Dronning Elizabeth IIs begravelse:

Derfor var han invitert

For mange nordmenn er han utelukkende kjent som TV-våghals, men Bear Grylls har også fått kongelige utmerkelser for sitt veldedige arbeid.

INVITERT: Bear Grylls var en av om lag 2000 personer som var invitert til dronning Elizabeth IIs begravelse mandag ettermiddag. Her utenfor Westminster Abbey, hvor seremonien ble holdt. Foto: Shutterstock / NTB
INVITERT: Bear Grylls var en av om lag 2000 personer som var invitert til dronning Elizabeth IIs begravelse mandag ettermiddag. Her utenfor Westminster Abbey, hvor seremonien ble holdt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO / LONDON (Se og Hør): Da Bear Grylls dukket opp, tilsynelatende fra intet, på TV-skjermer over hele verden i 2006, ble han raskt kjent for sine spektakulære overlevelsesprogrammer.

Eventyreren drakk alt som kunne drikkes, spiste alt som kunne spises og gjorde alt som kunne gjøres for å komme seg helskinnet hjem fra brutale møter med naturen.

Mandag formiddag dukket 48 år gamle Grylls opp igjen, tilsynelatende fra intet, foran Westminster Abbey der han, sammen med rundt 2000 andre, deltok i dronning Elizabeth IIs begravelse.

Mange har siden spurt seg: Hvorfor det?

- LENTE SEG: Kroppsspråkekspert Grete Holtan om hvordan kong Harald framsto i dronning Elizabeths begravelse. Programleder: Maja Walberg Klev Vis mer

Spesialsoldat og eventyrer

I tillegg til å være TV-stjerne og forfatter, er Grylls også tidligere spesialsoldat. Han tjenestegjorde i tre år for en reserveavdeling i SAS, de britiske spesialstyrkene, men måtte dimittere da han brakk ryggen under et mislykket fallskjermhopp i 1997.

Bare ett år etter den alvorlige fallskjermulykken, besteg han Mount Everest i en alder av 23 år.

Men det er verken hans tjeneste i det britiske forsvaret, hans bragder som eventyrer eller CV-en fra TV-en som resulterte i en invitasjon til dronning Elizabeth IIs begravelse.

SAMLET: Flere mennesker har samlet seg i Hyde Park i London for å vise sin respekt for avdøde dronning Elizabeth. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Video: Thea Hope Vis mer

Innlemmet i britisk orden

I 2009 ble Grylls, da kjent for mange, utnevnt til «Chief Scout» for Speiderforeningen i Storbritannia, ifølge Yorkshire Live.

Siden da har Grylls bidratt til å lede speiderbevegelsen i Storbritannia. Siden da har Grylls og speiderne viet mye tid og krefter til å nå særlig underprivilegerte barn og unge.

Det resulterte i medlemsvekst for organisasjonen og en kongelig utmerkelse for Grylls.

I 2019 ble den britiske eventyreren og programlederen utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen for sitt arbeid for barn og unge. Han fikk utnevnelsen av dronningen personlig, og møtte henne flere ganger.

FARVEL: Fredag stod den tidligere fotballspilleren David Beckham 12 timer i kø for å ta farvel med Dronning Elizabeth II Vis mer

Hyllet dronningen

I en uttalelse etter dronningens bortgang, hyllet Grylls Storbritannias avdøde monark og hennes støtte til den nasjonale og internasjonale speiderbevegelsen.

«Gjennom 70 år sto hennes majestet dronningen ved vår side og oppmuntret våre frivillige og inspirerte våre unge til å tilegne seg nye ferdigheter, hjelpe andre og til å skinne. Hennes pliktfølelse var et strålende eksempel til hver eneste speider», skrev Grylls.

«'Speiding er en global kraft for det gode', sa hun til oss en gang. På vegne av hver eneste speider takker vi hennes majestet dronningen for sin tjeneste. Vi vil aldri glemme henne», la han til, ifølge Yorkshire Live.

LONDON: Det er nasjonal sørgeperiode i England etter dronning Elizabeths død, 18. september 2022. Video/reporter: Thea Hope / Emma Cecilia Eriksson Vis mer

LES OGSÅ: Aldri skjedd før

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer