TRØBLETE TID: Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har en helt spesiell plass i hjertet til både barn og voksne verden over. Hun spilte rollen som Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973. Foto: NTB Scanpix
TRØBLETE TID: Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har en helt spesiell plass i hjertet til både barn og voksne verden over. Hun spilte rollen som Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973. Foto: NTB ScanpixVis mer

Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe:

Derfor nektet hun å nevne «Pippi»

Den svenske skuespilleren om baksiden av medaljen.

De fleste har et nært forhold til Astrid Lindgrens litterære «Pippi»-univers. I 1969 ble også verden for første gang introdusert for historien om «verdens sterkeste jente» i filmformat.

Skuespiller Inger Nilsson (59) var bare åtte år da hun, som en av 8000 håpefulle ungpiker, kapret rollen som den sterke jenta med fregner, ape, hest og en egen villa.

I et større intervju med SVT, gjengitt av svenske Expressen, røper Nilsson nå hittil ukjente detaljer om innspillingen og tilværelsen som barnestjerne.

KJENT OG KJÆR KARAKTER: Inger Nilsson var bare åtte år da hun fikk rollen som Pippi Langstrømpe og ble kjent verden rundt. Her i karakter, med apen «Herr Nilsson». Foto: Aftonbladet Bild / NTB Scanpix
KJENT OG KJÆR KARAKTER: Inger Nilsson var bare åtte år da hun fikk rollen som Pippi Langstrømpe og ble kjent verden rundt. Her i karakter, med apen «Herr Nilsson». Foto: Aftonbladet Bild / NTB Scanpix Vis mer

Selv om tusenvis ønsket å ta på seg rollen som den fryktløse rødtoppen Pippi, erkjenner Nilsson at skuespilleroppdraget har preget henne hele livet - både på godt og vondt.

59-åringen hadde bare sovet borte fra foreldrene én natt i sitt liv da filminnspillingen startet vinteren 1968 på Røros i Norge.

- Det var litt spesielt å dra til Norge og være helt borte fra hjemmet sitt. Men det fungerte. Det gjorde det, men jeg ringte mye hjem, hver kveld, sier Inger Nilsson til SVT, ifølge avisen.

- Folk ble gale

Sammen med Per Sundberg (61) og Maria Persson (59), henholdsvis i rollene som Tommy og Annika, medvirket Nilsson i fire «Pippi»-filmer mellom 1969 og 1973.

I etterkant valgte hun å utdanne seg til sekretær. Dét var ikke tilfeldig.

BARNESTJERNER: Inger Nilsson (Pippi), Per Sundberg (Tommy) og Maria Persson (Annika) på «Pippi»-innspilling på Røros i 1968. Mens Nilsson fortsatt er aktiv som skuespiller, har Sundberg og Persson valgt andre retninger i sine liv. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix
BARNESTJERNER: Inger Nilsson (Pippi), Per Sundberg (Tommy) og Maria Persson (Annika) på «Pippi»-innspilling på Røros i 1968. Mens Nilsson fortsatt er aktiv som skuespiller, har Sundberg og Persson valgt andre retninger i sine liv. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix Vis mer

- Folk ble gale etter Pippi. Det er noe som skjer med folk når de ser henne. Det har jeg forstått nå, sier 59-åringen.

Etterdønningene var store. Både presse og fans fra alle verdenshjørner ville ha en bit av den unge jenta. Det ble til slutt for mye å håndtere.

- Vi ble tvunget til å låse døra til slutt, for helt plutselig kunne det stå noen i entreen som spurte: «Hvor er hun?».

- Alltid gjenkjent

Det som skulle være inngangen til en forhåpentligvis lang og spennende skuespillerkarriere, ble noe helt annet. I takt med tiden fikk Nilsson et svært anstrengt forhold til karakteren, og vegret seg etter hvert for å ta Pippis navn i sin munn.

- Da jeg ble intervjuet, eller måtte snakke om filmene, sa jeg alltid: «Da jeg spilte den rollen …». Å ikke si navnet Pippi ble en privat protest, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

I dag har 59-åringen imidlertid fått et mer avslappet forhold til det hele. I et intervju med Expressen i 2013 uttalte Nilsson at fans fortsatt kjenner henne igjen på gata - nærmere 50 år etter premieren på den første filmen.

- Jeg blir alltid gjenkjent. I Tyskland og Nord-Europa kan beundrerne stå i regnet i over ti timer for å få et glimt av meg. Jeg får også brev. Fire-fem om dagen. Jeg har kartonger med brev hjemme, sa hun den gang.

FIKK IKKE JOBB: Inger Nilsson (59) har tidligere uttalt at hun opplevde vanskeligheter med å bli ansatt etter å ha spilt Pippi Langstrømpe. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK IKKE JOBB: Inger Nilsson (59) har tidligere uttalt at hun opplevde vanskeligheter med å bli ansatt etter å ha spilt Pippi Langstrømpe. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Gir ikke intervjuer

Tross et hardt møte med rampelyset, valgte Nilsson etter hvert å satse på skuespilleryrket. Selv med suksessen rundt filmatiseringen av «Pippi»-universet, ble hun på ingen måte servert en skuespillerkarriere på sølvfat.

- Jeg har hatt vanskelig for å få roller. Som voksen, utdannet jeg meg på Teaterhøgskolen. Men ingen teatersjef ville ansette meg. De sa bare: «Du er Pippi Langstrømpe. Du kan ikke jobbet hos oss», sa Nilsson til Expressen for fem år siden.

Fra 2006 har Nilsson, som fortsatt er skuespiller, hatt rollen som obdusenten Ewa i den tyske-svenske krimserien «Der Kommissar und das Meer».

For fem år siden skrev Expressen at Sundberg, i rollen som Tommy, la skuespillerkarrieren på hylla. Han ble i voksen alder Skandinavia-sjef for et PR-selskap, før han bosatte seg i Spania. Sundberg har ikke gitt noen intervjuer i senere tid.

Persson, i rollen som Annika, ønsket å fortsette karrieren som skuespiller, og studerte ved teaterskolen Calle Flygare. Ifølge Expressen omskolerte hun seg imidlertid til sykepleier, før hun traff en spanjol og flyttet til Spania.

LES OGSÅ: Bryter tausheten om barna for første gang

Ble millionær på delikatessebutikken!

Ble millionær på delikatessebutikken!

Annonsørinnholdfra NORSK TIPPING
Derfor får hun ikke møte «stedatteren»

Derfor får hun ikke møte «stedatteren»

Dette gjorde kjendisene for 10 år siden

Dette gjorde kjendisene for 10 år siden

Brudd etter fem år

Brudd etter fem år

- Sexy handler ikke om å bruke push-up BH, rød leppestift og høye hæler

- Sexy handler ikke om å bruke push-up BH, rød leppestift og høye hæler

- Det ble litt for tøft for kona

- Det ble litt for tøft for kona

Ble kjæreste med venninnens tidligere date

Ble kjæreste med venninnens tidligere date

Brudd for fjerde gang på fem år

Brudd for fjerde gang på fem år

- De tåler ikke trynet på hverandre

- De tåler ikke trynet på hverandre

Blir foreldre igjen til sommeren

Blir foreldre igjen til sommeren

På innsiden av Chicagos ville bursdagsfeiring

På innsiden av Chicagos ville bursdagsfeiring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder
Postadresse
Boks 1184 Sentrum, 0107 Oslo
Besøksadresse
Karvesvingen 1, 0579 Oslo
Sentralbord
21 30 10 00
Ansvarlig redaktør
Ulf André Andersen
Redaktør seher.no
Jonas Jørstad
Utgiverselskap
Aller Media AS
Powered by
Labrador CMS
Tips oss på sms 2255