«Rich Kids of Russia»:

Derfor provoserer Russlands søkkrike ungdommer

Det er mange rike ungdommer i nabolandet vårt. Det viser de mer enn gjerne fram.

PROVOSERER: I Russland provoserer rike ungdommer med å vise fram sin enorme formue på nett. Foto: Skjermdump Instagram
PROVOSERER: I Russland provoserer rike ungdommer med å vise fram sin enorme formue på nett. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert

Her hjemme i Norge har vi en høy tetthet av steinrike mennesker, mye på grunn av blant annet oljen. Barna til disse forretningsrikingene blir ofte skrevet om, da de til stadighet dukker opp på både fester og Forbes-lister.

Janteloven har derimot sørget for at de ikke, i hvert fall ikke så ofte, skryter av rikdommen sin i sosiale medier. Den holdningen er det ikke alle rundt om i verden som deler.

For noen år tilbake ble «Rich Kids of Instagram» et enormt nettfenomen som delte videre bildene til styrtrike ungdommer verden over. Om det så er å posere foran et privatfly, i luksusbilen sin, vise fram diamant-Rolexen eller rett og slett å urinere på penger, får disse bildene og videoene tusenvis av likerklikk og masse oppmerksomhet.

Kvalmt vil enkelte hevde, mens andre muligens streber etter en liknende livsstil i sjalusirus.

Eksklusivt innblikk

Dagbladet har gjentatte ganger skrevet om fenomenet fra ulike land, men få steder er det like mye rikdom spredt omkring som hos vår gedigne nabo, Russland.

Med 1,5 millioner følgere på Instagram, har kontoen «Rich Kids of Russia» virkelig spydd ut ekstreme mengder, eller 1600 innlegg, med luksus, rikdom og overdreven pengebruk. Selfier med Putin, automatvåpen og studieopphold på verdens beste skoler, er også å finne på kontoen.

Konseptet er nokså enkelt. Kontoen samler opp innlegg som allerede er publisert på Instagram av velstående russere, og deler det videre til sin egen følgergruppe.

På lista finner vi selvsagt barn av oligarker, andre arvinger og russiske influensere, som går hakket lenger i sosiale medier enn deres norske sidestykker gjør. Såpass langt har de gått, at de har fått oppmerksomhet i storaviser som The Sun, Daily Mail og The Observer.

Blant andre er influenser og modell Angelina Burova ofte å se på kontoen. Hun poserer ofte foran sine dyre biler, i privatfly, i gigantiske pelser og på shopping.

Hun er blant influenserne med færrest antall følgere, og har «bare» 170 000 lojale fans på appen. Derfor er det nærliggende å tro at hennes luksuriøse livsstil også til dels finansieres av familien.

En annen «rich kid» som ofte figurerer på kontoen, er muay thai-bokser Vladimir Kozyrchikov. Det er derimot ikke bare sportsinteresserte som følger den 22 år gamle influenseren. Hele 450 000 følger ham på bildedelingstjenesten, og det er ikke uten grunn.

22-åringen legger nemlig ut følgende bilder:

Det er derimot ikke alle kontoen publiserer bilder av som er like kjente. Enkelte av de unge rike som har sendt inn bilder, har bare et fåtall følgere på sine egne profiler. Det kan si noe om at de lever skjermede liv i nabolandet vårt.

Enkelte av profilene er også private, mens andre har på seg masker. Likevel er fellesnevneren store mengder med kontanter, som de blåser unna på hedonistisk vis. Én bruker, som er blitt holdt anonym, har blant annet lagt ut en video av at han urinerer på en bunke med sedler i en vask.

Etterforskes

1,5 millioner mennesker følger, som nevnt, den prangende kontoen. Det er derimot ikke alle som lar seg imponere av de ekstravagante skrytebildene. I høst havnet kontoen i søkelyset i russiske medier, da en video av en mann som kastet en mengde kontanter ut av en Bentley, ble publisert.

- Jeg har 50 000 rubler i hånda mi. Det er en vanlig lønn her i St. Petersburg. Er det dette dere sliter for? Jeg synes synd på dere, sier en mann, før han kaster sedlene ut av bilen.

Summen tilsvarer rundt 6600 norske kroner, som jo er en betydelig sum å kaste ut av et vindu. Mannen som utfører handlingen har på seg maske, og har forholdt seg anonym. The Moscow Times skrev i oktober at trafikkpolitiet etterforsket hendelsen, og fant ut at det ikke ble begått noen konkrete lovbrudd.

- Siden det ikke er ulovlig å kaste penger ut av et vindu, kan man alltid se på det som en trafikkforstyrrelse, har en ikke navngitt kilde fra politiet uttalt.

Bentleyen skal ha blitt leid av to lokale forretningsmenn, som begge fikk en bot hver på 3000 rubler. De skal ha fått beskjed om å ikke gjenta stuntet, selv om folket utenfor bilen åpenbart ble glade av pengedrysset.

Ifølge Daily Mail har selveste Vladimir Putin, Russlands president og tidligere statsminister, kalt det forkastelig at mennesker viser fram rikdommen sin slik.

MENINGSFELLER: Vladimir Putin og patriark Kirill har begge uttalt at de synes det er problematisk å «flashe» rikdom. Foto: NTB scanpix
MENINGSFELLER: Vladimir Putin og patriark Kirill har begge uttalt at de synes det er problematisk å «flashe» rikdom. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det bunner i de store sosioøkonomiske forskjellene i Russland og nabolandene, som alle var innlemmet i Sovjetunionen før kommunismens fall.

Presidenten har tidligere uttalt følgende:

- I sovjettida pleide folk å vise rikdommen sin ved å få gulltenner operert inn i munnen, ideelt som fortenner, slik at de kunne demonstrere sine gigantiske formuer. Lamborghini-biler og andre dyre leker er som de gulltennene, har Putin uttalt.

Patriark Kirill, leder av den russisk-ortodokse kirka, har støttet statslederen.

- Om de av oss med mye penger kunne sluttet å bry seg om hvor mange hestekrefter bilene deres har, eller om hvor mange etasjer husene deres har, og i stedet brydd seg om menneskene rundt dem, hadde den psykologiske atmosfæren i landet vårt vært bedre, har han uttalt.

Også her hjemme i Norge har enkelte vært kritiske til praksisen. Blant andre har barnepsykolog Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø tidligere fortalt til Dagbladet at han mener det hele er umoralsk, og at han ble kvalm av å se bildene av de påkostede livene.

- Dette er bare et eksempel på fullstendig mangel på vurderingsevne hos dem som driver denne Instagram-kontoen. De bør gå og skamme seg.

- Det er helt unødvendig. Er det noen som har så forbaska god råd at de kan holde på med dette, får de holde det for seg selv, sa professoren videre.

LES OGSÅ: Mistet Instagram-rekorden. Slik svarer hun

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer