitt eget navn til den nyfødte tidligere denne uken, spøkte prins William tilbake:

- Morsomt at du nevner det. Alexander er et bra navn, svarte han.

Også Sir Jerry Mateparae (63) ønsket sitt eget navn på prinsen, og fikk følgende svar av prins William:

- Jerry er et sterkt navn, absolutt, sa han.

Se og Hørs kongehusekspert tror det kan ligge noe bak prinsens humoristiske utsagn.

- Det er kanskje et tegn på at de fortsatt var i tvil om hva minstemann faktisk skulle hete, sier Vagle.

Det er imidlertid ikke første gang kongelige navn har latt vente på seg. Prins Williams navn ble ikke offentliggjort før etter en uke, og prins Charles’ navn nådde ikke folket før en måned etter at han ble født.

Ifølge Express ble prins Harrys navn imidlertid røpet allerede dagen prins Charles og prinsesse Diana forlot sykehuset, mens da prinsesse Beatrice ble født i 1988, tok det to uker før navnet ble avslørt.

Ifølge Vagle er det ulike tradisjoner i de europeiske kongehusene for når de offentliggjør navn på nyfødte.

I Danmark får man ikke vite navnet før barnet døpes, gjerne tre måneder etter fødselen. I Norge og Sverige avsløres det først i statsråd.

FIKK EN LILLEBROR: Hertugparet har barna prinsesse Charlotte og prins George fra før. Nå har de fått et nytt familiemedlem. Foto: NTB scanpix
FIKK EN LILLEBROR: Hertugparet har barna prinsesse Charlotte og prins George fra før. Nå har de fått et nytt familiemedlem. Foto: NTB scanpix Vis mer

Noen populære navn

Før britene fikk vente på at hertugparet skulle avsløre babynavnet, svirret spekulasjonene i Storbritannia.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, har man kunne sette penger hos flere bookmakere på hva den nyfødte skal hete.

- Den britiske kongefamilien er ganske tradisjonelle, så jeg tipper de vil gi sønnen et «trygt» navn med kongelig tradisjon. Mange tror navn som Arthur, James og Albert kan bli gitt til sønnen. Men hertugparet er som folk flest, de vil nok bruke litt tid på «å se an» sønnen, og se om navnet passer, har han sagt til Se og Hør.

Hertugparet valgte altså å følge kongelig tradisjon, og ga sønnen flere navn.

Stavseng trakk fram de franske røttene i det noe uvanlige fornavnet på den lille prinsen.

- Mange briter rynket nok litt på nesen da de hørte navnet Louis. Briter generelt er ikke så spesielt velvillig innstilt ovenfor franskmenn – og vice versa. For mange er det nok litt uvant å måtte venne seg til å si prins Louis, sa Stavseng da navnet ble kjent.

Prins William og storebror prins George (4) har begge Louis i navnet sitt: Prins William er nemlig døpt William Arthur Philip Louis, mens det fulle navnet til prins George er George Alexander Louis.

Saken fortsetter nedenfor.

STRÅLTE: Hertuginne Kate og prins William var fornøyde med besøket sitt så langt, og Kate så frem til en dag med mer utendørsaktiviteter. Video: Kine Falch / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Britene ventet i spenning på å se den nyfødte prinsen etter fødselen, og kun timer etter at hertuginne Kate var på fødestua, kom hertugparet stolt på trappen utenfor St Mary's Hospital i London, med den vesle prinsen i armene.

Prins William reiste fra kona og sin nyfødte sønn mandag ettermiddag for å hente prins George og prinsesse Charlotte, slik at de kunne få møte sin nye lillebror.

George og Charlotte så tydelig spente ut da prins William geleidet barna inn på sykehuset.

I en melding på Twitter takket hertuginne Kate de ansatte på sykehuset. Hun takket også for alle gratulasjonene de hadde fått i anledning fødselen.

LES OGSÅ: Viser frem den nye prinsen for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer