<strong>MELANIAS ANTREKK:</strong> I disse tre tilfellene har Melania Trumps antrekk blitt gjenstand for spekulasjoner. Har de et politisk budskap, eller er det bare tilfeldig? Foto: NTB Scanpix
MELANIAS ANTREKK: I disse tre tilfellene har Melania Trumps antrekk blitt gjenstand for spekulasjoner. Har de et politisk budskap, eller er det bare tilfeldig? Foto: NTB Scanpix Vis mer

Melania Trump:

Derfor vekker Melanias antrekk oppsikt

Da Melania Trump dukket opp i en jakke med påskriften «I really don't care. Do u?», ble antrekket hennes gjenstand for spekulasjoner nok en gang.

Publisert
Sist oppdatert

Mens det har stormet rundt Trump-administrasjonen, har Melania det siste døgnet blitt tilskrevet en del av æren for at ektemannen har snudd i migrantfamiliesaken.

Men da hun besøkte en av barneleirene torsdag, var det jakken hennes som vekket oppsikt - og det er ikke første gang det spekuleres på om antrekket hennes har et politisk budskap.

Offentlig kritikk

Da det stormet som verst rundt migrantfamiliesaken, gikk Melania ut og kritiserte praksisen offentlig.

- Fru Trump hater å se barn bli atskilt fra sine familier, uttalte Melanias talskvinne Stephanie Grisham til People tidligere i uken, og la til at Melania ba Demokratene og Republikanerne om å samle seg for å fikse landets innvandringspolitikk.

Det er uvanlig at førstedamen uttaler seg så konkret om ektemannens egen politikk, selv om uttalelsen vanskelig lar seg lese som direkte kritikk av Trumps administrasjon.

Men det stopper ikke der, for da Trump onsdag kveld undertegnet direktivet som satte en stopper for atskillelsespolitikken, hevdet flere amerikanske medier at Melania og Ivanka Trump har jobbet i kulissene for å få presidenten til å snu i saken.

<strong>VEKKER OPPSIKT:</strong> Torsdag kveld ble Melania Trump avbildet i en jakke med påskriften «Really don't care. Do u?». Foto: NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Torsdag kveld ble Melania Trump avbildet i en jakke med påskriften «Really don't care. Do u?». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Omdiskutert jakke

Torsdag dukket førstedamen plutselig opp i Texas, hvor hun skulle besøke en barneleir for å få bedre innblikk i barnas situasjon. Men besøket har fått massiv oppmerksomhet av helt andre grunner.

Da hun gikk om bord på flyet i Washington, var hun ikledd en kakigrønn jakke med påskriften «I really don't care. Do u?». Den samme jakken hadde hun også på seg da hun landet i Washington igjen, selv om klesvalget ble heftig omtalt i mediene i mellomtida.

Overfor CNN hevder Melanias talskvinne, Stephanie Grisham, at Melania ikke hadde politiske motiver med klesvalget.

- Det er bare en jakke. Det er ikke noe hemmelig budskap. Etter dagens viktige Texas-besøk, håper jeg ikke at mediene velger å fokusere på garderoben hennes, skrev hun til CNN i en uttalelse.

Saken fortsetter under videoen.

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Trumps forklaring

I sosiale medier tolker flere det som at jakkens påskrift var en referanse til migrantfamiliesaken, men Donald Trump har en helt annen forklaring.

- Påskriften på Melanias jakke referer til de falske mediene. Melania har forstått hvor uærlige de er, og hun bryr seg virkelig ikke lenger! skriver presidenten på Twitter natt til fredag.

Det finnes ingen holdepunkter for at Melania hadde en politisk agenda med sitt klesvalg, og det kan hende at det bare er et uheldig sammentreff. Men det er langt fra første gang at antrekket hennes får verden til å undre.

Sist gang var så sent som tidligere denne uken. Like etter at Melania hadde kritisert hvordan innvandringspolitikken ble praktisert, troppet hun opp i en kjole fra motehuset Valentino.

Samlende blomsterkjole

Førstedamen har ved flere anledninger kledd seg i antrekk fra Valentino, men blomsterkjolen hun hadde på seg da hun og Donald Trump møtte den spanske kongefamilien i Washington, har en bakhistorie.

Saken fortsetter under videoen.

AVVIST: Donald Trump prøvde forgjeves å ta hånda til kona Melania Trump tirsdag. Video: CNN Vis mer

Kjolen er nemlig fra 2018-kolleksjonen, som er inspirert av den amerikanske byen New York. Og motehusets kreative leder, Pierpaolo Piccioli, har tidligere sagt at den er inspirert av smeltedigler, og «å finne harmoni blant ulikheter», skriver The Telegraph.

- Man kan ikke designe klær uten å ta hensyn til hva som foregår rundt oss, sa han til avisen i 2017.

Derfor spekulerer avisen på om Melania valgte nettopp den kjolen for å understreke budskapet om at Republikanerne og Demokratene burde samle seg om innvandringspolitikken, som hun ga like før møtet med kong Felipe og dronning Letizia av Spania.

<strong>SYMBOLSK KJOLE?:</strong> Melania og Donald Trump sammen med det spanske kongeparet, kong Felipe og dronning Letizia, utenfor Det hvite hus tirsdag. Foto: NTB scanpix
SYMBOLSK KJOLE?: Melania og Donald Trump sammen med det spanske kongeparet, kong Felipe og dronning Letizia, utenfor Det hvite hus tirsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tidligere antrekk

The Telegraph trekker også fram to andre anledninger hvor Melanias antrekk kan tolkes som et politisk budskap.

Den første er fra valgkampen i 2016, da det ble lekket et lydklipp av at ektemannen ga råd om å klå kvinner i skrittet, eller «grab them by the pussy» som han så velkjent formulerte det.

Lydklippet var fra 2005, og Trump har senere forklart seg om hendelsen.

- Det var garderobeprat. Jeg er ikke stolt av det, og jeg har unnskyldt meg overfor nasjonen, sa Trump under valgkampen.

Under en debatt mellom Trump og motkandidaten Hillary Clinton, dukket Melania opp i en rosa Gucci-bluse som har navnet «Pussy bow».

Generelt sett referer navnet til sløyfa rundt halsen på blusen, som ble gjort kjent av Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher.

I etterkant av debatten ble det i mediene spekulert på om blusevalget refererte til lydklippet som førte til at det stormet rundt ektemannen.

Helhvit protest?

Også da Melania ankom Trumps første «State of the union»-tale i slutten av januar, skapte antrekket overskrifter. Da var hun kledd i en hvit heldrakt designet av Christian Dior.

Det fikk mediene til å spekulere i om det hadde en sammenheng med da flere kvinnelige Demokrater kledde seg i hvitt for å demonstrere mot Trump, og å fremme kampen for kvinners rettigheter. Hendelsen skjedde under hans første tale til Kongressen i februar 2017.

COMEBACK: USAs førstedame Melania Trump viste seg under ektemannens første «State of the Union»-tale natt til onsdag, etter å ha vært nærmest usynlig de siste ukene. Video: AP Vis mer

Bakgrunnen for en mulig protest, var at Melania nærmest hadde forsvunnet fra offentligheten helt siden ryktene begynte å svirre rundt at Trump hadde hatt et forhold til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

Forholdet skal ifølge Daniels ha funnet sted i 2006, da hadde Trump allerede vært gift med Melania i ett år.

Donald Trump har senere bekreftet at hans advokat, Michael Cohen, har utført en betaling på rundt én million kroner til Daniels, for å få henne til å tie.

- Avtalen ble brukt til å stoppe de falske og utpressende beskyldningene hun kom med om en affære. Til tross for at hun allerede hadde signert et detaljert brev der hun innrømmer at det aldri fantes noen affære, hevdet Trump i begynnelsen av mai.

LES OGSÅ: Dette bildet setter fart på ryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer