Christina Applegate og BRCA-genet:

Derfor måtte stjernen fjerne eggstokkene

Skuespilleren tok samme avgjørelse som Angelina Jolie.

DRASTISK OPERASJON: Skuespiller Christina Applegate avslører at hun har fjernet både eggstokkene og egglederne sine på grunn av en farlig mutasjon i «kreftgenet» BRCA. Foto: Picture Perfect/REX Shutterstock/ NTB scanpix
DRASTISK OPERASJON: Skuespiller Christina Applegate avslører at hun har fjernet både eggstokkene og egglederne sine på grunn av en farlig mutasjon i «kreftgenet» BRCA. Foto: Picture Perfect/REX Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Filmstjernen Angelina Jolie (42) fikk mye oppmerksomhet for et par år siden, da hun fortalte åpent om at hun hadde fjernet både brystene og eggstokkene sine av frykt for å få kreft, da hun er bærer av en farlig kreftgenfeil.

Nå har en annen skuespiller stått fram og fortalt at hun har gått til samme drastiske skritt som Jolie.

Christina Applegate (45), som her i Norge er aller mest kjent fra rollen som Kelly Bundy i komiserien «Våre verste år», sier i et intervju med Today at hun har gjennomgått en forebyggende operasjon i all stillhet:

- Du er den første personen jeg forteller dette til. For to uker siden, fikk jeg eggstokkene og egglederne mine fjernet, røper Applegate, og legger til - med en smule galgenhumor:

FILMSTJERNE: Christina Applegate sammen med «Anchorman: The Legend of Ron Burgundy»-motspiller Will Ferrell på en visning av filmen i 2004. De par siste åra har hun fokusert på familien sin. Foto: AP/ NTB scanpix
FILMSTJERNE: Christina Applegate sammen med «Anchorman: The Legend of Ron Burgundy»-motspiller Will Ferrell på en visning av filmen i 2004. De par siste åra har hun fokusert på familien sin. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Kusinen min gikk bort som følge av eggstokkreft i 2008. Jeg kunne forhindre det der. Det er slik jeg har tatt kontroll over alt sammen. Det er en lettelse. Det er én ting til som er ryddet av veien. La oss nå bare håpe at jeg ikke blir påkjørt av en buss.

Nakenshoot før operasjonen

Å fjerne eggstokkene og egglederne er ikke et udramatisk inngrep. Operasjonen fører til at man umiddelbart kommer i overgangsalderen, noe som kan gi plager som hetetokter, nattesvette, søvnforstyrrelser og redusert seksualfunksjon, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

For Christina Applegate - og Angelina Jolie - sin del, var valget likevel ganske åpenbart.

For ti år siden ble nemlig Applegate diagnostisert med brystkreft. Som datter av ei mor som selv hadde overlevd brystkreft, var tv-stjerna nøye med å gå til mammografi jevnlig for å sjekke brystene sine.

ÅPEN: Skuespiller Angelina Jolie har, i likhet med Christina Applegate, snakket om sine erfaringer med BRCA-mutasjoner. Foto: AFP/ NTB scanpix
ÅPEN: Skuespiller Angelina Jolie har, i likhet med Christina Applegate, snakket om sine erfaringer med BRCA-mutasjoner. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Imidlertid var ikke kreftdiagnosen det eneste sjokket hun fikk oppleve. Hun fikk også vite at hun hadde en mutasjon i BRCA-genet, det såkalte «brystkreft-genet».

Mutasjoner i BRCA1-genet gir 36–87 % risiko for brystkreft og 36–63 % risiko for eggstokkreft, mens mutasjoner i BRCA2-genet gir 36–84 % risiko for brystkreft og 10–27 % risiko for eggstokkreft, ifølge Store medisinske leksikon.

- Det endret på en måte alt for meg. Stråling var noe midlertidig, og det forholdt seg ikke til at dette kunne komme tilbake, eller til sjansen for at det kunne komme tilbake i det venstre brystet mitt. Så på det tidspunktet måtte jeg vurdere alle alternativene mine, sa Applegate i et intervju med Oprah Winfrey i 2008.

Dermed tok tv-stjerna det vanskelige valget om å gjennomgå en dobbel mastektomi. Før hun la seg under kniven, arrangerte hun sin første, og siste, nakenfotografering:

- Jeg sørget for at jeg har nærbilder av dem fra alle vinkler, slik at jeg på en måte kan huske dem, la hun til i Oprah-intervjuet.

MED EKTEMANNEN: Christina Applegate tok med ektemannen Martin LeNoble på «Vacation»-premieren i Los Angeles i 2015. Foto: Reuters/ NTB scanpix
MED EKTEMANNEN: Christina Applegate tok med ektemannen Martin LeNoble på «Vacation»-premieren i Los Angeles i 2015. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

- Hjertet mitt brister

Samme år som Christina Applegate fikk brystkreftdiagnosen, grunnla hun fondet Right Action for Women.

Fondet hjelper kvinner som er spesielt utsatt for brystkreft med å betale for MRI-skanninger og tester.

Året før ble Applegate skilt fra skuespiller Johnathon Schaech (48), etter om lag seks års ekteskap.

I 2013 giftet hun seg med den nederlandske musikeren Martijn LeNoble (48), og sammen har de datteren Sadie Grace (6).

I intervjuet med Today sier Applegate at hun gjør sitt ytterste for å gi datteren en livsstil som er så sunn som mulig, ettersom seksåringen kan ha arvet den farlige genmutasjonen fra moren sin:

- Sannsynligheten for at datteren min er BRCA-positiv er veldig stor, sier ettbarnsmoren, og fortsetter:

- Jeg ser på henne, og gir henne så ren mat som mulig. Jeg prøver å holde stressnivået hennes nede. Jeg gjør alt jeg kan, mens jeg vet at hun om 20 år må begynne å teste seg. Forhåpentligvis har det skjedd en utvikling innen den tid. Hjertet mitt brister av å tenke på denne muligheten, sier Christina Applegate.

LES OGSÅ: Carrie Fisher tok hevn etter overgrep

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer