Derfor nekter «Wonder Woman» å gå med høye hæler

Gal Gadot (32) gjør det motsatte av mange kollegaer.

FÅR ROS: «Wonder Woman»-stjerna Gal Gadot stylet Givenchy-kjolen sin med flate gullsandaler på filmens premiere i Los Angeles. Det gikk ikke ubemerket hen. Foto: NTB scanpix
FÅR ROS: «Wonder Woman»-stjerna Gal Gadot stylet Givenchy-kjolen sin med flate gullsandaler på filmens premiere i Los Angeles. Det gikk ikke ubemerket hen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Når kvinnelige filmstjerner inntar den røde løperen eller møter pressen for å promotere sine nyeste filmer, er det ikke sjelden de dukker opp i høyhælte sko.

Skuespiller Gal Gadot (32), som spiller tittelrollen i den ferske «Wonder Woman»-filmen, slår derimot et slag for lave sko på promoteringsturnéen til filmen.

Da «Wonder Woman» hadde verdenspremiere i Los Angeles nylig, dukket den israelskfødte filmstjernen opp i flate gullsandaler fra Aldo - framfor i skyhøye stiletthæler.

USA Today skriver at Gadot vekket begeistring på Twitter etter premieren, og overfor nettstedet forteller 32-åringen om valget av komfortabelt filmpremiere-fottøy.

FLATE SKO: Gal Gadot prioriterte komfort på «Wonder Woman»-verdenspremieren. Foto: NTB scanpix
FLATE SKO: Gal Gadot prioriterte komfort på «Wonder Woman»-verdenspremieren. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Kan falle når som helst

Gal Gadot innrømmer at hun ikke hadde fått med seg de positive reaksjonene på Twitter, men understreker at dette ikke var første gang hun droppet de høye hælene i jobbsammenheng.

- Dette er noe jeg har drevet med i årevis, jeg ønsker å skape en trend der man går på rød løper i flate sko, sier hun til USA Today.

Skuespilleren legger til at hun har et noe ambivalent forhold til høyhælte sko:

- Jeg elsker å gå med høye hæler, jeg synes det er vakkert, sexy, hva som helst. Men samtidig får de oss ut av balanse, spesielt stiletthæler. Vi kan falle når som helst. Og de er ikke bra for ryggen vår. Hvorfor går vi med dem?

Video: Warner Bros. Pictures Vis mer Vis mer

Gadot påpeker at hun faktisk kan gå på høye hæler, men at hun skadet ryggen litt uka før filmpremieren. Dét hadde likevel ingen avgjørende betydning for at hun valgte å holde seg nærmest mulig bakken på den røde løperen.

- Jeg tenkte: «Jeg tar den helt ut. Jeg tar på meg lave sko!». Jeg har ventet på dette øyeblikket (...) Og jeg ville bare være komfortabel! Dette er den største premieren i livet mitt.

Kom i «flipflop»-sandaler

Og Gal Gadot har altså ikke nøyd seg med å droppe de høye hælene ved én anledning.

Under filmpremieren i Mexico City kom hun seg opp i høyden, men uten hjelp av stiletthæler. I stedet hadde Gadot iført seg en slags flipflop-sandaler med tykk plattformsåle.

På mange av presseoppdragene hun har deltatt på for å promotere sin nye film, er det helt flate sko hun har sverget til. Og grunnen er nok den samme som hun ga Varietys reporter på «Wonder Woman»-premieren i L.A.:

- Det er mer behagelig! Det er dét, svarte Gadot - et svar som har falt i god jord hos blant annet ELLE.

Saken fortsetter under bildet.

VISTE FOTTØYET: Gal Gadot lot fotografene få se at det ikke var stiletthæler, men platåsandaler, som fikk henne opp i høyden på «Wonder Woman»-premieren i Mexico City. Foto: NTB scanpix
VISTE FOTTØYET: Gal Gadot lot fotografene få se at det ikke var stiletthæler, men platåsandaler, som fikk henne opp i høyden på «Wonder Woman»-premieren i Mexico City. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ida Elise Einarsdóttir, moteekspert og redaktør i Vixen, lar seg også begeistre over Gadots rød løper-opptreden.

- Det er deilig befriende å se en som kaster de høye hælene på den røde løperen. Ikke et vondt ord om stiletter, men det handler om valgfrihet - slik mote gjør i stadig større grad, sier hun til Seoghør.no.

LAVE SKO - OG GJENBRUK: På flere presseoppdrag den siste tida har Gal Gadot stått godt plantet på jorda i et par lave, sorte pensko. Foto: NTB scanpix
LAVE SKO - OG GJENBRUK: På flere presseoppdrag den siste tida har Gal Gadot stått godt plantet på jorda i et par lave, sorte pensko. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tråkket i salaten med fottøy-regel

Hvorvidt kvinner ifører seg høye eller lave sko på den røde løperen, er et tema som for øvrig ble heftig diskutert for et par år siden.

Under den årlige filmfestivalen i Cannes i 2015, var det nemlig flere kvinnelige gjester som ble nektet adgang til premieren på filmen «Carol». Grunnen? At de hadde på seg «upassende fottøy» - også kjent som flate sko.

På sosiale medier mottok festivalen heftig kritikk, og filmfestivalen ble blant annet beskyldt for å være kvinnefiendtlig.

FORNØYD: Vixen-redaktør Ida Elise Einarsdóttir.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FORNØYD: Vixen-redaktør Ida Elise Einarsdóttir. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Festivalsjefene uttalte seg ikke om kritikken, men bekreftet at det er obligatorisk for kvinner å ta på seg høye sko når de skal opp den røde Cannes-løperen. Året etter utfordret «Thelma & Louise»-stjernen Susan Sarandon (70) dette kravet under åpningen av festivalen.

Hollywood-stjerner som Uma Thurman (47) og Emma Thompson (58) har også gått for fottøy uten høy hæl på glamorøse røde løpere.

DROPPET HÆLER: Uma Thurman fikk gå på Cannes-løperen i sandaler i 2011, mens Emma Thompson gjorde det samme på SAG Awards 2014. Susan Sarandon valgte også flate sko på Cannes-festivalen i 2016. Foto: NTB scanpix
DROPPET HÆLER: Uma Thurman fikk gå på Cannes-løperen i sandaler i 2011, mens Emma Thompson gjorde det samme på SAG Awards 2014. Susan Sarandon valgte også flate sko på Cannes-festivalen i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Utdatert, klam stereotypi

Ida Elise Einarsdóttir påpeker at lave sko som sneakers og sandaler, i tillegg til sko med liten hæl, er i motebildet for tida. Dessuten anser hun lave sko på rød løper som en «protest» mot det etablerte:

- Samtidig må det ses som en slags reaksjon på forventningen om at kvinner skal ha høye hæler på den røde løperen.

- Det er et slags «f*ck you» til en utdatert, klam stereotypi og en påminnelse om at vi selv velger hva vi ønsker å ha på oss, sier moteeksperten til Seoghør.no.

Tidligere har for øvrig designer Victoria Beckham (43) parkert de høye hælene til fordel for mer komfortable sko på jobb - i hvert fall for en periode. «Bloggerne»-profil Louise Angelica Riise (26) er også blant dem som synes høye hæler kan virke hemmende.

- Jeg er generelt ikke veldig glad i å gå med høye hæler. Det går ikke så fort framover og det er ikke behagelig. Jeg er veldig glad i å gå så behagelig som mulig. Så jeg går veldig mye i joggesko, sa hun i et intervju med Seoghør.no i 2016.

LES OGSÅ: - Det var hardt å fylle 50 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer