TRØBLETE TID: Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har en helt spesiell plass i hjertet til både barn og voksne verden over. Hun spilte rollen som Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973. Foto: NTB Scanpix
TRØBLETE TID: Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har en helt spesiell plass i hjertet til både barn og voksne verden over. Hun spilte rollen som Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973. Foto: NTB ScanpixVis mer

Inger Nilsson som Pippi Langstrømpe:

Derfor nektet hun å nevne «Pippi»

Den svenske skuespilleren om baksiden av medaljen.

De fleste har et nært forhold til Astrid Lindgrens litterære «Pippi»-univers. I 1969 ble også verden for første gang introdusert for historien om «verdens sterkeste jente» i filmformat.

Skuespiller Inger Nilsson (59) var bare åtte år da hun, som en av 8000 håpefulle ungpiker, kapret rollen som den sterke jenta med fregner, ape, hest og en egen villa.

I et større intervju med SVT, gjengitt av svenske Expressen, røper Nilsson nå hittil ukjente detaljer om innspillingen og tilværelsen som barnestjerne.

KJENT OG KJÆR KARAKTER: Inger Nilsson var bare åtte år da hun fikk rollen som Pippi Langstrømpe og ble kjent verden rundt. Her i karakter, med apen «Herr Nilsson». Foto: Aftonbladet Bild / NTB Scanpix
KJENT OG KJÆR KARAKTER: Inger Nilsson var bare åtte år da hun fikk rollen som Pippi Langstrømpe og ble kjent verden rundt. Her i karakter, med apen «Herr Nilsson». Foto: Aftonbladet Bild / NTB Scanpix Vis mer

Selv om tusenvis ønsket å ta på seg rollen som den fryktløse rødtoppen Pippi, erkjenner Nilsson at skuespilleroppdraget har preget henne hele livet - både på godt og vondt.

59-åringen hadde bare sovet borte fra foreldrene én natt i sitt liv da filminnspillingen startet vinteren 1968 på Røros i Norge.

- Det var litt spesielt å dra til Norge og være helt borte fra hjemmet sitt. Men det fungerte. Det gjorde det, men jeg ringte mye hjem, hver kveld, sier Inger Nilsson til SVT, ifølge avisen.

- Folk ble gale

Sammen med Per Sundberg (61) og Maria Persson (59), henholdsvis i rollene som Tommy og Annika, medvirket Nilsson i fire «Pippi»-filmer mellom 1969 og 1973.

I etterkant valgte hun å utdanne seg til sekretær. Dét var ikke tilfeldig.

BARNESTJERNER: Inger Nilsson (Pippi), Per Sundberg (Tommy) og Maria Persson (Annika) på «Pippi»-innspilling på Røros i 1968. Mens Nilsson fortsatt er aktiv som skuespiller, har Sundberg og Persson valgt andre retninger i sine liv. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix
BARNESTJERNER: Inger Nilsson (Pippi), Per Sundberg (Tommy) og Maria Persson (Annika) på «Pippi»-innspilling på Røros i 1968. Mens Nilsson fortsatt er aktiv som skuespiller, har Sundberg og Persson valgt andre retninger i sine liv. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix Vis mer

- Folk ble gale etter Pippi. Det er noe som skjer med folk når de ser henne. Det har jeg forstått nå, sier 59-åringen.

Etterdønningene var store. Både presse og fans fra alle verdenshjørner ville ha en bit av den unge jenta. Det ble til slutt for mye å håndtere.

- Vi ble tvunget til å låse døra til slutt, for helt plutselig kunne det stå noen i entreen som spurte: «Hvor er hun?».

- Alltid gjenkjent

Det som skulle være inngangen til en forhåpentligvis lang og spennende skuespillerkarriere, ble noe helt annet. I takt med tiden fikk Nilsson et svært anstrengt forhold til karakteren, og vegret seg etter hvert for å ta Pippis navn i sin munn.

- Da jeg ble intervjuet, eller måtte snakke om filmene, sa jeg alltid: «Da jeg spilte den rollen …». Å ikke si navnet Pippi ble en privat protest, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

I dag har 59-åringen imidlertid fått et mer avslappet forhold til det hele. I et intervju med Expressen i 2013 uttalte Nilsson at fans fortsatt kjenner henne igjen på gata - nærmere 50 år etter premieren på den første filmen.

- Jeg blir alltid gjenkjent. I Tyskland og Nord-Europa kan beundrerne stå i regnet i over ti timer for å få et glimt av meg. Jeg får også brev. Fire-fem om dagen. Jeg har kartonger med brev hjemme, sa hun den gang.

FIKK IKKE JOBB: Inger Nilsson (59) har tidligere uttalt at hun opplevde vanskeligheter med å bli ansatt etter å ha spilt Pippi Langstrømpe. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK IKKE JOBB: Inger Nilsson (59) har tidligere uttalt at hun opplevde vanskeligheter med å bli ansatt etter å ha spilt Pippi Langstrømpe. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Gir ikke intervjuer

Tross et hardt møte med rampelyset, valgte Nilsson etter hvert å satse på skuespilleryrket. Selv med suksessen rundt filmatiseringen av «Pippi»-universet, ble hun på ingen måte servert en skuespillerkarriere på sølvfat.

- Jeg har hatt vanskelig for å få roller. Som voksen, utdannet jeg meg på Teaterhøgskolen. Men ingen teatersjef ville ansette meg. De sa bare: «Du er Pippi Langstrømpe. Du kan ikke jobbet hos oss», sa Nilsson til Expressen for fem år siden.

Fra 2006 har Nilsson, som fortsatt er skuespiller, hatt rollen som obdusenten Ewa i den tyske-svenske krimserien «Der Kommissar und das Meer».

For fem år siden skrev Expressen at Sundberg, i rollen som Tommy, la skuespillerkarrieren på hylla. Han ble i voksen alder Skandinavia-sjef for et PR-selskap, før han bosatte seg i Spania. Sundberg har ikke gitt noen intervjuer i senere tid.

Persson, i rollen som Annika, ønsket å fortsette karrieren som skuespiller, og studerte ved teaterskolen Calle Flygare. Ifølge Expressen omskolerte hun seg imidlertid til sykepleier, før hun traff en spanjol og flyttet til Spania.

LES OGSÅ: Bryter tausheten om barna for første gang

- Nå har hun fått seg kjæreste

- Nå har hun fått seg kjæreste

Slik skal han erobre moteverdenen

Slik skal han erobre moteverdenen

Gjør som Meghan og Harry på bryllupsdagen

Gjør som Meghan og Harry på bryllupsdagen

- Brudd for Kendall Jenner

- Brudd for Kendall Jenner

Innlagt på sykehus med et virus

Innlagt på sykehus med et virus

Taus om Märthas nye kjæreste

Taus om Märthas nye kjæreste

Remy (20) blant Brun og Blid-finalistene

Remy (20) blant Brun og Blid-finalistene

Singel igjen etter sjokkavsløringer

Singel igjen etter sjokkavsløringer

- Jeg trenger en selvsikker kvinne

- Jeg trenger en selvsikker kvinne

Får ikke komme i Giskes bryllup

Får ikke komme i Giskes bryllup

Alenevinner vant over 14,8 millioner!

Alenevinner vant over 14,8 millioner!

Annonsørinnholdfra NORSK TIPPING
Bli abonnent på Se og Hør
spar 50%
Kun 249,- for 10 utgaverKJØP NÅ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder