«Kompani Lauritzen»:

Derfor var de aldri i førstegangstjeneste

I Dag Otto Lauritzens nye serie får en gjeng kjendiser prøve seg i militæret. De fleste av guttene har imidlertid ingen erfaring fra Forsvaret, tross verneplikt.

LITE MILITÆRERFARING: Blant de syv guttene som deltar i «Kompani Lauritzen» har bare én av dem avtjent førstegangstjeneste. Foto: Lars Fjellbakk/TV 2
LITE MILITÆRERFARING: Blant de syv guttene som deltar i «Kompani Lauritzen» har bare én av dem avtjent førstegangstjeneste. Foto: Lars Fjellbakk/TV 2 Vis mer
Publisert

For tusenvis av nordmenn går lørdagene nå med til å se en rekke kjendiser slite seg gjennom militære øvelser på tv-skjermen.

TV 2-programmet «Kompani Lauritzen» har blitt en seersuksess, kanskje blant annet fordi gjengen har lite til ingen erfaring fra militæret fra før.

Blant de syv av guttene som deltar i serien har bare én av dem avtjent førstegangstjeneste. Og det er kanskje ikke han du hadde sett for deg.

Splittet haka og brakk beinet

Sanger Emil Solli-Tangen (29) røk ut av programmet forrige lørdag. Selv mener han at han var den eneste som virkelig hadde lyst til å være der.

Han hadde også lyst til å være i førstegangstjeneste som 18-åring, men en ulykke seks måneder før sesjon, satte en stopper for det.

UTSATT FOR ULYKKE: Emil Solli-Tangen hadde lyst til å være i førstegangstjenesten som 18-åring, men ble hindret etter at han ble utsatt for en ulykke. Foto: Matti Bernitz/ TV 2
UTSATT FOR ULYKKE: Emil Solli-Tangen hadde lyst til å være i førstegangstjenesten som 18-åring, men ble hindret etter at han ble utsatt for en ulykke. Foto: Matti Bernitz/ TV 2 Vis mer

- Jeg satt på rattet på en sykkel med to andre kompiser. Vi var på vei hjem fra fest, vi var 18 år og tenkte ikke så langt. Jeg klarte å få benet inn i eikene, og da var det bråstopp. Jeg landet med haken i fortauskanten og splittet halve trynet, forteller 30-åringen.

Rundt 20 sting på haken og gips rundt et brukket ben i ni uker, førte til en veldig kjedelig sommer for 18-åringen. På sesjon ble han likevel erklært tjenestedyktig, og fikk beskjed om at han ville bli innkalt seks måneder senere.

Det skjedde imidlertid aldri.

SKREKKSKADE: Slik så Emil Solli-Tangen ut etter møtet med fortauskanten som 18-åring. Foto: Privat
SKREKKSKADE: Slik så Emil Solli-Tangen ut etter møtet med fortauskanten som 18-åring. Foto: Privat Vis mer

- Forsvaret hadde begrenset ressurser den gangen, og skulle ikke ha så mange inn. Jeg søkte på flere forskjellige ting, men det var ikke behov. Jeg har alltid angret på at jeg ikke fikk førstegangstjenesten, derfor var det en velsignelse å være med i «Kompani Lauritzen», sier han.

Han søkte også om opptak i fallskjermjegerskolen samme år som serien ble spilt inn, men var akkurat over Forsvarets alderskrav.

FORBANNA: Øyvind «Vinni» Sauvik er fast bestemt på å reise hjem før en lagkonkurranse i «Kompani Lauritzen». Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Ikke tjenestedyktige

Tidligere fotballspiller Raymond Kvisvik (45) unnslapp også førstegangstjenesten, noe han syntes var helt greit, ettersom det var starten på fotballkarrieren hans.

- På sesjon skulle vi fylle ut et skjema. Jeg sa til han som var der at jeg hadde atopisk eksem, så han ba meg skrive fire på hud, forteller Kvisvik, og fortsetter:

- Akkurat det husker jeg veldig godt. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke var klar for kamp, men ble vel vernepliktsreserve i tilfelle dem trengte meg i krig.

Telefonen kom imidlertid ikke før et par tiår senere, da fra TV 2.

VAR IKKE KLAR FOR KAMP: Raymond Kvisvik forteller at han synes det var helt greit at han slapp unna førstegangstjenesten. Foto: Matti Bernitz/ TV 2
VAR IKKE KLAR FOR KAMP: Raymond Kvisvik forteller at han synes det var helt greit at han slapp unna førstegangstjenesten. Foto: Matti Bernitz/ TV 2 Vis mer

- Jeg hadde sikkert trengt å bli strammet opp litt da jeg var 18 år. Men jeg har fått strammet meg opp litt nå, sier han muntert.

Heller ikke programleder og DJ Abiel Tesfai (31) tjenestegjorde i Forsvaret. På grunn av en øyeskade ble han erklært «ikke tjenestedyktig».

ØYESKADE: Abiel Tesfai forteller til Se og Hør at han dro på sesjon i håp om å komme med, men at han feilet på synstesten. Foto: Matti Bernitz/ TV 2
ØYESKADE: Abiel Tesfai forteller til Se og Hør at han dro på sesjon i håp om å komme med, men at han feilet på synstesten. Foto: Matti Bernitz/ TV 2 Vis mer

- Jeg visste egentlig at jeg ikke kom til å komme inn i militæret, men jeg dro på sesjon i håp om å lure meg med. Men jeg feilet på synstesten, så da ble jeg sendt hjem, sier han.

Han er imidlertid glad for at han fikk en ny sjanse - til tross for at han røk som en av de tre første.

TAR I FOR HARDT: Vita Mashadi går i bakken under et av oppdragene i «Kompani Lauritzen». Video: Steffen Pettersen / TV 2 / Reporter: Martine Johansen Vis mer

- Satt meg på bakbena

Lasse Jensen (38), best kjent under artistnavnet Lazz, er også en av dem som slapp unna førstegangstjenesten for 16 år siden. Dette fordi han ble pappa på tidspunktet.

- Jeg syntes det var noe dritt å bli innkalt til det akkurat da, så jeg skrev et brev om å få lov til å tjenestegjøre nærmere Fredrikstad. Men jeg fikk et brev tilbake om at jeg egentlig skulle enda lengre vekk, forteller han til Se og Hør.

Dette fant han seg imidlertid ikke i.

BLE PAPPA: Lasse Jensen forteller at han nettopp hadde blitt pappa da han ble tilkalt til førstegangstjenesten. Foto: Lars Fjellbakk/TV 2
BLE PAPPA: Lasse Jensen forteller at han nettopp hadde blitt pappa da han ble tilkalt til førstegangstjenesten. Foto: Lars Fjellbakk/TV 2 Vis mer

- Jeg satt meg på bakbena, og sa at da tar jeg siviltjeneste i stedet. Så det tok jeg på Veum sykehus i Fredrikstad, et psykiatrisk sykehus, fortsetter han, og legger til at han tjenestegjorde som gartner.

På spørsmål om han angrer på at han ikke var med i førstegangstjenesten, er han klar i sin sak.

- Absolutt ikke. Helt klart ikke, svarer han.

Artisten tror likevel at han hadde gjort det bra på den tiden han ble innkalt.

- Da var jeg ganske bra trent, men det er jeg ikke nå, sier han lattermildt.

Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård er programledere for det nye TV 2-programmet «Kompani Lauritzen». Når de gjester «Senkveld» fredag, avslører Obersten at ikke alt gikk helt som det skulle. Vis mer

Eneste med erfaring

Bare Håvard Lilleheie (47) av mennene i programmet avtjente førstegangstjenesten som ung.

- Det er et liv siden. Jeg var i veldig mye bedre form den gangen, forteller komikeren.

Den gangen, i 1992, var han raskest på 3000-meteren - i 2020 leverer han midt på treet blant de andre deltakerne.

Han mener imidlertid at viljen blant «Kompani Lauritzen»-deltakerne er sterkere enn da han tjenestegjorde, noe han tror skyldes at deltakerne frivillig deltar. Han minnes tilbake til noen fine øyeblikk som 18-åring, men forteller at han aller helst ville bli ferdig.

VILLE BLI FERDIG: Håvard Lilleheie er den eneste av de mannlige deltakerne som har vært i førstegangstjenesten. Foto: Matti Bernitz/ TV 2
VILLE BLI FERDIG: Håvard Lilleheie er den eneste av de mannlige deltakerne som har vært i førstegangstjenesten. Foto: Matti Bernitz/ TV 2 Vis mer

- Jeg kjente meg veldig igjen i det å holde styr på tingene mine. Jeg møtte min egen tilkortkommenhet når det gjelder å ha logistikk på eget utstyr. Jeg føler at jeg møter meg selv litt i døren, sier han lattermildt.

Se og Hør har vært i kontakt med Øyvind «Vinni» Sauviks manager som opplyser at han ikke er tilgjengelig for kommentar. Henrik Thodesen har på sin side ikke besvart Se og Hørs gjentatte henvendelser.

LES OGSÅ: Brøt sammen - kastet ut kamerateamet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer