Thale Myhre:

Derfor nekter hun å ta vaksinen

Tidligere «Farmen»-deltaker Thale Myhre vil ikke ta coronavaksinen.

UVAKSINERT: Thale Myhre har valgt å ikke ta coronavaksinen. Foto: Privat
UVAKSINERT: Thale Myhre har valgt å ikke ta coronavaksinen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thale Myhre (28) har vært å se både i «Farmen» og «71 grader nord», og i fjor overrasket hun med en opptreden i NRK-suksessen «Exit».

Nå er det imidlertid noe helt annet enn TV-opptredener hun får oppmerksomhet for.

Malin Nesvoll, best kjent som «Makeupmalin» fikk corona i 2020, og én ting sliten hun fortsatt med. Video: Celina Morken, reporter: Thea Hope Vis mer

Tidligere denne måneden ble det stor oppstandelse i idrettsverdenen da tennisstjernen Novak Djokovic (34) ble stanset på flyplassen i Melbourne fordi han ikke skal ha hatt riktig visum uvaksinert. Det viste seg at visumet ikke var i en kategori der man kan få medisinsk fritak fra å være vaksinert mot corona.

Han skulle delta i den prestisjetunge tennisturneringen Australian Open, men ble til slutt kastet ut av landet.

Nylig delte Myhre sin støtte til Djokovic på Instagram. Samtidig delte hun med sine over 20 000 følgere at hun verken har eller kommer til å ta coronavaksinen.

SMITTET: Andreas Østerøy, kjent fra Ex on the Beach, fikk coronavirus da han var på helgetur til Polen. Video: Rød Løper / Privat Vis mer

Ble smittet

- Hvis man vil ta vaksinen, så vær så god. Det er din kropp og ditt valg, men jeg vil ikke og det må også kunne være mitt valg og min kropp, sier hun til Se og Hør.

Myhre legger til at hun mener det er en bra ting hvis vaksinen kan hjelpe, men at hun ikke skjønner hvorfor man plutselig trenger et tredje stikk - altså boosterdosen.

Hun setter også spørsmålstegn ved at folk med både to og tre doser blir smittet av coronaviruset.

En studie gjort på omikronvarianten av coronaviruset viser blant annet at to doser av Pfizer-vaksinen ikke beskytter like godt mot omikron-smitte som den gjør mot delta-smitte.

CORONA-SKEPSIS: Leif Einar Lothe mente han og Svein Østvik ikke har noe å gjøre i «Debatten», og overlege Elisabeth Toverud Landaas hadde dette å si til «Charter-Svein». Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NRK. Vis mer

Immunolog Fridtjof Lund-Johansen har tidligere uttalt til Dagbladet at de som har hatt corona sannsynligvis ikke trenger en tredje dose, da de har bedre beskyttelse mot omikronvarianten.

For de som ikke har gjennomgått sykdommen mener han tredje dose, som populært blir kalt boosterdosen, er det beste valget for de aller fleste - da den ser ut til å gi bedre antistoffer som igjen gir bredere beskyttelse.

- Det er veldig splittede meninger rundt vaksinen i min familie, noen har tatt den og noen har ikke - men både vaksinerte og uvaksinerte har blitt smittet og vært ordentlig syke. Hvorfor skal vi vaksinere oss hvis vi likevel blir syke? spør Myhre.

- Jeg ble smittet av corona på sensommeren i fjor, og jeg ble veldig syk, så jeg skjønner at det er et hissig virus og jeg sier ikke noe mot det. Men jeg er ung og frisk, aktiv og tar vare på meg selv - så jeg tåler en omgang med viruset. Og derfor ser jeg ingen grunn til å ta den.

ONLYFANS: Skattelistene for 2020 er offentliggjort. Reporter i Rød Løper, Thea Hope, var i studio for snakke om kjendisenes inntekter i corona-året 2020. Vis mer

- Beskytter godt

FHI-overlege Preben Aavitsland er imidlertid klar på at vaksinering er viktig, selv om både uvaksinerte og vaksinerte kan bli smittet.

- Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig sykdom, altså at man blir så syk at man må på sykehus. Det er det viktigste. Derfor anbefaler vi den. Vi skulle jo gjerne hatt en vaksine som beskyttet mot all smitte og all sykdom, men en slik vaksine finnes ikke for corona.

Han legger også til at unge og friske i utgangspunktet har lavere risiko for å bli såpass syke at de må på sykehus, men at livsstil har lite å si.

- Vi anbefaler likevel vaksinasjon for dem som vil redusere risikoen enda mer, understreker han overfor Se og Hør.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

- Mistet tilliten

28-åringen forteller at hun har mottatt mange positive reaksjoner etter hun var åpen om å ikke være vaksinert, og at folk synes hun er tøff som står fram. Men hun har også fått meldinger med en litt annen ordlyd.

- Jeg blir spurt om jeg er helt idiot og at det at jeg sier sånt er grunnen til at vi fortsatt har viruset i verden.

- Jeg føler det er en intern krig mellom uvaksinerte og vaksinerte, og det må vi legge fra oss. Vi er mennesker, vi har rettigheter og kan ta egne valg. Jeg går ikke rundt og «melder» på vaksinerte og sier at de er syke i hodet. Det er helt greit at de tar vaksinen, men jeg vil ikke og sånn er det bare.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

- Hvorfor vil du ikke ha vaksinen?

- Jeg har alltid hatt litt mistillit til helsevesenet. De gjør mye bra, men jeg har hatt mine episoder med det som har ført til at jeg har mistet tilliten. Så jeg har alltid vært motvillig til vaksinen, egentlig.

28-åringen sier hun ikke ønsker å være en «forsøkskanin».

- Det er bare fint hvis dosene kan gjøre en mindre syk og dempe smitten. Men jeg er skeptisk til mye medisin og vi vet så lite om viruset, så vaksinen står jeg over.

Aavitsland mener imidlertid det ikke er noe problem.

- De vaksinene vi benytter i Norge, er nå gitt til over en milliard mennesker i løpet av over et år. Det er erfaring nok i massevis.

GÅR HARDT UT: I en video på Instagram går hardangerværing Leif Einar «Lothepus» knallhardt ut mot norske corona-demonstranter. Video: @lothepus. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Driter ikke i viruset

Én ting understreker Thale Myhre imidlertid. Selv om hun er negativ til et stikk i armen, er hun ikke en av dem som ikke følger smittevernrestriksjoner og anbefalinger.

- Selvfølgelig følger jeg restriksjonene. Jeg følger alle reglene til punkt og prikke. Bare fordi jeg ikke er vaksinert så betyr det ikke at jeg driter i viruset, sier hun.

- I Danmark (hvor hun for tida bor, journ.anm.) har vi innført coronapass, og jeg syns det funker veldig bra. Siden jeg har hatt covid-19 har jeg grønt pass fram til mars. Etter det må jeg ta test for å ha gyldig pass - men det har på en måte blitt en del av hverdagen, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Jeg fikk ganske sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer