«Hver gang vi møtes»

Derfor velger han å snakke om sorgen på tv

«Hver gang vi møtes»-Hans Petters ukjente vendepunkt.

TV-AKTUELL: Trang Fødsel-vokalist Hans Petter Aaserud er hovedgjest i kveldens episode av «Hver gang vi møtes». Der åpner han opp om både ungdomstid, musikksuksess og hendelsen som endret livet hans. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TV-AKTUELL: Trang Fødsel-vokalist Hans Petter Aaserud er hovedgjest i kveldens episode av «Hver gang vi møtes». Der åpner han opp om både ungdomstid, musikksuksess og hendelsen som endret livet hans. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I motsetning til mange artister har ikke Hans Petter Aaserud (46) gitt personlige intervjuer i hytt og gevær.

Til tross for at refrengene til låter som «Kursiv», «Fredag» og «Drømmedame» sitter som en ryggmarksrefleks hos mange nordmenn, er det få som vet navnet til mannen bak.

- Jeg er jo så «jæskli» ukjent. Men jeg har jo noen sanger som folk kjenner, enten de vil eller ei. Det har jeg levd sinnssykt godt med. Jeg har ikke noe voldsomt behov for å stikke meg fram, sier Aaserud til Se og Hør, og smiler skjevt.

- Derfor er det et paradoks at jeg sa ja til «Hver gang vi møtes».

DRØMMEDAME: Tshawe Baqwa tolker Trang Fødsels hit «Drømmedame» i lørdagens episode av «Hver gang vi møtes», der Hans Petter Aaserud er hovedgjest. Video: TV 2 Vis mer

Mistet lillebroren

I lørdagens episode av TV 2-programmet er Aaserud hovedgjest. Et av temaene han åpner opp om overfor de andre artistene, er tapet av lillebroren, som tok sitt eget liv i 2013.

- Det har vært en utrolig stor del av livet mitt, og alle som kjenner meg vet om det. Jeg tenkte først at jeg kanskje ikke skulle snakke om det på TV, men det ville blitt litt rart også, sier Aaserud.

Han forteller at tapet av broren utløste en eksistensiell krise.

MISTET BROREN: Hans Petter Aaseruds lillebror tok sitt eget liv. Trang Fødsel-vokalisten beskriver ham som sin største støttespiller. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MISTET BROREN: Hans Petter Aaseruds lillebror tok sitt eget liv. Trang Fødsel-vokalisten beskriver ham som sin største støttespiller. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det ble helt meningsløst å jobbe med musikk når broren min ikke hadde lyst til å leve. Da merket jeg hvor skjørt yrket jeg har valgt er. Som låtskriver og artist er du avhengig av å ha «driven» sjøl, sier 46-åringen.

- Plutselig fikk jeg et år hvor jeg var inne i sorgarbeid og en eksistensiell krise. Jeg mistet «driven» helt. Broren min var min største støttespiller.

«Life is hard»

Sylvester Stallone skulle bli den som viste Aaserud veien ut av krisen.

- Det er ganske patetisk, men en kompis ringte meg og sa at «Rocky V» gikk på TV den kvelden. Midt inne i filmen holder Rocky den patos-talen til sønnen, om at «life is hard» og så videre. Det gikk rett inn, sier musikeren og peker på hjertet.

- Jeg tenkte «fader heller, nok er nok». Dagen etter ringte telefonen min. Jeg ville ikke tatt den dagen før, men da tok jeg telefonen. Det viste seg å være en samtale som åpnet et nytt kapittel for meg. Da så jeg at musikk kan være viktig og fint nok.

- Hvordan har tapet av broren din endret deg?

- Det førte familien vår mye nærmere. Og så blir man mer ydmyk med tanke på at livet er skjørt, og at man får bruke de mulighetene man får tildelt.

STJERNELAG: Tor Endresen, Hans Petter Aaserud, Claudia Scott, Christel Alsos, Tone Damli og Tshawe Baqwa er artistlaget som for tida preger lørdagskveldene på TV 2. Foto: Håvard Solem / TV 2
STJERNELAG: Tor Endresen, Hans Petter Aaserud, Claudia Scott, Christel Alsos, Tone Damli og Tshawe Baqwa er artistlaget som for tida preger lørdagskveldene på TV 2. Foto: Håvard Solem / TV 2 Vis mer

Aaserud forteller at han har skrevet mange låter om broren. Trolig går det lang tid før låtene når et publikum - om det i det hele tatt skjer.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å klare å synge dem.

Får meldinger

Fra en tilværelse som «jæskli ukjent» familiemann i Asker, er Trang Fødsel-vokalisten og -låtskriveren nå på full fart inn i rampelyset, som en av sju artister i årets utgave av seermagneten «Hver gang vi møtes».

Selv om det kun har gått én uke siden første program ble sendt, har Aaserud allerede fått føle på den nyvunne kjendisstatusen.

- Det er ganske god trøkk på meldingsfronten. Jeg har ikke hatt sjans til å svare på alt.

RØRT: Ole Paus har vært den som har rørt flest av de andre artistene med sine tolkninger i «Hver gang vi møtes». Lørdag var det hans tur til å bli hyllet. Da Anita Skorgan entret scenen, ble selv «gråtekongen» rørt. Vis mer Vis mer

- Hva skriver folk?

- Folk skriver ymse. Det er noen som er i overkant hyggelig, sier Aaserud og hever øyenbrynene.

Tenåringsopprør

Beilere som håper å bli «drømmedama» til Aaserud, har liten grunn til optimisme: Musikeren har nemlig vært sammen med sin Ina (44) i over 20 år.

Paret møttes under studiedagene i Bergen, og har barna Herman (17) og Oda (14) sammen.

- Hvordan er livet som tenåringsfar?

- Det har sine utfordringer, men nå synes jeg det går seg veldig bra til, sier Aaserud.

Selv var han betraktelig mer trøblete i tenåra, som utspant seg på tettstedet Bjørkelangen i Akershus.

- Jeg hadde en opprørsperiode, og rota det mye til for meg sjøl. Jeg prøvde å strekke strikken så langt det gikk. Den røk ikke, heldigvis, sier Aaserud, som ikke ønsker å utbrodere detaljer fra ungdomsopprøret av hensyn til egne barn.

- Jeg vil ikke legge føringer for hvor «iddiot» man kan være.

Derfor sa han ja

Mens «Rocky» åpnet et nytt kapittel for Aaserud, har «Hver gang vi møtes» åpnet et annet.

46-åringen har etter eget sigende hatt det som Ole Brumm («Ja takk, begge deler») i krysningspunktet mellom anonym familiefar og popvokalist.

Så hvorfor sa han egentlig ja da TV 2 ringte og ville ha ham med i et program som følges av 600-700 000 nordmenn i snitt?

- Da forespørselen kom, måtte jeg gruble litt. Jeg følte på en redsel for å hoppe ut i noe ukjent. Etter å ha gått noen runder, fikk jeg tatt innover meg at dette er en utrolig ære, og en sjanse man bare får én gang i livet, sier Aaserud.

- Man kan jo ikke si nei til det.

HVER GANG VI MØTES: Lars Lillo Stenberg forteller om da han sørget over morens død som 18-åring på sommerstedet Kjerringvik i Larvik. Video: TV 2 Vis mer Vis mer