Leon Bashir:

Derfor stormet han Amanda-scenen

- Jeg kunne jattet med, men jeg vil ikke jatte, sier filmskaperen.

SNAKKER UT: Leon Bashir stormet scenen under utdelingen av Folkets Amanda i Haugesund lørdag. Nå har han fortalt om bakgrunnen for stuntet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SNAKKER UT: Leon Bashir stormet scenen under utdelingen av Folkets Amanda i Haugesund lørdag. Nå har han fortalt om bakgrunnen for stuntet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Lørdag kveld skapte regissør og skuespiller Leon Bashir (39) overskifter, da han stormet scenen under Amanda-utdelingen i Haugesund.

Det var under utdelingen av Folkets Amanda, delt ut av de «Skjelvet»-aktuelle skuespillerne Jonas Hoff Oftebro (22) og Kathrine Thorborg Johansen (28), at Bashir plutselig bestemte seg for å løpe opp på scenen.

Ifølge Dagbladet skal Bashir ha grepet mikrofonen og holdt en tale der han, tydelig beruset, blant annet sa: «Jeg har lyst til å si fuck off til de fleste».

«Gjengangere»-filmskaperen rakk dessuten å vise fingeren fra scenen, før han ble ført ut av salen.

Scenestormingen ble klippet ut av tv-sendingen, og på vei ut fra prisutdelingen var Bashir ordknapp om opptrinnet. Overfor Dagbladet uttalte han likevel at kritikken var rettet mot den norske filmbransjen, men deretter ble det tyst fra Bashir.

- Ikke sjans i havet

Søndag stilte Leon Bashir, som selv var blant de Amanda-nominerte, imidlertid opp i et større intervju med Dagbladet.

Der kom han nærmere inn på hvorfor han valgte å storme scenen under Amanda-utdelingen nesten et døgn tidligere.

- Jeg har holdt kjeft hele livet. Jeg kunne jattet med, men jeg vil ikke jatte, sa Bashir til avisen søndag.

Regissøren og skuespilleren forklarer at han er kritisk til den norske filmbransjen, blant annet fordi han opplever at det generelt sett er et monopol i bransjen.

- Det er ikke sjans i havet for nyetablerte selskaper på noen som helst måte. Uansett om man går nye veier eller det kommer nye ordninger, det spiller ingen rolle, la Bashir til.

Vil ha mer mot i filmbransjen

39-åringens film «Gjengangere», som var nominert i to Amanda-kategorier, ble laget uten offentlig produksjonsstøtte. Ifølge Dagbladet fikk Bashir heller ikke etterhåndsstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI), ettersom filmen ikke nådde grensen på 35 000 solgte kinobilletter.

Nå etterlyser Bashir mer mot fra blant andre NFI, som altså deler ut mange millioner i støtte til norske filmprosjekter hvert år.

Lars Løge, avdelingsdirektør for utviklings- og produksjonsavdelingen i NFI, har uttalt seg om kritikken fra Bashir overfor Dagbladet.

Løge påpeker at kritikken ikke er fremmed for NFI, og at det til en viss grad er riktig at få filmprodusenter mottar store summer. Dette henger blant annet sammen med de ulike produsentenes dokumenterte evne til å gjennomføre filmprosjekter.

Avdelingsdirektøren tilføyer imidlertid at NFI også tildeler mindre produsenter midler, men at det da ofte er snakk om mindre summer.

KVELDENS STORE VINNER: «Hva vil folk si» vant fire priser under helgens Amanda-utdeling. Leon Bashir er kritisk, men sier at han digger regissør Iram Haq (midten). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KVELDENS STORE VINNER: «Hva vil folk si» vant fire priser under helgens Amanda-utdeling. Leon Bashir er kritisk, men sier at han digger regissør Iram Haq (midten). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Han understreker videre at NFI ikke ønsker å bidra til en mindre mangfoldig filmbransje, der det kun er et lite knippe produsenter som «alltid» mottar støtte:

- Er det noe vi vil unngå, er det at norsk spillefilm oppleves ensrettet. Det Leon Bashir sier, er ikke kritikk vi føyser vekk uten å bry oss. Vi har konkrete prosesser på gang i NFI for å se hvordan vi kan sørge for en tydelig bredde, sier han til avisen.

OM INNVANDRING: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Filmen har fått god kritikk under filmfestivalen i Toronto. Video: Mer Film. Vis mer

- Sett og hørt det før

Lørdag kveld var det Iram Haqs (42) film «Hva vil folk si» som ble den store vinneren under Amanda-utdelingen.

Selv om Leon Bashir understreker at han «digger» Haq og ikke ønsker å kritisere henne personlig, mener han at hyllesten av «Hva vil folk si» delvis skyldes en feighet i norsk filmbransje og i Amanda-juryen.

Dette fordi filmen tar opp en tematikk som allerede er velkjent, og som er blitt tematisert i flere norske filmer tidligere, ifølge Bashir.

- Vi er så flinke til å framheve det vi har sett og hørt tusen millioner ganger før, så lenge det ikke dreier seg om vår egen kultur. Så lenge det ikke er vår egen stue, er det helt greit. Da liker vi å kritisere og applaudere, sier han til Dagbladet.

Tonje Hardersen i Amandakomiteen uttaler at Amanda-juryen er uavhengig, og utpeker filmen de mener er best, noe komiteen deretter respekterer. Dagbladet har vært i kontakt med Iram Haq, som ikke ønsker å kommentere saken.

Flere vært kritiske

For øvrig er ikke Leon Bashir alene om å ha fyrt løs mot norsk filmbransje.

Tidligere har filmskaper Harald Zwart (53), som har gjort suksess både i inn- og utland, uttalt seg kritisk til norske spillefilmer:

- I norsk film er alle kule og flinke. Men ingen husker filmene etterpå. Vi sensurerer bort alt som er emosjonelt fordi det finnes en mening om at det er klissete.

- Det å lage film som beveger er «uncool». Men at noe er emosjonelt har ingenting med kvalitet å gjøre. I USA opplever jeg at det er motsatt, filmen er ikke verdt noe om den ikke får deg til å føle, sa han til Nasjonalbibliotekets filmmagasin i 2012, ifølge Dagbladet.

Den gang møtte Zwart motstand fra regissører som Erik Poppe, Joachim Trier og Nikolaj Frobenius.

Samme år uttalte dessuten skuespiller Bjørn Floberg (70) at han var kritisk til det han opplevde som «ungdomshysteriet» i norsk filmbransje.

- I norsk film er det et slags ungdomshysteri som gjør det vanskelig for folk på min alder å holde det gående. Få bak kamera har god nok kjennskap til eldre menneskers indre liv, sa han blant annet til Dagbladet den gang.

LES OGSÅ: Derfor har tv-profilen to kjærester