Kjøttfri jul:

Derfor spiser hun ikke kjøtt på julaften

Flere kjendiser tyr til utradisjonelle matvalg i julen.

KJØTTFRI JUL: Influenser Martine Lunde er blant kjendisene som går en kjøttfri julefeiring i møte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØTTFRI JUL: Influenser Martine Lunde er blant kjendisene som går en kjøttfri julefeiring i møte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julen står for tur, med alle tradisjonene det innebærer. Mandel i grøten, sprø svor eller baking av sju slag: det er få anledninger som har så sterke mattradisjoner som nettopp julehøytiden.

Feiringen består av feite ribbestykker og mye rødt kjøtt, og når julen omsider glir over i et nytt år, er det nok mange som med glede bytter ut pinnekjøtt og medisterkaker med brokkoli og laks.

Det er også mange som går for langt sunnere og mer utradisjonelle matvalg når det drar seg mot jul. Veganske og vegetariske alternativer er i vinden, og nøttesteik og veggismedister fyller opp stadig flere norske matbord i julen.

Det gjelder blant andre influenser og tidligere «Farmen kjendis»-deltaker Martine Lunde (24). Hun har faktisk ikke rørt kjøtt siden hun måtte bivåne slaktinga av en gris på «Farmen»-gården for noen år tilbake.

FRIERI: Det var flere som sperret opp øynene da de så Aleksander Sæterstøls siste video på Instagram, sammen med kjæresten Martine Lunde. Video: Rød Løper Vis mer

Vegetarmedister

Opplevelsen satt en så stor støkk i 24-åringen at hun glatt har byttet ut den klassiske julemiddagen med vegetariske alternativer.

- Jeg lager vegetarmedisterkaker. Jeg kjøper vegetarkjøttdeig og blander inn krydderne, og da smaker det veldig likt. Jeg sluttet jo å spise kjøtt etter «Farmen», på grunn av dyra, sier hun til Se og Hør.

NULL KJØTT: - Jeg sluttet å spise kjøtt etter «Farmen», sier Lunde til Se og Hør. Foto: Espen Solli / TV 2
NULL KJØTT: - Jeg sluttet å spise kjøtt etter «Farmen», sier Lunde til Se og Hør. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Lunde vil likevel ikke bry familien med den kjøttfrie maten, og står sjøl for matlaginga. Resten av familien spiser vanlig julemat.

Også artist Carina Dahl (35) dropper ribba. Faren hennes, rocketrommisen Morten Dahl (61) spiser nemlig ikke rødt kjøtt, noe som har gjort at det har stått mange ulike retter på bordet hjemme hos familien Dahl opp gjennom årene.

- Vi spiser som regel kalkun. Jeg er jo også litt fleksibel. Jeg har prøvd å lage nøttestek, og det gikk fint. I fjor var jeg på vegansk kokkekurs, så jeg skal prøve å dra fram de kunnskapene i år, sier 35-åringen til Se og Hør.

LATTER: Da Liv Malin og Brynjar drar på date i Dplay-programmet «Første Date», er det spesielt en ting Brynjar legger merke til. Video: Dplay Vis mer

Lite kjøtt hele året

Matblogger Emilie Nereng (25) er derimot blant dem som koser seg med kjøtt i julen uten dårlig samvittighet - selv om hun absolutt heier på kjøttfri jul.

- Jeg er blant dem som ikke spiser så mye kjøtt resten av året, og da har jeg ikke noe problem med å spise kjøtt på julaften. Jeg tenker at vi kan beholde den tradisjonen, og heller prøve å kutte ned forbruket resten av året, forklarer hun til Se og Hør.

25-åringen er svært opptatt av mat og kosthold, og gjør det stort med eget program på Matkanalen. Hun tror ikke at det er den ene dagen i året som har noe å si - men hva man spiser de resterende dagene i året.

- Men jeg heier veldig på kjøttfri jul, og synes det er kjempebra hvis folk ønsker å spise mer fisk eller generelt vegetarisk julemat, sier Nereng.

Tidligere glamourmodell og fitnessutøver Lene Alexandra Øien (39) støtter også kjøttfri jul, selv om hun gleder seg stort til ribbemiddag.

KRITISK: Emilie Nereng sier det hun mener om regjeringens forslag til å kutte avgiftene på lettbrus i sin Youtube-video. Foto: Emilie Nereng / Youtube. Vis mer

- Jeg synes det er positivt at stadig flere blir mer bevisst på en bærekraftig framtid og tar valg som er bra for miljøet og planeten vår. Selv spiser jeg litt mindre kjøtt og mer grønnsaker enn jeg gjorde før, sier hun.

- Helt forferdelig

Tv-profil og influenser Jorun Stiansen (36) mener at en helt kjøttfri jul er noe vi kan vente en stund på. Hun påpeker imidlertid at hun ikke har noen problemer med folk som spiser kjøtt, men heller måten dyrene blir behandlet på før de havner på tallerkenen.

- Å endre årelange vaner og tradisjoner tar tid. Men oppmerksomheten og selve bevisstgjøringen om hvordan vi behandler dyrene våre før vi velger å spise de, begynner sakte, men sikkert å komme tydeligere fram i dagens lys, og gi mening for mange, sier hun til Se og Hør.

TAR TID: Jorun Stiansen mener at det å endre årelange tradisjoner og vaner vil ta tid. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TAR TID: Jorun Stiansen mener at det å endre årelange tradisjoner og vaner vil ta tid. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Stiansen mener at vi ikke må lukke øynene for måten vi behandler dyr på.

- For måten vi behandler dyr på, også her i Norge, er helt forferdelig og vi trenger å se det og snakke om det for å klare å skape en endring. Jeg kan bare håpe at de som kjøper kjøttprodukter er bevisste på hvor det kommer fra og kvaliteten på kjøttet, mener 36-åringen.

- Er veldig glad i kjøtt

Det er nok lett for mange å snakke varmt om kjøttfri jul - samtidig som man selv velter innpå med ribbe, pinnekjøtt og lutefiskbacon. For selv om mange kanskje burde velge mer grønt i matveien, er julen for de fleste av oss fortsatt et etegilde uten like.

«Skal vi danse»-dommer Tore Petterson (41) gleder seg til moras hjemmelagde medisterkaker - som er «verdens beste».

- Det blir på ingen måte noe kjøttfri jul hjemme hos oss. Jeg er veldig glad i kjøtt. Det blir medisterkakene til mamma som er verdens beste, og ribbe. Men det er litt trist, for vi har en julefrokost som pleier å vare i ni timer, men det går jo ikke i år, sier han til Se og Hør.

JULEKLARE: - Det viktigste er at det blir en hyggelig middag med sine nærmeste, sier Aase. Her med forloveden Tuva Fellman. Foto: Espen Solli / TV 2
JULEKLARE: - Det viktigste er at det blir en hyggelig middag med sine nærmeste, sier Aase. Her med forloveden Tuva Fellman. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

Han får støtte av NRK-profil Ronny Brede Aase (34), som heier på at man skal få lov til å spise det man vil i julen.

- Jeg heier på at de som spiser kjøtt gjør det, og de som ikke spiser kjøtt, gjør det. Det viktigste av alt er at man samler familien og lager en hyggelig feiring etter et rart år. Jeg synes at folk skal få lov til å feire jul som de ønsker. Det ligger så mye identitet i tradisjonene vi har og hvordan vi feirer, sier 34-åringen til Se og Hør.

TABBE: Avtroppende førstedame i USA, Melania Trump, får kritikk etter et besøk på et barnesykehus i Washington, D.C. Foto: AP Vis mer

Det blir heller ikke noe vegetarjul hjemme hos realitydeltaker Mario Riera (22) og familien i Bergen i år.

- Om folk velger kjøttfri jul eller ikke, er opp til hver enkelt. For min del gleder jeg meg veldig til pinnekjøtt på julaften. Så det blir ikke noe kjøttfri jul hos oss, sier han.

LES OGSÅ: Disse er med i «Camp Kulinaris»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer