Agnete Saba:

Derfor skiftet hun etternavn

Artisten Agnete har byttet navn fra Johnsen til Saba. Nå forteller hun hvorfor.

NYTT NAVN: Agnete flytter inn på Vester Kjærnes gård med nytt navn. Video: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VÅLER (Se og Hør): Artisten Agnete Johnsen var frontfigur i gruppa «The BlackSheeps», og har siden brukt artistnavnene Aggie og Agnete.

Nå er hun klar for «Hver gang vi møtes», med et helt nytt etternavn.

- Jeg heter Saba til etternavn nå. Jeg har vokst opp på et lite sted som heter Reahpen i Finnmark, og min mormors pikenavn var Saba. Derfor følte jeg det var riktig å ta det navnet. Det er ingen på min siden av slekten som har det navnet lenger, sier hun til Se og Hør.

Saba er et samisk navn og Agnete, som selv er samisk, forteller at navnet kommer fra Isak Saba som var den først samen på Stortinget.

- Han var min mormors onkel, sier Agnete Saba.

- Meg og min identitet

Agnete forteller at det var viktig for henne å ta tilbake sitt samiske etternavn.

- Jeg er jo samisk, og for meg føles det naturlig. Det er meg og min identitet. Men det viktigste for meg er å ta vare på det navnet, sier hun.

NERVEPIRRENDE: Stian Thorbjørnsen hadde aldri trodd han skulle få være med i programmet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Flere framtredende samiske talspersoner har den siste tiden stått samlet for å gjøre krav på sin samiske identitet. I april ble det bestemt at joikakakene ikke lenger skulle ha den samiske gutten på boksene.

Både Sametinget, Samerådet og artist Ella Marie Hætta Isaksen markerte sin motstand mot boksens utseende - mot det de mente var en karikert logo som var både utdatert, diskriminerende og et kulturhistorisk gufs fra fortida.

Nysgjerrig

Agnete Saba skal nå være med i den 11. sesongen av «Hver gang vi møtes». Hun forteller til Se og Hør at hun takket ja for å få greie på hvordan andre artister har taklet bransjen.

- For å være ærlig så er jeg så nysgjerrig på andre artister. Man blir litt ko-ko av denne bransjen, så det er spennende å få høre hvordan de har hatt det gjennom sin karriere. Derfor takket jeg ja, sier Saba.

Hun forteller at det er skummelt å være ung og ny artist blant så mange gamle travere, men har lovet seg selv å ikke feige ut.

- Jeg kommer til å tolke låtene på den måten jeg vil, og så får vi se hva de sier etterpå. Men jeg håper at de gjør det samme med mine låter, sier Saba.

Den 11. sesongen av «Hver gang vi møtes» har premiere på TV 2 og TV2 Sumo på nyåret i 2021.

NY SESONG: Den folkekjære artisten Maria Mena blir å se i «Hver gang vi møtes. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

LES OGSÅ: Bryter tausheten etter forvandlingen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer