Jahn Teigen:

Derfor rømte Jahn Teigen til Sverige

Artisten pakket flyttelasset og dro.

- IKKE ENSOM: Artist Jahn Teigen åpner opp om tilværelsen i Sverige. Nå er han også aktuell med nytt tv-program. Foto: NTB Scanpix
- IKKE ENSOM: Artist Jahn Teigen åpner opp om tilværelsen i Sverige. Nå er han også aktuell med nytt tv-program. Foto: NTB Scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: Det er gått ti år siden den folkekjæreartisten Jahn Teigen (67) trakk seg tilbake fra rampelyset, og forlot Norge til fordel for byen Ystad i Skåne i Sør-Sverige.

Denne helgen gjør 67-åringen imidlertid comeback med TVNorge-programmet «En hyllest til Jahn Teigen».

Under førpremieren for hans nye program i går åpnet Teigen opp om hvorfor han valgte å rømme til Sverige i 2006.

- Jeg må følge mitt eget kompass, ellers blir jeg ulykkelig. Nå er jeg verdens lykkeligste mann. Helt alene, sier han til Dagbladet.

HYLLES: Jahn Teigen har invitert en rekke kjente artister hjem til gården i Sverige i forbindelse med programmet «En hyllest til Jahn Teigen». Foto: TVNorge
HYLLES: Jahn Teigen har invitert en rekke kjente artister hjem til gården i Sverige i forbindelse med programmet «En hyllest til Jahn Teigen». Foto: TVNorge Vis mer

- Ensomheten

Foruten å finne selskap med en rekke dyr som lever sammen med ham på Klockaregården, har ikke Teigen andre enn seg selv på tomten. Ensomheten kjenner han imidlertid ikke på, forklarer artisten.

- Ensom? Nei, eller den ensomheten jeg føler trenger jeg i så fall. Også har jeg mange dyr, kaniner, rever og fugler rundt meg, så jeg er lite ensom, sier Teigen til Dagbladet.

I «En hyllest til Jahn Teigen» skal en rekke profilerte artister hylle ham med musikalske opptredener. Blant andre Carola, Bettan, Alexander Rybak og Hanne Sørvaag.

Norges mest kjente par

På tross av få offentlige opptredener de siste åra, overrasket Teigen alle under den norske Melodi Grand Prix-finalen i februar. Da gjenskapte han det 40 år gamle øyeblikket fra MGP i 1976, hvor han var iført den svært så minneverdige skjelettdrakta under nummeret «Voodoo».

OVERRASKET: Jahn Teigen ble hyllet for sin opptreden under Melodi Grand Prix.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
OVERRASKET: Jahn Teigen ble hyllet for sin opptreden under Melodi Grand Prix. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Jahn Teigen har vært kjent for det norske folk i en rekke tiår, og ble spesielt berømt sammen med Anita Skorgan, der duoen var Norges mest kjente par på 80-tallet.

Teigen har tidligere åpnet opp om det første møtet med Skorgan, overfor Se og Hør.

- Under den norske finalen i 1976 skulle vi begge fremføre sangen «Hastverk». Den gangen var det slik at alle sangene ble fremført to ganger, en gang med lite orkester og en gang med stort orkester.

- Ikke kjæresteemne

- Jeg sang med det lille orkestret, og Anita lurte på om jeg hadde noen råd til henne. «Det er bare å synge, det», svarte jeg. Hun var ikke mer enn 17 år gangen, og jeg så ikke på henne som et kjæresteemne. Jeg var jo 26, fortalte Jahn.

GIFT I FIRE ÅR: Artistene Anita Skorgan og Jahn Teigen giftet seg i Oslo Rådhus.

Foto: Finn E. Strømberg / Aftenposten / Scanpix
GIFT I FIRE ÅR: Artistene Anita Skorgan og Jahn Teigen giftet seg i Oslo Rådhus. Foto: Finn E. Strømberg / Aftenposten / Scanpix Vis mer

Først tre og et halvt år senere ble de to et par. Da hadde Teigen rukket å vinne Grand Prix med «Mil etter mil» i 1978, mens Anita vant året før og året etter.

Etter fire år som ektepar gikk duoen hver til sitt, men forble venner. I fjor ble det også kjent at Teigen og Skorgan er blitt besteforeldre.