Kobe Bryant:

- Derfor var ikke kona med

Mens basketstjernen, hans datter og syv andre styrtet i døden, var kona et helt annet sted.

ENKE: Søndag døde Kobe Bryant og åtte andre da et helikopter havarerte i Los Angeles. Hans kone, Vanessa Bryant, var derimot ikke passasjer da den fatale ulykken inntraff. Her er de to på Vanity Fairs Oscar-fest i 2019, da Vanessa gikk gravid med deres fjerde datter. Foto: NTB scanpix
ENKE: Søndag døde Kobe Bryant og åtte andre da et helikopter havarerte i Los Angeles. Hans kone, Vanessa Bryant, var derimot ikke passasjer da den fatale ulykken inntraff. Her er de to på Vanity Fairs Oscar-fest i 2019, da Vanessa gikk gravid med deres fjerde datter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag kveld norsk tid kom sjokkmeldingen som snudde en samlet idrettsverden på hodet. Helikopteret til den amerikanske basketlegenden Kobe Bryant (41) hadde havarert ved forstaden Calabasas i Los Angeles.

Kort tid etter ble det kjent at alle de ni som befant seg om bord, deriblant Lakers-spilleren og hans 13 år gamle datter Gianna, hadde omkommet. Siden ulykken har det stadig dukket opp nye detaljer, men fortsatt stilles det spørsmål ved hvordan dette kunne skje.

Piloten var erfaren, og hadde flydd strekningen utallige ganger. Det pekes på at det teppetykke tåkelaget over Los Angeles kan ha vært årsaken til ulykken. Uavhengig av hvorfor; hjemme sitter det familier som aldri får se sine kjære igjen.

Kobe Bryant var en dreven helikopterbruker. Han skal ha tatt det stort sett over alt, og var i denne anledning på vei til hans Mamba Sports Academy - der 13-årige Gianna skulle spille sporten som gjorde faren hennes berømt.

KRASJET: Brannmenn fra LA County på krasjstedet hvor Kobe Bryants helikopter gikk ned. Foto: REUTERS/ Gene Blevins/ NTB scanpix
KRASJET: Brannmenn fra LA County på krasjstedet hvor Kobe Bryants helikopter gikk ned. Foto: REUTERS/ Gene Blevins/ NTB scanpix Vis mer

Familieregel

Flere har imidlertid stilt spørsmål ved hvorfor ikke stjernens kone og hans tre andre døtre fløy med ham. De var en sammensveiset familie, og Bryant har ved flere anledninger uttrykt at han vil bruke så mye tid på familien som mulig.

People mener å ha svaret. De har snakket med en kilde som skal være tett på familien, som forteller at ekteparet faktisk aldri fløy sammen.

SEPARAT: Ekteparet fløy aldri sammen, hevder Peoples kilde. Det blir derimot ikke oppgitt noen grunn til dette. Foto: NTB scanpix
SEPARAT: Ekteparet fløy aldri sammen, hevder Peoples kilde. Det blir derimot ikke oppgitt noen grunn til dette. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Han og Vanessa hadde en avtale om at de aldri skulle fly sammen i et helikopter, hevder kilden, uten å tilføye ytterligere informasjon.

Det vites derfor ikke om denne avtalen eksisterte på grunn av en situasjon akkurat som denne - hvor en forelder har gått bort og en annen har overlevd.

BASKETFANS: Kobe Bryant og datteren Gianna var ofte å se langs sidelinjen - og på banen - under basketballkamper. Foto: Stephen R. Sylvanie USA TODAY Sports/ NTB scanpix
BASKETFANS: Kobe Bryant og datteren Gianna var ofte å se langs sidelinjen - og på banen - under basketballkamper. Foto: Stephen R. Sylvanie USA TODAY Sports/ NTB scanpix Vis mer

I flere velstående familier og i enkelte kongehus er det kutyme at flere familiemedlemmer aldri flyr sammen. Det for å sikre at både arv og arvefølgen ikke ender ved en eventuell ulykke.

Løste tidsklemma

Vanessa og Kobe møtte hverandre for første gang i 1999. Siden var de et par, og i løpet av ekteskapet fikk de hele fire døtre. Paret var nettopp blitt foreldre for fjerde gang, da parets yngste datter ble født forrige sommer.

FIRE DØTRE: Gjennom ekteskapet fikk Vanessa og Kobe hele fire jenter. Søndag døde Kobe og datteren Gianna i den fatale helikopterulykken. Her er Vanessa, Kobe og datteren Natalia fotografert for noen år siden. Foto: NTB scanpix
FIRE DØTRE: Gjennom ekteskapet fikk Vanessa og Kobe hele fire jenter. Søndag døde Kobe og datteren Gianna i den fatale helikopterulykken. Her er Vanessa, Kobe og datteren Natalia fotografert for noen år siden. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samme kilde forteller for øvrig til People at Bryant bare fløy med piloten Ara Zobayan, som er en kjent helikopterpilot i distriktet. Kylie Jenner (22) fortalte mandag kveld at hun har flydd med samme pilot og helikopter ved en rekke anledninger. Zobayan var blant de ni som døde i den tragiske ulykken.

Bryant har tidligere uttalt at han var såpass ofte i lufta fordi han ønsket å tilbringe så mye tid med jentene sine som mulig.

- Jeg kunne sitte fast i trafikken og ende opp med å gå glipp av en forestilling på skolen. Jeg måtte finne en måte der jeg fortsatt kunne trene og fokusere på idretten uten at det skulle gå utover tid med familien. Det var derfor jeg begynte å sjekke ut helikoptre. Man kan komme frem og tilbake på 15 minutter, har han uttalt til Alex Rodriguez, ifølge magasinet.

- Ikke noe svar

Etterforskere jobber nå på spreng for å finne årsaken til den tragiske ulykken søndag. Det var som nevnt tykk tåke over Los Angeles i morgentimene søndag, og senere har det kommet fram at piloten ble advart før styrten.

Piloten skal ha kontaktet flygekontrolltjenesten for å få assistanse. Helikopteret lå på rundt 1400 fots høyde (425 meter) da beskjeden kom.

«You're too low», eller «Du flyr for lavt», lød advarselen til piloten, minutter før helikopteret forsvant fra radaren. Beskjeden var at helikopteret fløy for lavt til å kunne benytte seg av en såkalt «flight following». Det er en tjeneste hvor flyoperatørene følger helikopteret underveis og assisterer piloten i flygingen.

Fire minutter senere, i den siste radiomeldingen fra helikopteret, skal piloten ha forklart at han steg raskt for å unngå et skylag.

- Da (flygekontrolltjenesten) spurte piloten hva han planla å gjøre, kom det ikke noe svar, sier National Transportation Safety Board-medlem Jennifer Homendy, ifølge New York Post.

Data indikerer at helikopteret steg til 700 meter, for så å synke etter en vending mot venstre. Så forsvant det fra radaren. Bryants private helikopter av typen Sikorsky S-76, lettet fra John Wayne-flyplassen sør for Los Angeles klokka 09.06 lokal tid, hvor været var fint. Den siste kontakten med helikopteret var 09.45 lokal tid, like ved der helikopteret krasjet.

Helikopteret var ikke utstyrt med en såkalt «sort boks», eller en ferdsskriver, et apparat som kan være montert i luftfartøy og kjøretøy for automatisk og kontinuerlig registrering av data om fartøyet og turen.

LES OGSÅ: Bryter endelig tausheten om bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer