Aylar Lie vs. Petter Northug:

Derfor reagerte Aylar: - En form for løgn

Aylar Lie forteller i retten at hun ble oppfordret av en tidligere god venninne av Northug til å gå til sak mot biografien «Min historie».

- URETTFERDIG: Lotte Hoel kjenner både Aylar Lie og Petter Northug privat, og forteller at hun ble sjokkert da hun leste det omstride avsnittet om Lie i Northugs bok «Min historie» fra 2018. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Petter Northug (34) gjespet, gjorde gapebevegelser, strakk ut armene og kikket stort sett ned i mobilen da han hørte Aylar Lies (35) advokat John Christian Elden i retten mandag argumentere for hvorfor de mener opplysningene som kom fram i biografien «Min historie» krenker privatlivets fred.

- Jeg holder på å sovne, jeg, erklærte den pensjonerte skikongen fra benken i Oslo tingrett da Elden var ferdig.

Avsnittet i boken, som omhandlet Northug og Lies forhold fra 2011, ble seinere fjernet fra boken. Lie sier hun var både provosert, sint og skuffet da hun ble kjent med opplysningene i boka.

- Fikk bakoversveis

Lie skal ha blitt oppfordret av Lotte Hoel, tidligere NM-vinner i poker og Northug-venninne, om å si fra at hun ikke synes omtalen var grei.

Hoel vitnet i retten mandag og sa hun fikk «bakoversveis» da hun ble kjent med opplysningene i boken.

- Så privat som Petter har vært hele veien, så skjønte jeg ingenting. For meg virket det bare som å få mest mulig klikk og PR. Det strider mot slik jeg kjenner Petter, sier hun i retten.

Dagbladet intervjuet Hoel etter vitnemålet. Se videointervjuet øverst i saken!

KAFFEPAUSE: Petter Northug (34) henter seg en kaffekopp i en kort pause i Oslo tingrett mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAFFEPAUSE: Petter Northug (34) henter seg en kaffekopp i en kort pause i Oslo tingrett mandag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- En form for løgn

Kort tid etter ble søksmålet sendt, en sak Lie tapte i forliksrådet og som nå er oppe til hovedforhandling i Oslo tingrett.

Northug fortalte i vitneboksen at han har forståelse for Aylars reaksjon, men at han ikke hadde noe ønske om at opplysningene skulle omtales i boken.

Han fastholdt også at han ikke hadde lest boken på tidspunktet og fortsatt ikke har det.

SAKSØKT: Petter Northug og Aylar Lie ankom Oslo tingrett mandag. Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Når Northug sier han forstår Aylars reaksjon er et riktig og ærlig svar. Men situasjonen er vesentlig mer betent enn en hengende opplysning. Det oppfattes ikke bare som en opplysning, men en form for løgn og et forsøk på å endre på historien, sier Elden i retten.

Lie fulgte oppmerksomt med under forhandlingene, men fremsto preget da hun forklarte seg i retten.

- Skyldes Aylar Lie selv

Overfor Dagbladet etter endt rettsdag, kaller Elden Northugs forklaring for god. Han mener Northug og forlaget forsto at opplysningene var krenkende for Lie.

Northug og Strawberry-advokat Halvard Helle mener Northug er blitt trukket inn i søksmålet for å stille ham i et dårlig lys.

- En subjektiv følelse av å være krenket er ikke nok, sier han.

Aylar Lies advokat viste i retten til at det ikke er strid mellom partene om at opplysningene i utgangspunktet tilhører den private sfære.

Helle viser til at deler av innholdet ble omtalt av Aylar Lie i et intervju i 2012 og at Northugs uttalelse i boken er et tilsvar til dette.

- Det skyldes ikke Strawberry eller Petter Northug at disse opplysningene kommer fram. Det skyldes saksøkeren Aylar Lie selv, sier Helle i sin prosedyre.

OSLO TINGRETT: Da Aylar Lie og Petter Northug møttes i Oslo Tingrett i forbindelse med Lies søksmål mot Pilar Forlag skjedde dette. Foto: Nina Hansen Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer

- Særs krenkende

- Man angriper ikke at de gjentar det som er i et intervju, men at de kommer med mer opplysninger, sier Elden i retten.

- Det er svært personlige, sensitive opplysninger. Det gir ikke tilskudd til noe offentlig debatt, sier Lies advokat.

KRENKET: Aylar Lie sier hun følte seg urettferdig behandlet og ble skuffet og sin på Petter Northug etter publiseringen av hans selvbiografi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRENKET: Aylar Lie sier hun følte seg urettferdig behandlet og ble skuffet og sin på Petter Northug etter publiseringen av hans selvbiografi. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han mener det samtidig at den tidligere glamourmodellen og pokerspilleren (35) blir trukket inn og omtalt som «clickbait» for boka.

- Det er særs krenkende at han kommer med opplysningen uten å ha lest den, sier Elden om Northug, som skal ha kommet med opplysningen i samtale med forfatter Jonas Forsang.

- Ikke noen bagatell

Elden mener heller ikke at e-posten som skal ha blitt sendt mellom Lie og forlegger Magnus Rønningen i forkant, heller ikke innebærer noe form for samtykke.

Advokat Helle argumentere for at biografien ikke var ei sensasjonsbok.

- At dette rammer privatlivets fred. Ja, det gjør det, konstaterer Helle, men mener samtidig at det ikke er en rettsstridig krenkelse.

- Northug risikerer å bli holdt ansvarlig for en sidebemerkning i samtaler med sin egen biograf om sitt eget liv. At han ikke skal få ytre seg om forhold Aylar Lie selv har framsatt i offentligheten er svært problematisk og ikke noe bagatell. Retten til tilsvar og imøtegåelse er vesentlig ved ytrings- og informasjonsfriheten, sier Helle.

SAKSØKT: Advokat Halvard Helle (f.v.), Strawberry-forlegger Magnus Rønningen, Petter Northug og forfatter Jonas Forsang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAKSØKT: Advokat Halvard Helle (f.v.), Strawberry-forlegger Magnus Rønningen, Petter Northug og forfatter Jonas Forsang. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Han oppsummerer videre at det de oppfatter som samtykke til publisering utelukker krenkelse av privatlivets fred. Advokaten viser også til at de påklagede avsnittet var omtalt i en nøktern og nedtonet form, og ikke noe forlaget kjørte hardt på.

Forlaget nekter for at omtalen av Aylar var et PR-stunt, og mener det ikke var sentralt i boka.

Forhandlingene ble avsluttet i Oslo tingrett mandag, og tingrettsdommer Dagfinn Grønvik opplyser at han vil forsøke å ha en avgjørelse klar om to uker.

LES OGSÅ: - Vær så snill og stopp

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer