Prins Gabriels dåp:

Derfor sto ikke Maddes barn på gjestelista til dåpen

Glimret med sitt fravær i sin fetters dåp.

SKAL DØPES: Prins Gabriel ble døpt i Drottningholms slottskyrka i dag. Avbildet er prins Alexander, prinsesse Sofia, prins Carl Philip og dåpsbarnet. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se
SKAL DØPES: Prins Gabriel ble døpt i Drottningholms slottskyrka i dag. Avbildet er prins Alexander, prinsesse Sofia, prins Carl Philip og dåpsbarnet. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag var det duket for en stor kongelig begivenhet i Sverige, da prins Carl Philip (38) og prinsesse Sofias (32) yngste sønn, prins Gabriel (3 md.), skulle døpes.

Den høytidelige seremonien fant sted i Drottningholms slottskyrka, hvor selve gudstjenesten startet klokka 12.00.

Tidligere denne uka offentliggjorde det svenske kongehuset oversikten på prins Gabriels faddere. I kronologisk rekkefølge består lista av Carl Philips søster - prinsesse Madeleine, Sofias søster - Sara Hellqvist, Oscar Kylberg, Carolina Pihl, og Thomas de Toledo Sommerlath.

- Dagsformen som avgjør

Disse var naturligvis selvskrevne gjester under dagens feiring. Ifølge Expressen var gjestelista for øvrig bestående av familie, venner og medlemmer av kongefamilien.

Prinsesse Estelle (5), prins Oscar (1) og prins Alexander (1) var også til stede. Barna til prinsesse Madeleine (35) og hennes ektemann Christopher O'Neill (43) - Leonore (3) og Nicolas (2) - deltok imidlertid ikke i dåpen.

Informasjonssjef ved det svenske hoffet, Margareta Thorgren forklarte barnas fravær slik, i forkant av dåpen:

- Når det gjelder offisielle sammenhenger er det dagsformen som avgjør om barn er med eller ikke, sa hun til Expressen.

- Ikke stjele showet

Anders Johan Stavseng, kongeekspert i Se og Hør, mener det er vanskelig å peke ut den nøyaktige årsaken til barnas fravær i dag.

BARNA UTEBLIR: Prinsesse Madeleine og Christopher O'Neills barn, Leonore og Nicolas, glimrer med sitt fravær fredag, ifølge gjestelista. Foto: NTB Scanpix
BARNA UTEBLIR: Prinsesse Madeleine og Christopher O'Neills barn, Leonore og Nicolas, glimrer med sitt fravær fredag, ifølge gjestelista. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Prinsesse Madeleines to barn er ganske viltre av seg, og under en barnedåp i fjor hadde Madeleine et svare strev med å få barna med på det offisielle bildet. De to barna gjør stort sett som de vil, og skaper alltid mye styr rundt seg - på godt og vondt, sier han og fortsetter:

- Årsaken kan i dette tilfellet være alt fra sykdom til dagsformen, som Kungahusets kommunikasjonssjef oppgir som en generell grunn til at barna ikke møter ved offisielle anledninger. Men det kan like gjerne være at prinsesse Madeleine har bestemt seg for at de viltre barna ikke igjen skal «stjele showet» og sette dagens hovedperson, prins Gabriel, i skyggen.

Han påpeker videre at man gjerne unngår å sette barnas navn opp mot offisielle anledninger også i Norge.

- Her hjemme i Norge har kronprinsbarna glimret med sitt fravær i den kongelige kalenderen helt fram til arrangementets start. På den måten har barna alltid anledning til å melde avbud på kort varsel om de ikke har lyst, ikke vil eller noe har skjedd. Barn er barn, og alle småbarnsforeldre er smertelig klar over at ikke alle dager er like gode for barna.

Måtte gjøre endringer

Det var biskop Anders Wejryd som utførte dåpen på vegne av prinseparet.

Opprinnelig var det påtenkt at erkebiskop Antje Jackelén (62) - som tradisjonelt sett har hatt denne rollen - skulle døpe prins Gabriel. Hun hadde imidlertid ikke anledning, grunnet en utenlandsreise.

SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm lørdag. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Foruten en ny biskop, måtte Prins Carl Philip og prinsesse Sofia også gjøre ytterligere endringer i programmet. Ved tidligere dåper i kongefamilien har man som regel gått rundt Slottskyrkan og seinere inn til mottakelsen.

Slik ble det ikke i dag.

- Ved tidligere dåper har foreldre og dåpsbarnet, samt deres gjester, gått en ganske lang vei fra kirka til der hvor mottakelsen skal være. Denne gangen er det laget en ny, og betraktelig kortere rute - som jo begrenser muligheten for skuelystne til å se, fortalte Caroline Vagle, kongehusekspert og hoffreporter i Se og Hør, til Dagbladet forrige uke.

Tradisjonelt sett har kongelige dåper i moderne tid funnet sted på sommeren eller på høsten. Nå blir det imidlertid for kaldt å skulle gå den ordinære ruta.

- Det hele skyldes årstida, og er absolutt forståelig. Det kan være ganske surt og kaldt 1. desember, og spesielt for en liten baby. Heldigvis sendes hele dåpen på SVT, så rojale tilhengere får absolutt mulighet til oppleve prinsefamiliens store dag, forklarte hun videre.

- Blir hertug

KONGELIG BEGIVENHET: Prins Gabriel døpes på Drottningholms slottskyrka fredag. Her sammen med mor og far. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se
KONGELIG BEGIVENHET: Prins Gabriel døpes på Drottningholms slottskyrka fredag. Her sammen med mor og far. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer

Det var 31. august nyheten sprakk om at Sveriges kongefamilie hadde fått nok et tilskudd.

Tradisjonen tro ble navnenyheten, og hvilken tittel familiemedlemmet skulle få, offentliggjort av bestefar, kong Carl Gustaf (71), foran den svenske regjeringen på Det kongelige Slott i Stockholm.

- Hans navn skal være Gabriel Carl Walther, fortalte svenskekongen i september.

Den lille prinsen skal imidlertid kalles Gabriel, og blir hertug av Dalarna. Han blir også nummer seks i den svenske arverekken.

LES OGSÅ: Frederiks frieri gikk ikke helt som planlag

NYFØDT: Den svenske prinsen Carl Philip og prinsessen Sofia har fått sitt andre barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer