Prinsesse Diana:

Derfor sluttet prinsesse Diana å bruke hansker

Prinsessens dristige motevalg avslørt. 

VAR GIFT: Diana var gift med prins Charles fra 1981 til de skilte seg i 1996. Året etter døde Diana. Foto: NTB scanpix
VAR GIFT: Diana var gift med prins Charles fra 1981 til de skilte seg i 1996. Året etter døde Diana. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Prinsesse Diana av Wales var et stilikon over hele verden da hun levde.

VARME: Prinsesse Diana ville alltid vise medfølelse og varme til folket. Foto: NTB scanpix 
VARME: Prinsesse Diana ville alltid vise medfølelse og varme til folket. Foto: NTB scanpix  Vis mer

I disse dager stilles hennes motehistorie ut i hennes tidligere hjem, Kensington Palace.

Der skal hennes 25 mest ikoniske antrekk stilles ut til offentlig skue, samtidig som man avslører historien bak noen av de kjente draktene og kjolene.

En av de kanskje mest rørende historiene, handler om bruken av hansker, som er en velkjent praksis når det kommer til kongelige.

Det var nemlig mange som lurte på hvorfor hun ikke brukte hansker, mens andre prinsesser og hertuginner nærmest brukte plagget på daglig basis.

Det hele har imidlertid en svært god grunn:

- Når det kom til arbeidet hennes ville Diana vise medfølelse og varme. Det påvirket klesvalgene hennes også. Det var derfor hun ikke ville bruke hansker, sier ansvarlig for utstillingen, Eleri Lynn, til People og fortsetter:

UTSTILLING: I disse dager settes det opp en utstilling i Storbritannia som viser Dianas 25 mest ikoniske antrekk. Foto: NTB scanpix 
UTSTILLING: I disse dager settes det opp en utstilling i Storbritannia som viser Dianas 25 mest ikoniske antrekk. Foto: NTB scanpix  Vis mer

- Når hun besøkte sykehus brukte hun for eksempel bare lyse klær som strålte varme, og billige smykker slik at barna kunne leke med dem. Hun elsket å holde hender, håndhilse og ha direkte kontakt. Hun droppet også hatt av samme grunn.

Prinsessen er godt kjent for å blant annet ha tatt på aids-smittede pasienter, i en tid der man var usikre på hvordan viruset smittet fra person til person. Dette ble hun hyllet for.

Sjokksveis

Dette er ikke det eneste motevalget prinsessen fikk oppmerksomhet for, både før og etter sin død. Hun var også kjent for sin korte frisyre. I fjor høst fortalte Dianas tidligere frisør, Sam McKnight, om hvordan frisyren faktisk ble til.

PERLEANTREKK: Dette antrekket skapte flere reaksjoner ettersom det var fylt med over 20.000 perler. Foto: NTB scanpix
PERLEANTREKK: Dette antrekket skapte flere reaksjoner ettersom det var fylt med over 20.000 perler. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da prinsesse Diana skulle foreviges i britiske Vogue av den berømte fotografen Patrick Demarchelier i 1990, hanket han inn sine egne sminkører og frisører til det ærefulle oppdraget.

Den anerkjente hårstylisten fortalte at han stylet Dianas hår slik at det skulle se kort ut under tiaraen hun var iført til Vogue-fotoshooten. Og dét falt i smak hos prinsessen.

«Da hun var på vei ut, spurte Diana meg hva jeg ville gjøre hvis jeg fikk frie tøyler med håret hennes».

«Jeg foreslo å klippe det kort, og til min overraskelse sa hun seg enig med meg. Og så gjorde vi det med det samme, der og da», skriver McKnight i boka.

BILDESERIE: Prinsesse Dianas hårfrisyrer endret seg i takt med tiden. Prinsessen var for mange et stilikon når det gjaldt både mote og hår. Arkivbilder viser prinsessas frisyrer fra 1984 - 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en kommentartikkel hos Daily Mail fortalte McKnight om det massive oppstyret som fulgte etter at han svingte saksa over prinsesse Dianas lokker.

«Jeg hadde ingen idé om hva som var i ferd med å komme. Sveisen ble slått opp på forsiden av avisene og journalister slo leir utenfor huset til foreldrene mine - de ble nødt til å flytte ut i to uker» minnes han.

Døde i bilulykke

«Hele» verden ble snudd på hodet da det ble kjent at prinsessa hadde omkommet i en bilulykke i Paris 31. august 1997. I år et det 20 år siden hun døde, bare 36 år gammel. Hun etterlot seg en hel verden og to sønner i sjokk og sorg.

Dødsfallet sjokkerte fordi prinsessen var såpass folkekjær. Helt fra hun giftet seg med prins Charles i 1981 var hun en yndling i Storbritannia, og reisen hennes gjennom livet ble veldokumentert i verdenspressen.

- Hva som skjedde i den tunnelen, vil ingen få vite. Men jeg kommer aldri til å slutte å tenke på det, har prins Harry fortalt i et intervju med NBC.

De to prinsene er ikke alene om å gruble over hva som faktisk skjedde i forbindelse med Dianas liv og død. På de 20 årene som har gått, er det blitt gitt ut et titalls bøker. Engelske aviser og ukeblader bringer ofte nye sjokkerende spekulasjoner og historier.

En av Dianas nærmeste beskyttere var Ken Wharfe, som var prinsessas livvakt gjennom seks år, før hun tragisk døde i en bilulykke i 1997.

Wharf fortalte i fjor at prinsesse Dianas dødsfall kunne vært forhindret, og at han mange ganger har spurt seg selv hva som kunne vært gjort annerledes for å redde henne.

- Jeg er fortsatt sint for at det teamet av livvakter som var med henne til Paris, lot henne komme til skade. Al-Fayed, prinsessas kjæreste, og hans livvakter hadde bare hatt sikkerhetsansvaret i noen uker, mens i England hadde vi passet på alt i over femten år, sa Wharf i fjor.

LES OGSÅ: Slik prøver hun å holde seg ung: - Får krisehjelp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer