Kamala Harris og Jill Biden:

Derfor vekker antrekkene oppsikt

Mener fargene slett ikke er tilfeldige.

EN TING GÅR IGJEN: Visepresident Kamala Harris og Jill Bidens antrekk har en ting til felles. Her er de to avbildet med Harris ektemann Doug Emhoff og president Joe Biden i forbindelse med innsettelsen onsdag. Foto: Mike Segar / REUTERS / NTB
EN TING GÅR IGJEN: Visepresident Kamala Harris og Jill Bidens antrekk har en ting til felles. Her er de to avbildet med Harris ektemann Doug Emhoff og president Joe Biden i forbindelse med innsettelsen onsdag. Foto: Mike Segar / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med en dramatisk redusert gjesteliste, forsterket sikkerhet, og en pågående pandemi, var gårsdagens innsettelse av president Joe Biden (78) og visepresident Kamala Harris (56) langt fra tradisjonell.

Donald Trump (74) og Melania Trump (51) tok ikke del i innsettelsen, og brøt med det en årelang tradisjon. Til tross for at Trump-familien uteble, var det ikke mangel på kjendiser. Lady Gaga (34) og Jennifer Lopez (51) var blant dem som opptrådte.

TIL STEDE: Lady Gaga tok turen til insettelsen for å opptre. Foto: Win Mcnamee / AFP / NTB
TIL STEDE: Lady Gaga tok turen til insettelsen for å opptre. Foto: Win Mcnamee / AFP / NTB Vis mer

Førstnevnte artist har i etterkant av opptredenen fått massiv oppmerksomhet for antrekket og framførelsen av nasjonalsangen. På scenen sto Gaga iført et antrekk med en fredsdue på brystet.

HELHVITT: Jennifer Lopez dukket opp under insettelsen med et helhvitt antrekk for anledningen. Foto: Win Mcnamee
HELHVITT: Jennifer Lopez dukket opp under insettelsen med et helhvitt antrekk for anledningen. Foto: Win Mcnamee Vis mer

Det har tidligere vist seg at antrekkene som er valgt for denne dagen ofte har et budskap, både når det gjelder farger og designerne som har laget dem.

ULYKKER: Joe Bidens liv har vært preget av tragiske tap i familien og profesjonell suksess. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Får massiv oppmerksomhet

Dette viste seg også å være tilfellet under gårsdagens innsettelse, da Jill Biden (69) og Kamala Harris viste seg i fargerike antrekk, i henholdsvis blått og lilla, på en dag som blir skrevet inn i historiebøkene.

Begge hadde valgt antrekk designet av amerikanske designere.

Jill Biden har valgt en blå ullkåpe med fløyelskanter og en matchende kjole, av New York-baserte Alexandra O'Neills merke Markarian, ifølge CNN.

BLÅ FRA TOPP TIL TÅ: Jill Biden valgte et matchende antrekk i blått av en amerikansk designer fra New York. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB
BLÅ FRA TOPP TIL TÅ: Jill Biden valgte et matchende antrekk i blått av en amerikansk designer fra New York. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge In Style er Jill Bidens kjole pyntet for hånd med Swarovski-perler og krystaller, og blåfargen skal ifølge designeren signalisere tillit, selvsikkerhet og stabilitet. Biden komplimenterte antrekket med et munnbind av silke i en matchende blå nyanse.

Alexandra O'Neill startet det luksuriøse motemerket i 2017, og helt fra starten av har det vært populært blant kjendiser, inkludert Constance Wu, Kate Hudson og Kerry Washington.

IMPONERER: Barack Obama skulle bare hjelpe Joe Biden i valgkampen, når går denne videoen viralt av den tidligere presidenten. Foto: @barackobama/Instagram. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Feirer svarte designere

Kamala Harris skaper historie som den første kvinnelige og første afrikansk- og sørasiatiske visepresidenten i USA. Hun har valgt et antrekk fra de to svarte amerikanske designere Christopher John Rogers og Sergio Hudson.

Dette beskriver E Online som en ubestridelig feiring av svarte designere på en så stor og viktig dag.

LILLA: Kamala Harris besluttet å gå for et lilla antrekk i anledning insettelsen. Her med ektemannen Doug Emhoff. Foto: Rob Carr / AFP / NTB
LILLA: Kamala Harris besluttet å gå for et lilla antrekk i anledning insettelsen. Her med ektemannen Doug Emhoff. Foto: Rob Carr / AFP / NTB Vis mer

Den framtidige visepresidenten har på seg en lyslilla frakk med en matchende kjole i samme farge. Den ene av de to designerne, Chrstopher John Rogers har tidligere uttalt til Vanity Fair at det ofte er svarte kvinner som bruker designet hans.

- Svarte kvinner forstår hvorfor jeg ikke viker unna fargen, sa han.

I sosiale medier har Harris og Bidens støtte til de amerikanske designere allerede blitt møtt med mye ros, og utallige applauderer klesvalget deres og for å sørge for at amerikanske designere blir anerkjent, ifølge The Independent.

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

- Fantastisk

Nå som Harris og Bidens antrekk raskt blir synonyme med en dag som vil leve evig i amerikansk historie, står designerne bak antrekkene også overfor et livsendrende øyeblikk.

I en pressemelding fra designermerket Markarian kommer det fram at Alexandra O'Neill er utrolig ydmyk over å få være en liten del av et så historisk øyeblikk, ifølge E Online.

Moteekspert i KK, Malin Gaden, har også latt seg fascinere av antrekkene under innsettelsen.

- Hele Biden-slekta kom inn som en motehær under innsettelsen. Flere av Biden-barna gikk i helhvitt, helrosa og helbeige. Det er tydelig at de har tenkt over dagens antrekk og jeg elsker det. Men vi må også snakke litt om Michelle Obama, hun ser alltid like smashing ut og i dag var intet unntak, sa hun til Se og Hør onsdag kveld.

MATCHENDE: Barack og Michelle Obama dukket opp under insettelsen. Foto: Rob Carr / AFP / NTB
MATCHENDE: Barack og Michelle Obama dukket opp under insettelsen. Foto: Rob Carr / AFP / NTB Vis mer

Videre retter Gaden fokuset mot Jill Biden, og forklarer at det kanskje ikke er så rart at hun gikk for nyanser av blått under innsettelsen, da dette er Demokratenes farge. Hun trekker også fram at både Biden og Harris valgte å gå for amerikanske designere.

- Jeg synes det er fantastisk at damene velger å gå for designere som ikke er så kjent. For en fantastisk plattform å vise kreasjonene deres fram på, fortsetter hun.

Gaden trekker også fram at Hillary Clinton (73) har valgt å gå for et lilla antrekk, i likhet med Harris.

SAMME FARGE: Hillary Clinton hadde valgt ut samme farge som Kamala Harris når det kommer til antrekket sitt. Foto: Jonathan Ernst / NTB
SAMME FARGE: Hillary Clinton hadde valgt ut samme farge som Kamala Harris når det kommer til antrekket sitt. Foto: Jonathan Ernst / NTB Vis mer

- Mange tror at grunnen til at flere av damene har valgt denne fargen er for å forene de to politiske partiene. For hva får man når man blander Demokratenes blå med Republikanernes rødfarge? Jo, lilla, påpeker hun.

- Det er fullt mulig at Harris og Clinton ønsker å sende et lite signal gjennom antrekkene sine, om at det nå er på tide å få slutt på splittelsen i landet, fortsetter hun.

OPPSIKT: Kjolen Melania Trump brukte da hun stemte under presidentvalget vekker oppsikt. Vis mer

Ikke første gang

Redaktør i Melk & Honning, Ida Elise Eide Einarsdóttir, forklarer overfor Se og Hør at det ikke er første gang verken Kamala Harris eller Jill Biden har valgt amerikanske designere. Dette er noe hun tror vi vil se mye av framover.

- Harris valgte design fra unge, svarte amerikanske designere under innsettelsen. Det står i stil til innsettelsens tema «America United», forteller hun, og legger til:

- Fargene er selvsagt ikke uten betydning. Den lilla fargen som både Harris, men også Hillary Clinton valgte er jo en miks av blå og rød - symboliserer nettopp temaet med rødt for Det republikanske partiet og blått for Det demokratiske partiet.

UVENTET: Michelle Obama kastet glans over Grammy-utedelingen i natt. Klipp: Thea Hope Vis mer

Videre forklarer Einarsdóttir at såkalte vippestater refereres gjerne også til som «purple states».

- Slik blir fargen et slags samlende symbol. Det samme gjør president Joe Bidens og førstedame Jill Bidens marineblått som skal symbolisere blant annet tillit og stabilitet, legger hun til.

LES OGSÅ: - Det var hardt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer