Jan Thomas i «71 grader nord»

Derfor trakk han seg

Jan Thomas skulle hit, men ikke lenger.

TRAKK SEG: Kjendisstylist Jan Thomas valgte å trekke seg fra årets utgave av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TRAKK SEG: Kjendisstylist Jan Thomas valgte å trekke seg fra årets utgave av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Det har for alvor begynt å spisse seg til i årets sesong av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis». Tidligere fotballproff John Arne Riise (37) trakk seg forrige uke, og uka før der måtte P3-profil Abiel Tesfai (30) reise tilbake til Oslo.

Søndag kveld var det duket for en ny og intens turstrekning for de resterende deltakerne. Etappen blir beskrevet som den tøffeste så langt i sesongen, men kjendisstylist Jan Thomas måtte stå over på grunn av helsa.

STO OVER: Stylisten ønsket ikke å ta del i etappen, og ble derfor sendt rett videre til utslagskonkurransen. Foto: Discovery
STO OVER: Stylisten ønsket ikke å ta del i etappen, og ble derfor sendt rett videre til utslagskonkurransen. Foto: Discovery Vis mer

51-åringen var syk, men kunne dratt på turen. Han sto derimot over, som resulterte i at han havnet i utslagskonkurransen.

Like før han skulle i duell med Silje Torp (43), som tapte en konkurranse mot de andre deltakerne og derfor måtte møte i duell, trakk stylisten seg fra programmet.

Gikk for rettferdighet

De andre deltakerne sto måpende igjen da 51-åringen kunngjorde at han ikke ønsket å være med videre i konkurransen.

- I det øyeblikket og i den bobla jeg var i da, var det det eneste fornuftige å gjøre. I retrospekt har jeg jo tenkt at jeg kanskje kunne gitt litt mer faen, men det er lett å være etterpåklok, sier han til Se og Hør.

KUTT: Silje Torp pådro seg et kutt i panna under konkurransen, og tapte. Hun skulle egentlig møte stylisten i en avgjørende konkurranse, men slik ble det ikke. Foto: NTB scanpix
KUTT: Silje Torp pådro seg et kutt i panna under konkurransen, og tapte. Hun skulle egentlig møte stylisten i en avgjørende konkurranse, men slik ble det ikke. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han forteller at det først og fremst var helsen som gjorde at han måtte kaste inn håndkleet. Han brygget på en lungebetennelse, hadde 40 i feber og tygget smertestillende de siste dagene før exiten.

Han mente dessuten at det fort kunne blitt urettferdig overfor deltakeren han måtte møte i konkurransen - i dette tilfellet skuespiller Silje Torp.

- Misforstå meg rett, altså. Jeg tviler ikke på at Silje kunne ha slått meg, men jeg synes forholdene konkurransen bygget på var urettferdige. De hadde akkurat gjennomført den tøffeste etappen så langt, mens jeg hadde slappet av. I tillegg hadde Silje fått seg et kutt i panna, forteller han.

AVSLØRING: Etter å ha tenkt seg godt om, bestemte stylisten seg for at det var på tide å dra hjem. Foto: Discovery
AVSLØRING: Etter å ha tenkt seg godt om, bestemte stylisten seg for at det var på tide å dra hjem. Foto: Discovery Vis mer

- Jeg gjorde meg opp noen tanker, og synes til slutt det var rettferdig overfor de andre at jeg dro min vei. Jeg trosset så mange barrierer og har fått lov til å være med på en opplevelse som har gitt meg minner for livet. Det var min 50-årsgave til meg selv.

Turen beskriver han som et eventyr, og han utelukker ikke at han kanskje vil se noen av stedene på nytt. Under deltakelsen møtte han også mange han nå er blitt god venn med.

- Jeg har vært med på en rekke tv-produksjoner, og man sier jo at man skal holde kontakten, men det blir aldri sånn. «71 grader nord» er derimot helt unikt. Vi har en WhatsApp-samtale med alle sammen, og jeg snakker med flere av de andre hver dag. Dette kommer til å vare livet ut, sier han åpent.

AVSLØRING: Etter å ha tenkt seg godt om, bestemte stylisten seg for at det var på tide å dra hjem. Foto: Discovery
AVSLØRING: Etter å ha tenkt seg godt om, bestemte stylisten seg for at det var på tide å dra hjem. Foto: Discovery Vis mer

Møter fordommer

For mange var det kanskje sjokkerende at Jan Thomas ble castet til «71 grader nord». Han har, siden han entret rampelyset for godt over 20 år siden, ofte blitt framstilt som en som bare bryr seg om kosmetikk, skjønnhet og klær.

Valget om å være med kom derimot ikke som noe sjokk på hans nærmeste.

PROSJEKT: Jan Thomas og reporter Casper Lehland fikk på seg knebeskyttere, som skulle gjøre det vanskeligere å bevege leddene, vekter på kroppene, klumpete sko, briller og ørepropper for å føle hvordan det er å være gammel. Vis mer Vis mer

- Jobben min definerer ikke meg som menneske. Jeg brydde meg ikke om at jeg ikke fikk dusje, fikse meg og måtte sove i en svett sovepose. Det ble beroligende etter hvert faktisk. Teltet ble et sted der jeg slappet av, forklarer han.

I et intervju med VG tidligere denne måneden gikk han hardt ut mot produksjonen, og mente han ble møtt med fordommer på grunn av legningen og virket hans. De har siden beklaget.

Han er likevel glad for at han denne gangen takket ja til å være med, tross trøbbelet.

SJOKKERTE: De andre deltakerne trodde nesten ikke sine egne øyne og ører da stylisten hadde sagt sitt. Foto: Discovery
SJOKKERTE: De andre deltakerne trodde nesten ikke sine egne øyne og ører da stylisten hadde sagt sitt. Foto: Discovery Vis mer

- Jeg har blitt spurt om å være med sju ganger før, men det var nå det passet. Jeg tror ikke folk skjønner at jeg faktisk jobber, og at det ikke er så enkelt å ta seg fem uker sammenhengende fri. Jeg har produkter i sju land, reiser mye rundt og har to salonger, sier han.

Stylisten har vært med i utallige tv-programmer og serier, men han tror akkurat denne deltakelsen har fått folk til å sperre øynene opp for den virkelige ham - uten all staffasjen.

- Lite visste jeg at lineær-tv fortsatt hadde en stor posisjon. Jeg blir tatt tak i av folk hvor enn jeg går, og det er en fornøyelse å for en gangs skyld ikke høre om terningkast og kroppen min, sier han og fortsetter:

- Dette har vært en kjempepositiv opplevelse. Jeg har fått mange tilbud nå i etterkant, trolig fordi jeg fikk vise meg i en setting der folk trodde jeg ikke skulle overleve, sier han og legger til at en sportsbutikk nå blant andre har tatt inn produktene hans.

Mange sesonger

Dette er niende sesong av kjendisutgaven til det kjente programmet. Det gikk for første gang på lufta i 2010, da fotballspiller Harald Martin Brattbakk gikk av med seieren.

I samme sesong var også Cato Zahl Pedersen og Tommy Steine med.

Året etter vant Pål Anders Ullevålseter sesongen, mens barne-tv-helt Asgeir Borgemoen havnet på en andreplass. I samme sesong var Vendela Kirsebom og Lene Alexandra med.

Da det i 2012 var duket for nok en sesong, kunne Didrik Solli-Tangen kalle seg vinner, tett etterfulgt av trompetist Ole Edvard Antonsen og komiker Gustav Nilsen.

Året etter vant fotballspiller Christer Basma, mens Johan Remen Evensen og Iver Horrem havnet på andre- og tredjeplass, respektivt.

I 2014 kunne Olaf Tufte kalle seg seiersherre, og året etter stakk Bjørn Einar Romøren av med den gjeve seieren. Anders Jacobsen vant i 2016.

Da programmet gikk over skjermen i forrige sesong, var det Ole Martin Årst som stakk av med seieren. Han vant foran kickbokser Thea Næss, som havnet på en god andreplass.

Blant de andre som deltok var Aleksander Hetland, Adam Schjølberg, Henrik Thodesen, Svein Østvik, Sandra Lyng, Grace Bullen, Samantha Skogrand og Alexandra Joner.​

LES OGSÅ: Forlovelsesringen til 15 millioner forsvant sporløst

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer