Kjendisenes sommerferie:

Derfor reiser de til utlandet

Flere har bestemt seg for å droppe Norgesferien til fordel for sol og varme, til tross for at grensene nylig ble åpnet.

TAR SJANSEN: Flere har bestemt seg for å droppe Norgesferien til fordel for sol og varme. Bilder: Scanpix / privat Vis mer
Publisert

15. juli åpnet Norge opp for reiser til en rekke land og regioner i Europa. Utenriksdepartementets reiseråd for mange land ble opphevet, og nordmenn sto brått fritt til å sette kursen mot feriefavoritter som Hellas, Spania og Italia.

Dette betyr imidlertid ikke at det automatisk er trygt å reise til utlandet, til tross for at en rekke land nå er markert grønt på FHIs reiseråd-kart.

KRANGLING: Tidligere «Paradise Hotel»-vinner Aurora Gude har med seg søsteren og moren sin på «Charterfeber»-tur. Det ble alt annet enn en drømmeferie. Video: TV3 / Rød Løper Vis mer

FHI mener også man må ta høyde for at det kan være, eller oppstå, lokale utbrudd av covid-19 der man ferierer.

Grønt eller ikke - flere har likevel besluttet å reise til utlandet på sommerferie. Dette inkluderer også flere norske kjendiser, som nå har droppet norgesferien til fordel for sol og varme.

Nesten halvparten av nordmenn som er blitt spurt, sier de vil dra på sydenferie nå som regjeringen har letta på restriksjonene, ifølge en undersøkelse som Aftenposten har fått fra forsikringsselskapene IF og Europeiske.

En av dem som har valgt å reise til sørligere strøk er influenser Anja Johansen (33) og forloveden, den tidligere profesjonelle svømmeren Lavrans Solli (28), og deres to døtre. De befinner seg for tiden i Frankrike, der de nyter late dager med familien.

FERIE: Anja Johansen og Lavrans Solli befinner seg sammen med sistnevntes foreldre i Frankrike. Foto: Privat
FERIE: Anja Johansen og Lavrans Solli befinner seg sammen med sistnevntes foreldre i Frankrike. Foto: Privat Vis mer

Tok sjansen

Overfor Se og Hør forteller Johansen at da de nye reglene kom, og reiseforsikringen dekket reisen, valgte de å reise ned til Sollis foreldre, som til vanlig bor i Frankrike.

- De kjøpte dette stedet utenfor Montpellier for snart to år siden. Hadde det vært snakk om en mer typisk hotellferie, hadde vi valgt å ikke reise, forteller Johansen til Se og Hør.

33-åringen påpeker at dette nå er en del av hjemmet til Lavrans, og at paret følte det ble litt annerledes enn om de skulle tatt seg en «klassisk» sydenferie.

HUS I FRANKRIKE: Det er altså her Lavrans Sollis foreldre har kjøpt seg hus, og hvor familien på fire tilbringer deler av sommerferien sin. Foto: Privat
HUS I FRANKRIKE: Det er altså her Lavrans Sollis foreldre har kjøpt seg hus, og hvor familien på fire tilbringer deler av sommerferien sin. Foto: Privat Vis mer

- Tar dere noen forholdsregler?

- Vi er et sted der vi sjeldent omgås mennesker, bortsett fra når vi skal på matbutikken. Mange steder er det påbudt med munnbind, så det bruker vi utenfor huset, svarer Johansen, og legger til:

- Vi prøvde oss på stranda en dag, men snudde ganske kjapt, da det var helt tett i tett med mennesker. Vi holder oss unna folksomme steder, på lik linje som stranda og sentrum hjemme i Norge.

UT AV LANDET: Anja Johansen forklarer overfor Se og Hør at de unngår folksomme steder under ferien, og at det mange steder er påbudt med munnbind. Foto: Privat
UT AV LANDET: Anja Johansen forklarer overfor Se og Hør at de unngår folksomme steder under ferien, og at det mange steder er påbudt med munnbind. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om hun har opplevd negative tilbakemeldinger på at hun og familien befinner seg på ferie i Frankrike, svarer hun:

- Nei, jeg fikk en melding fra en følger som var skuffet over meg. Jeg svarte henne, men fikk aldri noe svar tilbake.

- Ingen tur på byen

Også tv-personligheten Lili Bendriss (74) har tatt turen til varmere strøk i sommerferien. Bendriss la derimot ferieturen til Mykonos, og har jevnlig delt bilder fra reisen på Instagram.

74-åringen ble invitert til den greske øya av noen venner, og planlegger å være borte i to uker. Bendriss sier til Se og Hør at hun for det meste har fått positive tilbakemeldinger på at hun at har valgt å legge sommerferien til utlandet.

Hun kjenner ikke på noen «sydenskam», og er ikke - til tross for at hun er i risikogruppen - redd for å bli corona-smittet.

REISEGLAD: Lilli Bendriss sier at reising er en viktig del av hennes tilværelse, og reiser utenlands flere ganger i året. Coronapandemien setter ingen stopper for reiselysten hennes. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
REISEGLAD: Lilli Bendriss sier at reising er en viktig del av hennes tilværelse, og reiser utenlands flere ganger i året. Coronapandemien setter ingen stopper for reiselysten hennes. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- I utgangspunktet skulle jeg være i Norge. Vi hadde noen nydelige dager i juni, men da jobbet jeg. I juli har det vært dårlig vær, og jeg tenkte: «Jeg må ha sol, hvor kan jeg dra?» forteller 74-åringen på telefon fra Hellas.

- Hadde det vært knallvær i Norge, hadde jeg også vært hjemme i sommer, slår hun fast.

Nå nyter Bendriss late dager med god mat, sol og det hun opplever som trygge omgivelser. 74-åringen forteller at hotellet hun bor på gjør mye for å ivareta gjestenes trygghet i coronapandemien.

- Det oppleves veldig trygt. Alle kelnerne bruker masker. De ansatte coronatestes én gang i uken, og noen bruker masker og hjelmer. I tillegg holder alle avstand, forklarer hun.

Selv holder hun seg for seg selv, og bruker dagene til å lese og sløve i sola. Men noen tur på nattklubb blir det ikke for den ellers partyglade 74-åringen.

- Jeg skal ikke på nattklubb. Det er veldig strengt her, sier hun, og legger til:

- Men jeg velger å ikke leve i frykt. Man kan like gjerne bli smittet på Aker Brygge.

RENSELSE: I fjerde episode av «Jan Thomas pusser opp» har Jan Thomas besøk av sin venn Lilli Bendriss for å rense huset for gammel energi. Vis mer

- Føltes ikke riktig

Lilli Bendriss' gode venn Jan Thomas (53) er imidlertid av en annen oppfatning. Både han og kjæresten Harlem Alexander er glade i å reise til utlandet, men i år har de landet på å bli værende i gamlelandet.

- Vi har gått mange runder med oss selv når det gjelder å reise utenlands, sier 53-åringen til Se og Hør.

- Har dere vurdert å reise?

- Ja. Men jeg synes at jeg må forholde meg til det regjeringen og helsemyndighetene sier. Jeg har vært ganske «selfish» i alle år, siden jeg har vært singel, og ikke tenkt så mye over det. Jeg bare stikker.

- Men slik som ting er nå, føltes det ikke riktig, selv om jeg har fått melding av Lilli Bendriss fra Mykonos. Andre venner har betrygget meg med at det er vakter på stranda og at avstanden er større der enn her hjemme i Norge, sier 53-åringen, og fortsetter:

BLIR HJEMME: Jan Thomas og kjæresten Harlem Alexander har gått for ferie i Norge denne sommeren - i liket med de fleste andre nordmenn. Foto: Espen Solli / Se og Hør
BLIR HJEMME: Jan Thomas og kjæresten Harlem Alexander har gått for ferie i Norge denne sommeren - i liket med de fleste andre nordmenn. Foto: Espen Solli / Se og Hør Vis mer

- Harlem og jeg har uansett tatt en felles avgjørelse på å bli hjemme.

Jan Thomas forklarer videre at han, som profilert person, kjenner på et ansvar. Likevel innrømmer han at avgjørelsen satt dypt.

- Jeg tror at i den grad jeg får lov til å være en rollemodell, så vil jeg oppfordre folk til å holde seg hjemme dersom de kan, sier Jan Thomas.

KÅT, BRUN OG BLID: Jan Thomas fikk med seg drømmeprinsen Harlem Alexander da musikkvideoen til «Honansa, det er sommer» skulle spilles inn. Video: Rød Løper Vis mer

- Alle blir testet

Også kjendiser som ishockeyspiller Martin Laumann Ylven (31) og realityprofil Bettina Buchanan (25), kjent fra norske og svenske «Ex on the beach», har valgt å ta seg turen til mer solfylte land.

View this post on Instagram

Vamos 🇪🇸

A post shared by Martin Laumann Ylven (@martinlaumannylven) on

31-åringen befinner seg i Spania, mens realitystjernen for tiden er på Rhodos. Sistnevnte skriver i en kommentar under et bilde på Instagram at det føles nesten som normalt på Rhodos.

- Grekerne er jo flinke med avstand og håndsprit, som hører med, ellers er det «som vanlig». Alle som kommer blir jo testet på flyplassen.

RØPER TIDLIGERE FLØRT: Norgesvennen Bettina Buchanan sjekker inn på svenske «Celebrity Ex on the Beach», og er eksen til en annen svensk norgesvenn. Video: Dplay.se / Rød Løper Vis mer

- Lov å reise

Hvor mange ferieglade nordmenn som velger å reise og ikke, er fremdeles usikkert. Det som imidlertid er sikkert, er at meningene er delte.

Begrepet «sydenskam» er blitt født, og en rekke personer har allerede uttalt seg om hva de mener om å legge ferien til utlandet i år. Spesielt i diverse kommentarfelt på sosiale medier er det flere som viser sin skepsis.

Psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, forteller til Se og Hør at ingen bør føle på den såkalte «sydenskammen».

- Jeg mener at ingen som reiser til Syden, som det så fint heter, altså de grønne landene, bør ha sydenskam. Det er lov å reise, og jeg sier som alle andre: man må lære seg de lokale reglene for smittevern og ellers være forsiktig, forteller han, og legger til:

- Jeg syns det er viktig at spesielt familier med barn som har vært lenge hjemme, og som vil komme seg ut sånn at ungene får leke på stranda, får anledning til det.

IKKE SYDENSKAM: Psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, mener folk ikke skal trenge å føle på «sydenskammen». Foto: Privat
IKKE SYDENSKAM: Psykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, mener folk ikke skal trenge å føle på «sydenskammen». Foto: Privat Vis mer

I april skrev Mørch en kronikk i Dagbladet, der han blant annet skrev at det finnes grenser for hvor lenge et menneske kan tåle for strenge restriksjoner.

Der trakk han også fram stressa foreldre med hjemmekontor, og hvorvidt de kunne finne på å gjøre ting overfor barna sine - som de ikke ville finne på å gjøre under en normal situasjon.

REISEGLAD: Silje Sandmæl er ikke imponert over Gunhild Dahlbergs pengebruk på ferier. Video: Viaplay Vis mer

- Det er helt greit å reise etter mitt syn. Det er lovlig, og jeg tenker spesielt på psykisk helse-delen ved det hele. Det nevnte jeg blant annet i kronikken min i Dagbladet, i sammenheng med at ressurssterke familier som er isolert hjemme har humør som kan gå utover ungene. Foreldrene er sure og gretne, og barna mistrives. Derfor er det viktig å kunne reise nå for å normalisere samfunnet, avslutter han.

LES OGSÅ: Bildene får ryktene til å svirre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer